SiolNET. Novice Svet
1,57

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bruselj odobril Hrvaški načrt za 204 milijone evrov vredno širitev istrskega ipsilona

1,57

termometer

Istra Motovun |  | Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Evropska komisija je odobrila načrt Hrvaške za podaljšanje pogodbe o koncesiji med Hrvaško in podjetjem Biba-Istra za upravljanje in razširitev avtoceste v Istri, t. i. istrskega ipsilona, so sporočili iz komisije. Bina-Istra bo tako lahko izvedla dodatna dela na tem delu avtoceste v vrednosti 204 milijone evrov.

Hrvaška je komisijo obvestila o svojih načrtih za podaljšanje koncesije do leta 2041, da bi Bina-Istra lahko razširila istrski ipsilon, 145 kilometrov dolgo avtocesto, ki povezuje Istro s preostalim delom Hrvaške.

Podaljšanje koncesije bo omogočilo podjetju, da zgradi drugi pas avtoceste med predorom Učka in razcepom Matulji na severovzhodnem delu avtoceste ter dokonča drugi pas severozahodnega kraka.

Načrti so skladni s pravili EU 

Komisija je proučila, ali je načrt skladen s pravili EU o javnem naročanju, posebej direktivi o dodelitvi pogodbe o koncesiji, pa tudi s pravili EU o državni podpori za storitve večjega gospodarskega pomena. Ta državam članicam pod določenimi pogoji dopušča nadomestilo podjetjem, ki opravljajo obveznosti javne službe, za dodatne stroške opravljanja teh storitev.

Bina-Istra avtocesto po pogodbi o koncesiji upravlja od leta 1995. Komisija je spremembe in dopolnitve ter podaljšanje koncesije odobrila leta 2018 in leta 2020. Ta se bo iztekla leta 2039.

Hrvaška avtocesta cestnina Avtomoto Hrvaška podražila cestnine na istrskem ipsilonu

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin