SiolNET. Novice Svet
1,43

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Trumpov mirovni načrt predvideva palestinsko državnost

1,43

termometer

Donald Trump
Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem ob strani v Beli hiši predstavil mirovni načrt za Bližnji vzhod, ki ga je tri leta sestavljal njegov zet in svetovalec Jared Kushner. Načrt, ki mu Palestinci nasprotujejo, predvideva tudi ustanovitev palestinske države s prestolnico v delu vzhodnega Jeruzalema, poroča STA.

Donald Trump je mirovni načrt na 50 straneh označil za velik korak Izraela v smeri k miru na Bližnjem vzhodu. "Izrael danes dela velik korak k miru," je po pisanju STA dejal Trump o načrtu, ki ga je opredelil kot zgodovinsko priložnost, čeprav so ga Palestinci že vnaprej odločno zavrnili.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je mirovni načrt že zavrnil. Kot je dejal, ga bodo poslali na "smetišče zgodovine". Zavračajo ga tudi v Iranu, v Ankari so ga označili za "mrtvorojenega", v Moskvi pa so pozvali k neposrednim pogajanjem obeh strani.

Zadnja priložnost za Palestince

"Palestinci živijo v revščini in z nasiljem, pri čemer jih izkoriščajo tisti, ki bi jih radi uporabili kot figure za terorizem. Zaslužijo si veliko boljše življenje" je med drugim dejal Trump in mirovni načrt označil za verjetno zadnjo priložnost zanje.

Trumpu ne zaupajo

Palestinci Trumpu ne zaupajo, ker se je več kot očitno postavil na stran Izraela s premestitvijo ameriške ambasade v Jeruzalem, ukinitvijo pomoči za palestinske begunce in zaprtjem palestinskega predstavništva v Washingtonu, še piše STA.

Palestina Foto: Reuters

Trump meni, da je njegov načrt pošten do Palestincev, ker bodo dobili prestolnico države v vzhodnem Jeruzalemu, kjer bodo tudi ZDA sčasoma odprle veleposlaništvo. Zagotovil je, da po načrtu noben Palestinec ne bo moral zapustiti svojega doma. "Veliko sem storil za Izrael in logično je, da moram veliko storiti za Palestince," je dejal Trump.

Jeruzalem pa bo vseeno ostal "nerazdeljena" prestolnica Izraela, kar se ne sklada z zagotovilom, da bo Palestincem pripadel njegov vzhodni del. Netanjahu Trumpov načrt podpira, kakor tudi Netanjahujev konkurent za premierski položaj na volitvah, razpisanih za 2. marec, Benny Gantz, s katerim se je Trump prav tako srečal v Washingtonu, poroča STA.

Zaradi načrta novo nasilje?

Netanjahu namerava mirovni načrt že v sredo predstaviti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu v Moskvi, Palestinci pa so medtem zaprosili za nujno izredno srečanje zunanjih ministrov Arabske lige, ki bo v soboto. Narašča strah, da bo zaradi Trumpovega načrta prišlo do novega nasilja Palestincev in izraelska vojska je v pripravljenosti.

Netanjahu je načrt pozdravil kot realistično pot do trajnega miru in se je zahvalil Trumpu, da je priznal, da mora Izrael ohraniti suverenost nad dolino reke Jordan in nad deli Zahodnega brega. Zahvalil se je tudi za to, da načrt priznava izraelsko suverenost nad vsemi judovskimi naselbinami Zahodnega brega.

Največja in morda tudi malce presenetljiva novica je, da Trump po vseh ukrepih proti Palestincem in v korist Jeruzalema ni odstopil od rešitve dveh držav. Načrt tudi podvaja obseg ozemlja, ki je trenutno pod nadzorom Palestincev, vendar priznava izraelsko suverenost nad velikimi deli Zahodnega brega, kjer so judovske naselbine.

Mirovni načrt po pojasnilih predstavnikov Trumpove vlade predvideva k štiriletnemu moratoriju na nove izraelske gradnje na Zahodnem bregu, v tem času pa naj bi se Izraelci in Palestinci dogovorili o podrobnostih. Ni sicer jasno, kaj se bo zgodilo, če dogovora po štirih letih ne bo, poroča STA.

Bodoča palestinska država naj bi bila razdeljena na Zahodni breg in Gazo, ki bi se povezala z novimi cestami nad zemljo in predori. Dolina reke Jordan, ki je ključnega pomena za izraelsko varnost, naj bi ostala pod suverenostjo Izraela, vendar pa bi njeni deli sčasoma, ko bo palestinska država zaživela, prehajala pod nadzor palestinske države.

Palestinci s Trumpom nočejo niti govoriti, ZDA pa se zavedajo, da bosta načrt gladko zavrnila Turčija in Iran. Vseeno upajo, da morda tega nemudoma ne bosta storila Egipt in Jordanija, ki imata mirovno pogodbo z Izraelom.

Načrt po pisanju STA predvideva, da bi odgovornost za mošejo Al Aksa v Jeruzalemu v prehodnem obdobju ohranila Jordanija. Washington računa tudi na previdno podporo Savdske Arabije in morda še kakšne države Perzijskega zaliva, še piše STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin