Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 8. 2013,
7.22

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Češka vlada

Sreda, 7. 8. 2013, 7.22

7 let, 12 mesecev

Češka vlada po zaupnico v parlament, a uspeh vprašljiv

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Češki parlament bo glasoval o zaupnici vladi novega češkega premierja Jirija Rusnoka, ki pa bo težko uspela.

Poslanci Demokratske državljanske stranke (ODS) prejšnjega premierja Petra Nečasa ter manjših strank TOP 09 in Lidem bodo predvidoma glasovali proti zaupnici vladi. Ker naj bi imeli v 200-članskem spodnjem domu parlamenta tesno večino, bo zaupnica verjetno padla. Mnenja med socialdemokrati (ČSSD) so razdeljena in ni povsem jasno, kako bodo na koncu glasovali.

Stranke si želijo predčasne volitve Levo usmerjeni Zeman je Rusnoku, svojemu svetovalcu za finančne zadeve, pred mesecem dni kljub nasprotovanju strank, ki si bolj želijo predčasne volitve, zaupal vodenje prehodne vlade. Novi kabinet sta Zeman in Rusnok predstavila kot "vlado strokovnjakov", a več kot tretjina Čehov ga vidi kot "vlado prijateljev Miloša Zemana".

Predsednik pri tako pomembnem koraku sicer ne more mimo volje poslancev, saj mora vlada v skladu s češko zakonodajo v mesecu dni po imenovanju prestati glasovanje o zaupnici v parlamentu, v nasprotnem primeru pade.

Predsednik lahko za premierja znova imenuje Rusnoka Rusnokov kabinet bi se sicer ne glede na vse z Zemanovo pomočjo lahko obdržal na oblasti do prihodnjih volitev maja 2014. Ustava predsedniku resda nalaga, da mora, če zaupnica ni izglasovana, poiskati nove rešitve, a mu ne določa izrecnih rokov. Poleg tega bi lahko zavlačeval tako, da bi za premierja znova imenoval Rusnoka.

Mnogi opozarjajo, da si Zeman, prvi neposredno izvoljeni češki predsednik, prisvaja pristojnosti in v trenutni politični krizi igra glavno vlogo, medtem ko bi kot predsednik moral biti le opazovalec. Dpa tudi piše, da se Rusnokova vlada ne ozira na to, da še nima potrditve parlamenta, saj je že zamenjala 97 vodilnih ljudi v državnih podjetjih in upravi.

Prejšnji češki premier Nečas je odstopil 17. junija zaradi odmevne korupcijske afere in obenem afere z vohunjenjem, ki je zadela tako njega kot njegove najtesnejše sodelavce.

Ne spreglejte