SiolNET. Novice Svet
0,27

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dan spomina na žrtve nacističnega genocida nad Romi

0,27

termometer

Auschwitz
Foto: Reuters

Na današnji dan leta 1944 so nacisti v taborišču Auschwitz-Birkenau uničili tamkajšnjo cigansko taborišče in usmrtili več kot 3.000 Romov. Gre za največjo usmrtitev Romov naenkrat. V številnih evropskih držav, tudi Sloveniji, se je zdaj spominjajo z mednarodnim dnem spomina na žrtve nacističnega genocida nad Romi.

Skupno naj bi v koncentracijskem taborišču Auschwitz-Birkenau umrlo 21 tisoč Romov, ki so jih pripeljali iz 14 evropskih držav. Poleg tega so se usmrtitve Romov dogajale še v drugih taboriščih. Med drugo svetovno vojno med letoma 1939 in 1945 so nacisti po novejših ocenah usmrtili okoli pol milijona Romov, nekateri menijo, da celo milijon in pol.

Iz Slovenije so decembra 1943 v Auschwitz-Birkenau odpeljali 77 Romov. Po do zdaj zbranih podatkih so razen šestih v Auschwitzu tudi umrli. Preostala šesterica je umrla v drugih nemških taboriščih.

Stavka UKC Ljubljana Novice Iz UKC Ljubljana letos odšlo že več kot sto medicinskih sester #video

Obeleženje s filmom o tragični usodi v Auschswitzu umrle romske deklice

V Sloveniji bodo letošnji mednarodni dan spomina na žrtve nacističnega genocida nad Romi obeležili s projekcijo filma Sidonija, ki prikazuje tragično usodo v Auschswitzu umrle romske deklice, ter simpozijem z naslovom Genocid v drugi svetovni vojni in posledice genocida, ki so prisotni v različnih oblikah na območju nekaterih držav Evrope.

V Sloveniji je bila prva javna spominska prireditev, posvečena žrtvam porajmosa, leta 2014 v okviru projekta Kamnite solze.

Evropska komisija je ob današnjem mednarodnem dnevu spomina na žrtve nacističnega genocida nad Romi ponovno potrdila svojo odločno zavezanost boju proti anticiganizmu, antisemitizmu, rasizmu in drugim oblikam nestrpnosti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 14
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin