Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 9. 2015,
8.16

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Grčija volitve Aleksis Cipras

Nedelja, 20. 9. 2015, 8.16

6 let, 7 mesecev

Cipras po zmagi: Evropa od jutri ne bo enaka (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na petih parlamentarnih volitvah v šestih letih v Grčiji je slavila levičarska Siriza Aleksisa Ciprasa, ki bo koalicijo oblikoval z dosedanjo vladno partnerko, desničarsko Neodvisno Grčijo.

Po 89 odstotkih preštetih glasov ima Siriza 35,5, Nova demokracija (ND) pa 28 odstotkov glasov. Na tretjem mestu je Zlata zora s sedmimi odstotki glasov (januarja jih je prejela 6,4 odstotka), sledijo Pasok (6,4 odstotka), komunisti KKE (5,5 odstotka), sredinska To Potami (štirje odstotki) in Neodvisna Grčija (3,4 odstotka glasov). V parlament naj ne bi prišla Ljudska enotnost, ki je nastala iz t. i. uporniških parlamentarcev Sirize. Volilna udeležba je pri nekaj več kot 56 odstotkih rekordno nizka.

Štetje glasov lahko spremljate tukaj.

Uradna napoved je, da bo Siriza na koncu slavila z 35,5-odstotno podporo in kot zmagovalka prejela bonus 50 poslanskih sedežev v 300-članskem parlamentu.

Vodja konservativne ND Vangelis Meimarakis je Ciprasu čestital za zmago in ga pozval, naj "oblikuje vlado, ki je potrebna". Vprašanju, ali bo še ostal na čelu ND, se je izognil.

Nova-stara koalicija Cipras zavrača oblikovanje velike koalicije z ND, čeprav si to želi večina Grkov. V taboru Sirize so napovedali oblikovanje koalicije z desničarsko stranko Neodvisna Grčija, katere predsednik Panos Kammenos je potrdil, da bodo ponovno v koaliciji. Predstavnik Sirize je potrdil, da bodo uveljavili dogovor z upniki, dosežen letos poleti.

Cipras zavrača veliko koalicijo Dozdajšnji premier Cipras je že po zaprtju volišč napovedal, da bo nova vlada oblikovana v naslednjih treh dneh. "Pred nami je pot napornega dela in boja," je na Twitterju zapisal Cipras, ki so ga nasmejanega ob prihodu na sedež stranke podporniki pozdravili z bučnim aplavzom.

Jasen mandat "Danes sta tako Grčija kot Grki sinonim za ponos in vztrajnost," je Cipras še zapisal na Twitterju in dodal: "Jasen mandat, da odrinemo vstran tiste sile, ki so nas držale nazaj."

"Imamo vizijo. Evropa od jutri ne bo več enaka," je napovedal. "Siriza je pokazala, da je žilava in ne bo umrla, čeprav je bila tarča številnih," je nagovoril podpornike in se jim zahvalil. Zahvalil se je tudi Kammenosu: "Ponovno bomo združili sile, da končamo delo, ki smo ga začeli januarja." Napovedal je boj proti korupciji.

Sirizi 145 sedežev v parlamentu Razdelitev števila poslancev v grškem parlamentu: - Siriza 145, - ND 75, - Zlata doba 19, - Pasok 17, - KKE 14, - Potami 11, - CU 10, - Neodvisna Grčija 9.

Begunska kriza okrepila Zlato zoro Potem ko je bila Siriza nekaj časa trdno v vodstvu, se je ND okrepila in ankete so v zadnjem tednu napovedovale tesen boj za zmago. Komentatorji ocenjujejo, da je begunska kriza na grških vratih verjetno povečala priljubljenost Zlate zore, stranke, ki je odprto ksenofobna, antisemitska in proti priseljencem, poroča BBC.

Razkol znotraj Sirize je poleti privedel do razpisa predčasnih volitev. Stranka je januarja dobila več kot 36 odstotkov glasov. Za absolutno večino v parlamentu sta ji zmanjkala le dva poslanca.

Ne spreglejte