Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 1. 2023,
7.19

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,48

151

Natisni članek

orožje vojna Rusija Ukrajina

Nedelja, 15. 1. 2023, 7.19

3 mesece, 2 tedna

326. DAN VOJNE V UKRAJINI

Rusija o raketnih napadih: Cilj napada je bil dosežen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,48

151

Rusija je prevzela odgovornost za raketne napade po Ukrajini. Rusko ministrstvo za obrambo je sporočilo, da je bil cilj napada dosežen.

 

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov:

20.42 Rusija o raketnih napadih: Cilj napada je bil dosežen
18.15 Nove pošiljke težkega orožja za Ukrajino naj bi prišle "v bližnji prihodnosti"
13.26 Putin: Vojna poteka v pozitivni dinamiki
12.45 Nemški proizvajalec orožja: tanke leopard lahko Ukrajini dostavimo šele leta 2024
10.08 Ukrajinci: Pokopali bomo tudi ruske teroriste
8.42 Wagner: Zavzeli smo Soledar in pobili ukrajinske vojake, ki se niso hoteli predati
7.29 Brutalen napad na stanovanjski blok v Dnipru 

20.42 Rusija o raketnih napadih: Cilj napada je bil dosežen

Rusija je prevzela odgovornost za raketne napade po Ukrajini. Rusko ministrstvo za obrambo je sporočilo, da je bil cilj napada dosežen, poroča Index.hr.

"Vse označene tarče so bile zadete. Cilj napada je bil dosežen. Projektili so bili izstreljeni na vojaški sistem poveljevanja in nadzora Ukrajine in povezane energetske objekte," je zapisano v izjavi, v kateri ni bila navedena zgradba v Dnipru.

18.15 Nove pošiljke težkega orožja za Ukrajino naj bi prišle "v bližnji prihodnosti"

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je v današnjem pogovoru za nemški dnevnik Handelsblatt povedal, da lahko Ukrajina kmalu pričakuje več pošiljk težkega orožja iz zahodnih držav. "Nedavne obljube glede težke vojaške opreme so pomembne –  in v bližnji prihodnosti pričakujem več," je dejal.

Več preberite tukaj:

Stoltenberg
Novice Stoltenberg napoveduje pošiljke težkega orožja za Ukrajino "v bližnji prihodnosti"

13.26 Putin: Vojna poteka v pozitivni dinamiki

Ruski predsednik Vladimir Putin je menil, da vojaška operacija v Ukrajini po domnevnem ruskem zavzetju mesta Soledar, ki ga Kijev sicer še vedno zanika, poteka v "pozitivni dinamiki". "Dinamika je pozitivna in vse poteka po načrtih ministrstva za obrambo in generalštaba," je povedal v pogovoru za rusko televizijo, ki so ga objavili danes.

Več preberite tukaj: 

Vladimir Putin
Novice "Vojna poteka v pozitivni dinamiki. Upam, da nas bodo naši borci še večkrat razveselili."

12.45 Nemški proizvajalec orožja: tanke leopard lahko Ukrajini dostavimo šele leta 2024

Nemški proizvajalec orožja Rheinmetall bi lahko Ukrajini dobavil popravljene bojne tanke leopard 2 najhitreje leta 2024, je danes po poročanju časnika Bild povedal izvršni direktor tega podjetja. Popravilo rezervoarjev stane več sto milijonov evrov, podjetje pa ga ni moglo začeti, preden je bilo naročilo potrjeno, je Papperger povedal za Bild. "Vozila morajo biti popolnoma razstavljena in ponovno sestavljena," je dodal.

Nemčija je v začetku tega meseca napovedala, da bo Ukrajini dobavila bojna vozila pehote marder za pomoč pri odvračanju ruskih sil. Toda Kijev je zahteval tudi težja vozila, kot je leopard, kar bi pomenilo znatno povečanje podpore Zahoda Ukrajini.

Nemčija je v odgovor na rusko invazijo postala ena od glavnih dobaviteljic orožja Ukrajini, s čimer je presegla tabu, ki je zakoreninjen v njeni krvavi zgodovini 20. stoletja o pošiljanju orožja na konfliktna območja.

Kljub temu kritiki nemškemu kanclerju Olafu Scholzu očitajo, da ukrepajo prepočasi in čakajo na zaveznike, da ukrepajo prvi, namesto da bi Nemčija prevzela odgovornost. Minister za gospodarstvo Robert Habeck je v začetku januarja sicer dejal, da dobave težjih tankov Leopard ni mogoče "izključiti".

10.08 Ukrajinci: Pokopali bomo tudi ruske teroriste

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je Rusija za napad na stanovanjski blok v Dnipru uporabila protiladijsko raketo dolgega dosega Kh-22 sovjetske izdelave. Rakete so bile zasnovane za napad na letalonosilke, izstreljene pa so iz strateških bombnikov Tu-22 in Tu-95. 

"Tako so sovjetski generali sanjali o potopitvi ameriških letalonosilk v imenu idealov komunizma. Sovjetske zveze že dolgo ni več. Pokopali bomo tudi ruske teroriste," je zapisalo ministrstvo v objavi na Twitterju. 

8.42 Wagner: Zavzeli smo Soledar in pobili ukrajinske vojake, ki se niso hoteli predati

Šef Wagnerja Jevgenij Prigožin je danes objavil posnetek, v katerem trdi, da je Soledar obiskal po tem, ko so ga zasedli njegovi plačanci. Ukrajina je zanikala ruske trditve, da je Soledar padel, in trdi, da spopadi še vedno potekajo.

V videu Prigožin navaja, da je prišel v mesto podelit medalje svojim borcem, za katere pravi, da so edini odgovorni za zavzetje Soledarja.

"Soledar smo zavzeli v dveh tednih. Stisnili smo ga s kremplji in ga nato razdelili na dele. Saj veste, da celega slona ne morete pojesti naenkrat, morate ga razrezati na dele," pravi Prigožin na posnetku in dodaja, da so bili ubiti tisti ukrajinski vojaki, ki se niso hoteli predati.

7.29 Brutalen napad na stanovanjski blok v Dnipru 

 V sobotnem ruskem raketnem napadu na stanovanjsko zgradbo v mestu Dnipro na vzhodu Ukrajine je bilo po najnovejših podatkih ubitih najmanj 20 civilistov, najmanj 73 pa jih je bilo ranjenih, med njimi 14 otrok, je danes sporočil guverner mesta Dnipro Valentin Rezničenko na Telegramu. Rusija je sicer v soboto napadla več mest po vsej Ukrajini.

Iz ruševin devetnadstropnega stanovanjskega bloka v Dnipru so doslej rešili več kot 40 ljudi, iskanje pogrešanih pa se nadaljuje, je še sporočil guverner mesta Dnipro po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa. Med smrtnimi žrtvami napada je tudi 15-letnica. V napadu je bilo popolnoma uničenih 72 stanovanj v poslopju, še 230 jih je bilo poškodovanih.

Fotogalerija
1 / 9

Reševalne ekipe so vso noč delale pri temperaturah pod ničlo, da bi našle preživele v ruševinah devetnadstropne stanovanjske hiše, pod razbitinami pa je bilo slišati krike.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da se bo število smrtnih žrtev v četrtem največjem mestu v državi verjetno povečalo.

Namestnik župana Dnipra Mihail Lisenko je v videoposnetku na družbenem omrežju dejal, da obupani prebivalci pogrešanim pošiljajo SMS-sporočila in dodal: "Večkrat ustavimo svoje delo, da lahko slišimo krike ljudi izpod ruševin."

Sobotni naval ruskih napadov je prizadel tudi kritično infrastrukturo v več drugih večjih mestih: Kijevu, Harkovu na vzhodu in Lvovu na zahodu.

Ukrajinskim zračnim silam je uspelo sestreliti 25 od 38 raket, ki so jih izstrelili okupatorji, vendar so tiste, ki so padle, povzročile motnje oskrbe z električno energijo.

Pravoslavno novo leto Srbija
Novice Pravoslavno novo leto praznovali tudi v nekaterih gostiščih v Sloveniji
Aleš Maver
Novice Aleš Maver o Putinu: Podoben je zagrizenemu igričarju, ki besno udarja po tipkovnici
Annalena Baerbock
Novice Ruski politik grozi: Nemško zunanjo ministrico bi bilo treba ubiti
Oleksij Reznikov
Novice Ukrajinski obrambni minister: De facto smo člani zveze Nato
ruska vojska rusija vojak vojska ukrajina
Novice Ukrajinci: Prihaja nova mobilizacija v Rusiji

 

Ne spreglejte