Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 5. 2017,
13.40

Osveženo pred

6 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Sebastian Kurz Avstrija volitve

Petek, 12. 5. 2017, 13.40

6 let, 11 mesecev

Bodo šli Avstrijci na predčasne volitve?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Sebastian Kurz

Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz, ki ga številni vidijo kot novega predsednika avstrijske ljudske stranke (ÖVP), se je danes na Dunaju zavzel za predčasne parlamentarne volitve. Svojih namer glede vodenja stranke ni razkril.

Kot je Kurz danes dejal v kratki izjavi za javnost, bi bile predčasne volitve v Avstriji "prava pot", ki bi državi prinesla potrebne spremembe. Znotraj vladne koalicije med ÖVP in socialdemokrati pod vodstvom kanclerja Christiana Kerna namreč prihaja do razhajanj. Kurz je tudi zavrnil Kernovo ponudbo za reformno partnerstvo, ker bi to po njegovi oceni pomenilo nadaljevanje zgolj "trajnega predvolilnega boja", poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Na čelo stranke, če bo lahko odločal

Glede prevzema vodenja ÖVP je 30-letni zunanji minister dejal, da bo odločitev o novem predsedniku sprejeta v nedeljo, ko se bo sestalo vodstvo stranke. Kot je še pojasnil, si želi stranko prevzeti le, če bo ta z njim šla v predčasne volitve. Zaveda se, da predčasne volitve niso priljubljene, tudi med nekaterimi znotraj stranke, a bi moral imeti novi predsednik stranke po njegovih besedah možnost odločati o vsebinskih usmeritvah in kadrovskih zadevah.

Trenutni predsednik stranke in podpredsednik avstrijske vlade Reinhold Mitterlehner je pred dvema dnevoma napovedal odstop z vseh funkcij. 61-letni Mitterlehner se je znotraj stranke v zadnjem času znašel pod pritiskom. Vodenje stranke je prevzel leta 2014, vendar mu ni uspelo zaustaviti padanja podpore stranki med avstrijskimi volivci.

Nesoglasja med socialdemokrati in ljudsko stranko

Socialdemokrati so danes še pred izjavo Kurza odgovornost, da v Avstriji niso izpeljali pomembnih reform, pripisali prav ÖVP. Kot je dejal tajnik stranke Georg Nidermühlbichler, ÖVP ne zanima konstruktivno delo za Avstrijo in ne želi prevzeti odgovornosti. Stranko je tudi pozval, naj preneha z "destruktivno politiko blokade". Avstrijski socialdemokrati tudi niso naklonjeni predčasnim parlamentarnim volitvam.

Avstrijska vladajoča koalicija se je januarja letos dogovorila o ambicioznem reformnem programu, s katerim naj bi zagnali avstrijsko gospodarstvo in se lotili integracije tujcev. Pri uresničevanju tega programa se je zataknilo, stranki pa se medsebojno obtožujeta za zastoj.

Kurz bi ÖVP prinesel več glasov

Zadnje javnomnenjske raziskave kažejo, da bi na parlamentarnih volitvah največ glasov dobili svobodnjaki in socialdemokrati. Stranki med volivci uživata skoraj enako podporo, sledi pa ÖVP. Hkrati razkrivajo, da bi se podpora ljudski stranki občutno izboljšala, če bi bil na njenem čelu Kurz.

Ne spreglejte