Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 3. 2013,
7.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ciper evro kriza

Nedelja, 24. 3. 2013, 7.11

8 let

Ciprski predsednik v Bruslju zagrozil z odstopom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
S štiriurno zamudo se je po številnih kriznih sestankih v različnih formatih le začelo izredno zasedanje finančnih ministrov držav v območju evra, ki naj bi dorekli program pomoči za Ciper.

Ciprski predsednik z voditelji institucij EU v še zadnjih poskusih išče rešitev, da bi se Ciper izognil bankrotu. Poleg burnih odzivov na omenjeni davek je bil teden tudi v znamenju intenzivnih priprav načrta B, številnih kriznih sestankov, pisanja črnih scenarijev in nevarne negotovosti ter nenazadnje ultimata iz Frankfurta. Po navebah poznavalcev se zato obeta še en nočni maraton. V Nikoziji pa se je medtem več sto Ciprčanov zbralo pred prostori Evropske komisije in predsedniško palačo na protestih proti predlagani rešitvi, s katero bi se Ciper izognil bankrotu. Pred prostori Evropske komisije se je zbralo okoli 500 članov komunistične stranke AKEL, ki so Ciprčane pozvali, naj se borijo za svoje pravice. Na protestu pred predsedniško palačo pa je bilo okoli 200 protestnikov, predvsem bančnih uslužbencev. Anastasiades: Zavrnejo vsak moj predlog Ciprski predsednik Nikos Anastasiades se je v Bruslju na pogovorih na temo rešitve za Ciper sestal s predsednikoma Evropskega sveta Hermanom Van Rompuyjem in Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom. Na srečanju so sodelovali tudi predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi, vodja evroskupine Jeroen Dijsselbloem ter evropski komisar za finance Olli Rehn. Prisotna je bila tudi predsednica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde, poročajo tuje tiskovne agencije. Pogajanja o dogovoru, ki bi Cipru zagotovil deset milijard evrov pomoči, da se izogne bankrotu, se bodo sicer nadaljevala tudi na zasedanju. Anastasiades v Bruslju dejal, da pogoji za zagotovitev mednarodne pomoči Cipru niso izvedljivi. Po poročanju ciprskih medijev je dejal, da ne bo sprejel zahtev IMF, da naj Ciprska centralna banka prevzame devet milijard evrov dolga Banke Laiki, saj bi to po njegovem mnenju vodilo do kolapsa države. Dejal naj bi tudi, da zavrnejo vsak njegov predlog. "Kaj več še želite? Želite, da odstopim? Potem le povejte," naj bi dejal.

Dvig na bankomatih omejen na 120 evrov na dan Ciper naj bi imel za dogovor o programu pomoči sicer časa le še do ponedeljka, saj je ECB v nasprotnem primeru zagrozila, da ne bo več zagotavljala izredne likvidnostne pomoči ciprskim bankam.

Te pa so očitno v vse hujšem položaju. Ciprska centralna banka je omejila dvig gotovine na bankomatih na zgolj 120 evrov na dan. Doslej je sicer veljala omejitev 700 evrov na dan. Banka Laiki, ki je imela doslej omejitev 260 evrov, pa je omejila dvige celo na 100 evrov na dan, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ciprske banke sicer ostajajo zaprte že vse od prejšnjega petka, ko je bil dosežen dogovor Cipra s trojko (EU, ECB in IMF), v okviru katerega bi obdavčili tudi denarne vloge na bankah. Tovrstno "zaplembo prihrankov", ki naj bi bila usmerjena predvsem proti ruskim vlagateljem, je ciprski parlament nato sicer zavrnil, zatem pa so se začela pogajanja o "planu B".

Doslej so mednarodni posojilodajalci vztrajali, da mora Ciper v zameno za 10-milijardno pomoč zagotoviti tudi lastnih 5,8 milijarde evrov.

Banke na Cipru naj bi se sicer po sedanjem načrtu odprle v torek, pričakovati pa je množičen naval komitentov na bančna okenca in množično dvigovanje denarja, če v okviru "plana B" ne bo sprejet tudi kakšen ukrep, ki bi preprečil odliv kapitala z otoka.

Šef evroskupine sestanek napovedal zaradi "občutnega napredka pri pripravi načrta B" Šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem je izredni sestanek potrdil potem, ko je ciprski finančni minister Mihalis Saris naznanil občuten napredek pri pripravi načrta B.

Ta naj bi med drugim predvideval le obdavčitev vlog nad 100.000 evrov ter korenito prestrukturiranje druge največje banke Laiki, kar je v soboto sprožilo jezne proteste bančnih uslužbencev.

Ne spreglejte