Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 5. 2015,
20.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Madžarska smrtna kazen Viktor Orban Frans Timmermans sankcije

Torek, 19. 5. 2015, 20.18

8 let

Če Madžarska ponovno uvede smrtno kazen, jo bodo doletele sankcije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans je danes v Evropskem parlamentu Madžarski zagrozil z uvedbo "daljnosežnega mehanizma sankcij", če bo znova uvedla smrtno kazen.

Kot je dejal Timmermans med razpravo, na kateri je bil prisoten tudi madžarski premier Viktor Orban, je treba spoštovati temeljne vrednote EU.

Evropska komisija je pripravljena takoj uporabiti vsa sredstva Podpredsednik Evropske komisije je opozoril, da je odprava smrtne kazni "temeljni pogoj za državo, da lahko postane članica EU", poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Dodal je, da je komisija pripravljena takoj uporabiti vsa sredstva za to, da Madžarska in druge članice spoštujejo vrednote EU in obveze v skladu s pravom EU.

"Niti sekunde se ne bomo obotavljali," je dejal Timmermans. Kritiziral je tudi na Madžarskem obujeno razpravo o referendumu glede migracij in terorizma.

"Ne vrtimo se kot mačka okrog vrele kaše" Orbana Timmermansove besede po navedbah APA očitno niso preveč ganile. "Madžarska ni nikoli podpisala sporazuma, v katerem bi bilo zapisano, o čem lahko pri nas govorimo in o čem ne," je dejal madžarski premier. Dodal je, da Madžarska ne sprejema omejitev glede referenduma. Kdor želi to predpisati Madžarski, "krši temeljne sporazume EU", je še dejal predsednik madžarske vlade.

O smrtni kazni je Orban dejal, da ne bi smeli tiščati glave v pesek. Gre za svobodo mnenj in stališč, je bil prepričan madžarski premier in se znova zavzel za razpravo o smrtni kazni. Madžarska sicer po njegovem jasno in glasno govori o tem. "Ne vrtimo se kot mačka okrog vrele kaše. Mi smrtni kazni rečemo smrtna kazen. Priseljevanje je migracija," je še dejal. "Evropa naj ostane celina Evropejcev. Madžarska naj ostane država Madžarov," je še dejal.

Ne spreglejte