Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 12. 2012,
15.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Kate Middleton

Petek, 14. 12. 2012, 15.28

8 let

Bolniška sestra Kate Middleton pred samomorom napisala tri sporočila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Bolniška sestra, ki je bila žrtev potegavščine avstralskih radijskih voditeljev, je v enem izmed sporočil pred samomorom kritizirala vodstvo bolnišnice zaradi tega, kako jo je obravnavalo.

Preiskava je pokazala, da je šestinštiridesetletna Jacintha Saldanha pred samomorom napisala tri čustveno nabita sporočila. Samomor je bila posledica potegavščine, v kateri sta se avstralska radijska voditelja Mel Grieg in Michael Christian izdajala za kraljevi par in na ta način od Saldanhe pridobila zasebne podrobnosti o stanju Kate Middleton, ki jo je pokojna bolniška sestra oskrbovala. Zdaj pa je bilo javnosti razkrito še to, da v enem izmed treh sporočil pokojnica kritizira svoje sodelavce v bolnišnici kralja Edvarda VII. in njihovo obnašanje do nje po tem, ko je nasedla zloglasnemu klicu.

Shod indijskih bolniških sester v podporo pokojne Vsebina sporočila naj bi njeno žalujočo družino razjarila, mož pokojne, Ben Barboza, pa zdaj terja neodvisno preiskavo dogajanja v bolnišnici. Medtem pa so študentke, bolniške sestre v indijskem Bangaloreju s svečami obeležile spomin na pokojno. Sestre, ki so se po ulicah sprehodile s svečami, prav tako zahtevajo preiskavo tega, kaj je privedlo do nesrečne smrti matere dveh otrok. "Zaradi klica je bila tako travmatizirana, da se ni bila sposobna soočiti z nikomer in je storila samomor. Molimo, da njena duša najde mir in da njeni družini uspe preživeti ta težek čas," je povedala ena izmed udeleženk shoda.

Tri sporočila Vir blizu družine pa je za Daily Mirror povedal, da v najdaljšem izmed svojih sporočil pokojna Saldanha obravnava razmere v bolnišnici in pri tem uporablja zelo kritičen ton. V sporočilu naj bi izpostavila predvsem obravnavo, ki je je bila v bolnišnici deležna v času po klicu avstralskih voditeljev. V drugem sporočilu je opisano, kako se je spopadala s posledicami klica, v zadnjem pa so navedeni praktični napotki v zvezi z njenim pogrebom. Poleg sporočil naj bi poslala tudi več elektronskih pisem in opravila več telefonskih pogovorov, za katere je policija prepričana, da bi lahko dodatno osvetlili okoliščine njene smrti.

Maša v westminstrski katedrali Britanska policija je v včerajšnji izjavi za javnost povedala, da so bolniško sestro našli obešeno, poskusi oživljanja pa žal niso bili uspešni. Ob tem so opazili tudi poškodbe na njenem zapestju, smrti pa ne obravnavajo kot sumljivo. V soboto pa bo njenemu spominu posvečena maša v westminstrski katedrali. V Indiji rojena Saldhana je sicer čez teden delala v Londonu, konce tedna pa je preživljala v Bristolu z družino. Tudi tokrat sta jo njena otroka, sedemnajstletni Junal in štirinajstletna Lisha pričakovala doma, saj naj se ne bi zavedala, da je bila žrtev klica potegavščine.

380 tisoč evrov za družino pokojne Southern Cross Austereo, podjetje, ki ima v lasti sydneyjski radio 2Day FM, na katerem sta Greig in Christian v svoji oddaji Hot 30 show opravila potegavščino, je oddajo že ukinilo in prepovedalo tovrstne klice v celotnem podjetju. Proti samemu podjetju v Avstraliji že poteka preiskava, avstralski urad za medije in komunikacije pa ima moč in pristojnosti, da od podjetja pridobi natančne informacije, kdo je odobril klic. V primeru, da postaja ni delovala v skladu s pravilnikom o oddajanju, bi lahko izgubila tudi licenco. Krovno podjetje Austero se je sicer že večkrat opravičilo za tragično in obžalovanja vredno smrt in skladu pokojničine družine namenilo vsaj 380 tisoč evrov. Vendar je medijski urad odločen, da stvari pride do dna.

Zakaj so pogovor predvajali brez privolitve? Podjetje bo moralo razložiti, zakaj ni spoštovalo določila, da v etru ni dovoljeno objaviti pogovora z osebo brez njene vednosti in privolitve. V podjetju so sicer zatrdili, da so po potegavščini še petkrat klicali v bolnišnico in poskušali dobiti privoljenje za objavo, vendar jim to ni uspelo. Zakaj so kljub temu pogovor objavili, pa ni znano. V bolnišnici od Austera zdaj do jutri zahtevajo tudi odgovor, zakaj in kako so prišli do vsote, ki jo nameravajo nameniti družini pokojne, še poroča Daily Mail.

Ne spreglejte