Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sobota,
8. 4. 2017,
18.12

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,13

2

Natisni članek

Donald Trump Steve Bannon Mike Flynn Rudy Giuliani Chris Christie Milo Yiannopoulos

Sobota, 8. 4. 2017, 18.12

6 let, 6 mesecev

Bo Trump obrnil hrbet ljudem, ki so ga pripeljali na oblast?

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,13

2

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Odločitev predsednika ZDA Donalda Trumpa, da Steve Bannon ne bo več član sveta za nacionalno varnost, v ZDA še vedno buri duhove.

Bannon za zdaj še vedno ostaja Trumpov strateški svetovalec, prav tako se še vedno kot gost lahko udeležuje sej sveta za nacionalno varnost. A pomenljivo je, da se je vojaško posredovanje proti Siriji zgodilo dan po njegovem "umiku" iz sveta za nacionalno varnost.

Spopad med Bannonom in Kushnerjem

Pred tedni se je govorilo, da naj bi se v spopadu za vpliv na Trumpa znašla Bannon in vodja osebja Bele hiše Reince Priebus, ki velja za del republikanskega establišmenta. Po zadnjih podatkih iz ameriških medijev – tako desnih kot levih – je veliko bolj napeto v odnosih med Bannonom in Trumpovim zetom Jaredom Kushnerjem

Kot je za spletni medij Breitbart, na katerega ima še vedno velik vpliv Bannon, dejal ameriški politični analitik Ned Ryun, sta v Beli hiši dve frakciji, nacionalistično-populistična, ki jo vodi Bannon, in liberalno-newyorška, ki jo vodi Kushner. V Kushnerjevo frakcijo naj bi spadali tudi Ivanka Trump in ljudje, povezani z banko Goldman Sachs.

Kdo bo imel največji vpliv na Trumpa? Bannon ali zet Kushner? | Foto: Reuters Kdo bo imel največji vpliv na Trumpa? Bannon ali zet Kushner? Foto: Reuters

Trumpovi volivci in republikanski establišment

Trumpova zmaga je zlasti zasluga delavskih volivcev, ki ponavadi volijo demokrate. Ta volilna baza, ki jo je Trump pridobil tudi z zagotovili, da bo predsednik ZDA, ki bo reševal težave običajnih Američanov, ne pa predsednik sveta, ki se bo vojskoval v tujih državah, je še najbližja Bannonovim pogledom. 

Nekateri Bannonovi privrženci zato že – za zdaj bolj previdno – opozarjajo, da bi Trump s pomikom proti republikanskemu establišmentu, ki želi za vsako ceno odpraviti Obamacare, znižati davke za bogate ter izvajati trdo politiko proti Rusiji in vojaško posredovati po svetu, izdal zaupanje volivcev, ki so mu omogočili zmago na volitvah.

A Bannonov odhod iz sveta za nacionalno varnost ni prvi padec katerega od mož, ki so Trumpu omogočili prihod v Belo hišo.

Rudy Giuliani

V hudih predvolilnih spopadih je bil eden od najbolj odločnih in glasnih Trumpovih "bojevnikov" nekdanji newyorški župan Rudy Giuliani. Po volitvah so prekaljenega politika nekaj časa omenjal kot Trumpovega državnega sekretarja, a je v začetku lanskega decembra sporočil, da ne bo član Trumpove administracije. Sporno naj bi bilo njegovo poslovno svetovanju tujim vladam, zaradi česar bi lahko prišlo do navzkrižja interesov.

Rudy Giuliani je pomagal Trumpu v najhujših trenutkih, po volitvah pa ni prišel v Trumpovo administracijo. | Foto: Reuters Rudy Giuliani je pomagal Trumpu v najhujših trenutkih, po volitvah pa ni prišel v Trumpovo administracijo. Foto: Reuters

Chris Christie

Eden prvih republikanskih težkokategornikov, ki je podprl Trumpa, je bil guverner New Jerseyja Chris Christie. Dolgo je bil v igri za Trumpovega podpredsedniškega kandidata, a je to na koncu postal guverner Indiane Mike Pence

Tako kot pri Bannonu naj bi bil glavni krivec za to Trumpov zet Kushner, ki goji osebne zamere do Christieja. Ta je pred leti, ko je bil ameriški javni tožilec, za zapahe spravil Kushnerjevega očeta. Tudi po Trumpovi zmagi Christie ni dobil povabila, da bi zasedel kakšno pomembno mesto v Trumpovi administraciji.

Chris Christie naj bi se zameril vplivnemu Trumpovemu zetu. | Foto: Reuters Chris Christie naj bi se zameril vplivnemu Trumpovemu zetu. Foto: Reuters

Mike Flynn

Februarja letos je odstopil Trumpov svetovalec za nacionalno varnost Mike Flynn, registrirani demokrat, upokojeni general ter zagovornik zavezništva med ZDA in Rusijo v boju proti islamskemu radikalizmu.

Za Flynna je bil usoden telefonski pogovor z ruskim veleposlanikom v ZDA Sergejem Kisljakom 29. decembra lani. Ta pogovor se je zgodil po tem, ko je odhajajoči predsednik ZDA Barack Obama proti Rusiji zaradi domnevnih hekerskih napadov uvedel dodatne sankcije in izgnal ruske diplomate. 

S tem pogovorom, ki so ga posneli ameriški obveščevalci, nato pa je januarja letos pricurljal v medije, naj bi Flynn kršil tako imenovani Loganov zakon iz leta 1799, ki prepoveduje nepooblaščenim ameriškim državljanom, da se pogajajo s tujo državo o zadevi, zaradi katere je ta država v sporu z ZDA. Do Trumpove inavguracije 20. januarja letos je bil Flynn namreč le običajen državljan. S Flynnovim odhodom je Bannon izgubil močnega in tesnega zaveznika.

Obamova administracija je tudi po volitvah nadzorovala tesne Trumpove sodelavce, med drugim Mika Flynna, in upala, da se bodo ujeli v past. | Foto: Getty Images Obamova administracija je tudi po volitvah nadzorovala tesne Trumpove sodelavce, med drugim Mika Flynna, in upala, da se bodo ujeli v past. Foto: Getty Images

Milo Yiannopolous

Dober teden po Flynnovem odhodu iz Trumpove administracije je v medijih izbruhnila nove afera. Tokrat ni bila povezana s katerim od članov nove administracije, ampak z eno od ikon Trumpove revolucije, britanskim novinarjem Milom Yiannopolousom, sicer odkritim homoseksualcem in gorečim nasprotnikom islamskega radikalizma.

Za načrtno provokativnega novinarja in urednika Breitbarta, ki na levici velja "za lep in pošasten obraz alt-righta", je bil usoden radijski pogovor julija lani, v katerem je med drugim govoril o spolnih odnosih med 13-letniki in starejšimi moškimi. 

Ta posnetek naj bi izbrskala 16-letna Kanadčanka (njena identiteta ni bila nikoli razkrita, zato je mogoče, da sploh ne obstaja, op. p.) in ga poslala konservativni republikanski organizaciji Reagan Battalion, ki je nenaklonjena Trumpu.

Zaradi očitkov o pedofiliji, ki so izbruhnili nekaj dni pred zborovanjem ameriških konservativcev CPAC, na katerem naj bi bil govornik tudi Milo, je bilo povabilo na CPAC preklicano, prav tako je Milo izgubil donosno pogodbo z založbo Simon&Schuster o objavi svoje knjige Dangerous. Na koncu se mu je odrekel tudi Breitbart.

Milo Yiannopoulos je bil na poti k zvezdniškemu statusu, nato pa naj bi mu načrte prekrižala 16-letna Kanadčanka. | Foto: Getty Images Milo Yiannopoulos je bil na poti k zvezdniškemu statusu, nato pa naj bi mu načrte prekrižala 16-letna Kanadčanka. Foto: Getty Images

Tomi Lahren

Poleg Mila je mlade Američane h glasovanju za Trumpa zelo uspešno nagovarjala tudi mlada Tomi Lahren. 24-letnica je bila novinarka medija TheBlaze, ki ga vodi konservativec Glenn Beck. Glede na to, da je Beck eden od najglasnejših Trumpovih nasprotnikov znotraj republikanske stranke, je bilo verjetno v odnosu med Beckom in Lahrenovo že dolgo prisotno nelagodje.

A je bil Beck potrpežljiv z dekletom, ki so ga mediji od leta 2016 razglašali za vzhajajočo medijsko zvezdo in mlado republikanko, ki je na Facebooku pomembnejša od Trumpa. Dokler ni Lahrenova marca letos v televizijski oddaji, v kateri je bila gostja, dejala, da zagovarja pravico žensk do splava. To je bila za Becka kaplja čez roba (ali pa priročen izgovor, ki si ga je dolgo želel), da je dal odpoved Lahrenovi.


Nekaj dejstev o Trumpovem težavnem predsednikovanju

Donald Trump je bil za republikanski establišment od samega začetka obstranec oziroma vsiljivec, ki skuša sovražno prevzeti republikansko stranko. Kljub metanju polen pod noge je Trump zmagal na republikanskih primarnih volitvah, nato pa novembra lani še na predsedniških volitvah. A napetosti so ostale.

Republikansko stranko trenutno lahko delimo na tri struje, med katerimi mora Trump sklepati kompromise. 

Breitbartovci

Prva struja so tako imenovani breitbartovci, privrženci nekdanjega izvršnega direktorja spletnega medija Breitbart Steva Bannona, ki zagovarjajo ekonomski nacionalizem, boj proti politični korektnosti, strog nadzor na mejah, omejevanje priseljevanja, boj proti islamskemu radikalizmu ter konec prenosa delovnih mest in proizvodnje iz ZDA v tujino. Še pred desetletji bi bili del desnega krila demokratske stranke.

Krščanska koalicija

Druga struja je tako imenovana krščanska koalicija. To so evangeličanski protestanti, katerih zaščitni znak je zlasti boj proti pravici do splava. Močni so zlasti v času strankarskih primarnih volitev, ko so lahko jeziček na tehtnici pri izbiri predsedniškega kandidata. 

Republikanski establišment

Tretja struja, ki bi ji lahko rekli tudi republikanski establišment, so republikanci, ki so povezani s svetom poslovnežev, zato zagovarjajo nižje davke za bogatejše in so goreči nasprotniki Obamacara. Naklonjeni so priseljevanju, ki zmanjšuje ceno delovne sile v ZDA, v zunanji politiki pa zagovorniki ameriškega vojaškega posredovanja v tujini in trde politike do Rusije. Na Trumpa gledajo kot na vsiljivca. V ta tabor med drugim spadata Paul Ryan in John McCain.

Ne spreglejte