Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 2. 2015,
16.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Bruselj Grčija novinarji pomoč

Torek, 3. 2. 2015, 16.34

8 let

Bruselj predlaga milijonsko pomoč za odpuščene grške novinarje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Grški novinarji in drugi medijski delavci, ki so ostali brez dela, bi lahko od Evropske unije prejeli 8,7 milijona evrov za pomoč pri iskanju novih služb.

Milijonsko pomoč grškemu novinarstvu je danes predlagala Evropska komisija, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Današnja odločitev bo pomagala več kot 1.600 ljudi pripraviti na nove službe. Grški delavci preživljajo težko obdobje in uporabiti moramo vsa orodja, ki jih imamo na razpolago, da jim zagotovimo pomoč," je ob današnji odločitvi komisije poudarila evropska komisarka za zaposlovanje in socialne zadeve Marianne Thyssen.

EU bi lahko zdaj v pomoč 1.633 medijskim delavcem v Atenah in okolici iz sklada za prilagoditev globalizaciji namenila 8,7 milijona evrov pomoči. Ta denar – skupaj z lastnim prispevkom Grčije naj bi šlo za 14,6 milijona evrov – naj bi bil namenjen poklicnemu svetovanju in kariernemu usmerjanju, urjenju, financiranju start-upov, različnih dovoljenj in podobnemu.

Gre za ljudi, ki so zaradi globalne gospodarske in finančne krize, ki je Grčijo posebej hudo prizadela, izgubili svoje službe pri različnih televizijskih, radijskih in časopisnih hišah. Konkretno gre za pomoč brezposelnim medijskim delavcem v pokrajini Atika, v katero med drugim spadajo Atene. Tam je bila brezposelnost v začetku lanskega leta 28-odstotna.

Potem ko je komisija na prošnjo oblasti v Atenah pripravila omenjeni predlog, ga morajo zdaj potrditi še Evropski parlament in države članice.

Kot so med drugim spomnili v komisiji, so se izdatki za oglaševanje v grških medijih med letoma 2008 in 2012 zmanjšali za kar 57 odstotkov in upadli na 1,14 milijarde evrov. Ker je to eden od ključnih virov dohodka za medije, so se ti posledično spopadli z velikimi težavami.

Dodali so še, da kriza v Atiki vpliva na vso Grčijo, saj ta regija prispeva kar 43 odstotkov grškega BDP.

Ne spreglejte