Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 6. 2011,
17.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

patent

Ponedeljek, 27. 6. 2011, 17.19

8 let

Članice dosegle dogovor o enotnem patentu EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ministri oziroma predstavniki 25 članic EU, ki bodo sodelovale pri vzpostavitvi enotnega evropskega patenta, so v Luxembourgu dosegli dogovor glede uredb za vzpostavitev sistema enotnega patenta EU.

Kot sta v skupni izjavi poudarila evropski komisar za notranji trg Michel Barnier in pristojni madžarski minister Zoltan Csefalvay, sta Evropska komisija in madžarsko predsedstvo EU še posebej zadovoljna, ker so se članice, ki sodelujejo v okviru okrepljenega sodelovanja, dogovorile tudi o obliki bodočega patenta ter o režimu za prevode. Italija in Španija se pobudi nista pridružili Cilj nove ureditve je podjetjem ali posameznikom omogočiti, da svoje izume zavarujejo z enotnim evropskim patentom, ki bo veljaven v 25 državah članicah - vseh, razen Španije in Italije, ki se tej pobudi doslej nista želeli pridružiti. S patentom želijo povečati konkurenčnost Glavni namen enotnega patenta je povečati konkurenčnost EU v primerjavi z ZDA in Kitajsko, kjer so stroški patentiranja bistveno nižji. Stroški patentiranja v Evropi bi se z uporabo enotnega patenta zmanjšali za do 80 odstotkov, poudarjajo v Evropski komisiji.

Predlagani uredbi določata pogoje za pridobitev enotnega patentnega varstva, njegove pravne učinke in veljavno ureditev prevajanja.

O vzpostavitvi enotnega patenta EU se razpravlja že več kot desetletje, vendar so pogajanja zašla v slepo ulico, ker Španija in Italija nista želeli podpreti predlagane jezikovne ureditve, po kateri se bo patent podeljeval v angleščini, francoščini in nemščini.

Ker je za uvedbo enotnega patenta potrebno soglasje in ker soglasja ni bilo mogoče doseči, so se članice odločile za okrepljeno sodelovanje na tem področju. V tej pobudi je od začetka aktivno sodelovala tudi Slovenija.

Potrebna je še uskladitev z Evropskim parlamentom Članice, med katerimi je tudi Slovenija, se morajo sedaj uskladiti še z Evropskim parlamentom. Barnier in Csefalvay upata, da bodo članice in Evropski parlament dogovor uspele doseči do konca leta.

Ne spreglejte