Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 3. 2022,
10.28

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,73

26

Natisni članek

Roman Abramovič

Četrtek, 10. 3. 2022, 10.28

2 leti, 1 mesec

Britanska vlada zamrznila premoženje Romanu Abramoviču

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,73

26

Roman Abramovič | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Velika Britanija je zamrznila premoženje sedmim ruskim oligarhom, vključno z milijarderjem in lastnikom nogometnega kluba Chelsea Romanom Abramovičem. Prejšnji teden je naznanil odločitev o prodaji kluba, ki zdaj zaradi sprejetih sankcij ni mogoča. 

Na seznamu sankcioniranih oligarhov so poleg Romana Abramoviča še industrialec Deripaska, izvršni direktor Rosnefta Igor Sečin, direktor Gazproma Aleksej Miller, vodja upravnega odbora banke VTB Andrej Kostin, predsednik podjetja za naftovode Transneft Nikolaj Tokarev in direktor banke Rosija Dmitrij Lebedjev. Skupna vrednost premoženja sedmerice po navedbah britanske vlade znaša 15 milijard britanskih funtov (17,9 milijarde evrov).

Sankcije proti sedmim oligarhom vključujejo zamrznitev premoženja in prepoved vstopa v državo, na spletu poroča britanski BBC.

Abramoviču, čigar premoženje ocenjujejo na 9,4 milijarde britanskih funtov (11,1 milijarde evrov), so tako zasegli tudi nogometni klub Chelsea in ustavili njegovo prodajo.

"Ne more biti varnega mesta za tiste, ki podpirajo Putinov napad na Ukrajino," je bil jasen britanski premier Boris Johnson. Današnje sankcije so najnovejši ukrep Velike Britanije v podporo Ukrajini. "Neusmiljeni bomo do tistih, ki podpirajo ubijanje civilistov, uničevanje bolnišnic in nezakonito zasedbo suverenih zaveznikov," je še povedal Johnson.

Prodaja kluba ustavljena, nakup vstopnic za ogled tekem ni mogoč

Prejšnji teden je Abramovič naznanil, da bo po 20 letih lastništva prodal nogometni klub Chelsea, denar od prodaje pa bo dal v dobrodelne namene za žrtve vojne v Ukrajini. Zaradi sprejetih sankcij je prodaja zdaj ustavljena. 

Vlada ob tem zagotavlja, da bo klubu izdala posebno licenco, ki bo med drugim omogočala izplačilo plač zaposlenim in ogled nogometnih tekem tistim, ki so že kupili vstopnice. Klub novih vstopnic medtem ne more več prodajati.

"Vem, da to prinaša nekaj negotovosti, vendar pa bo vlada skupaj z angleško nogometno ligo premier league in klubi delala za to, da bi se nogomet igral naprej, kaznovani pa bodo tisti, ki morajo biti," je na Twitterju zapisala britanska ministrica za kulturo Nadine Dorries.

Kdo je Roman Abramovič?

Roman Abramovič se je rodil v mestu Saratov na ruskem ozemlju tedanje Sovjetske zveze. Odraščal je v revni družini, mlad je izgubil oba starša. Leta 1987 se je poročil s svojo prvo ženo Olgo Jurevno Lusovo in skupaj sta ustanovila podjetje, ki je izdelovalo lutke. Njegovo premoženje se je razširilo, začel je vlagati v naftne konglomerate in druga podjetja. Postal je večinski lastnik več ruskih družb. Vzpostavil je dobre politične vezi in se kot guverner preizkusil tudi v političnih vodah. Tesno je povezan s Kremljem, od nekdaj ga je zanimal tudi šport. Leta 2003 je postal lastnik londonskega nogometnega kluba ChelseaNjegovo premoženje je ocenjeno na 11,1 milijarde evrov.  
Roman Abramovič
Sportal Roman Abramovič se je odločil: Prodal bom Chelsea
Roman Abramović
Sportal Ruski milijarder naj bi posredoval za mir v Ukrajini
Roman Aramovič
Sportal Ruski milijarder Roman Abramovič predaja upravljanje Chelsea, a ostaja lastnik
Ne spreglejte