Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Nedelja,
22. 10. 2017,
10.19

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

3

Natisni članek

Andrej Babiš Češka volitve

Nedelja, 22. 10. 2017, 10.19

6 let, 6 mesecev

Češki Trump želi sodelovanja s Slovenijo

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

3

Andrej Babiš | Foto Reuters

Foto: Reuters

Zmagovalec parlamentarnih volitev na Češkem Andrej Babiš je na pogovore o novi vladi povabil vse, a napovedal, da ne bo sodeloval niti s skrajno desnico niti s komunistično stranko.

Babiševa stranka ANO je na volitvah - volilna udeležba je bila 61-odstotna - prejela skoraj 30 odstotkov glasov volivcev, drugo- in tretjeuvrščeni Demokratska državljanska stranka (ODS) in piratska stranka pa sta prejeli po deset odstoktov. Najhujši poraz je doživela socialdemokratska stranka (ČSSD) sedanjega premierja Bohuslava Sobotke, ki je dobila okoli sedem odstotkov glasov. Na volitvah leta 2013 je prejela 20,5 odstotka glasov.

Babiš, ki se ga je že prijel vzdevek češki Trump, je Čehom med drugim obljubil izkoreninjenje korupcije ter odločnejše ukrepanje proti beguncem in še posebej begunski politiki EU. Drugi najbogatejši Čeh, ki ima po podatkih revije Forbes pod palcem 3,47 milijarde evrov, pri sestavljanju koalicije ne bo mogel računati na ODS, saj je stranka napovedala, da ne gre v koalicijo s človekom, ki je v središču številnih škandalov, med drugim je proti njemu vložena obtožnica zaradi prevare, pojavljajo pa se tudi obtožbe, da je bil v času komunizma policijski agent.

Na Balkanu bo iskal zaveznike

Babiš je obljubil, da Češke ne bo popeljal v evroobmočje, želi pa si, da bi država ostala v EU. V Evropi svojega zaveznika vidi v zmagovalcu nedavnih avstrijskih parlamentarnih volitev Sebastianu Kurzu, ker ima podobno protimigracijsko politiko. Prav zaradi te se nekateri bojijo, da bi se pridružil Poljski in Madžarski v nasprotovanju EU.

Zaveznike bi poleg višegrajske skupine iskal tudi širše v Evropi. "Višegrajska skupina mora najti druge zaveznike, potrebujemo Avstrijo in druge države na Balkanu, ali Slovenijo, Hrvaško ali katero drugo," je dejal Babiš, ki je na češko politično sceno stopil na zadnjih volitvah leta 2013, ko je osvojil 24 odstotkov glasov.

Ne spreglejte