SiolNET. Novice Svet
0,48

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Britanski premier zavrnil nov referendum o škotski neodvisnosti

0,48

termometer

Boris Johnson
Foto: Reuters

Britanski premier Boris Johnson je v pismu škotski premierki Nicoli Sturgeon uradno zavrnil izvedbo drugega referenduma o škotski neodvisnosti. Sturgeonova je v odzivu sporočila, da bo škotska vlada svoje prihodnje korake v zvezi s tem določila še ta mesec.

Johnson je zapisal, da je pozorno preučil argumente za prenos pooblastil z britanskega na škotski parlament, ki bi drugemu omogočil pripravo referenduma o neodvisnosti. Škoti so po njegovih besedah na referendumu o neodvisnosti leta 2014 jasno glasovali za ohranitev enotnega Združenega kraljestva. Škotska in britanska vlada pa sta se zavezali, da bosta ta rezultat spoštovali, je po pisanju STA poudaril v pismu, ki ga je objavil na Twitterju.

Nov referendum bi po njegovih besedah nadaljeval politično stagnacijo, ki na Škotskem traja že deset let. "Čas je, da vsi skupaj delamo za enotnost Združenega kraljestva in sprostimo potencial te velike države," je poudaril.

"Stališče vlade je nevzdržno in samouničujoče"

Škotska premierka je v odzivu sporočila, da se Johnsonovi torijci bojijo, da bi Škotska imela pravico do odločitve o svoji prihodnosti. Vedo, da je ob možnosti izbire velika verjetnost, da bodo ljudje izbrali pozitivno možnost neodvisnosti, je poudarila na Twitterju. Po njenih besedah je stališče vlade nevzdržno in samouničujoče.

Nicola Sturgeon Foto: Reuters

"Škotska vlada bo svoj odgovor in prihodnje korake določila še ta mesec, ko bo škotski parlament znova prosila tudi za podporo pravici Škotske do izbire," je zapisala. "Ena stvar je gotova - Škoti bodo imeli priložnost odločiti o naši prihodnosti na referendumu o neodvisnosti," je poudarila po pisanju STA.

Sturgeonova, ki je tudi vodja Škotske nacionalne stranke (SNP), je sredi decembra britansko vlado pozvala k pogajanjem in odobritvi prenosa pooblastil za izvedbo referenduma na škotski parlament.

Na referendumu leta 2014 so Škoti zavrnili odcepitev od Združenega kraljestva s 55 odstotki, a vodja SNP trdi, da so se okoliščine z referendumom o brexitu bistveno spremenile. Dodatno je njene namere potrdil izid na britanskih predčasnih volitvah, na katerih je SNP 12. decembra lani osvojila veliko večino od 59 mandatov, ki so na voljo na Škotskem. Škoti so na referendumu o brexitu, na katerem so Britanci izglasovali izstop, podprli obstanek v Uniji, še poroča STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin