Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 8. 2013,
10.12

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Kitajska sojenje politik korupcija

Četrtek, 22. 8. 2013, 10.12

4 leta, 11 mesecev

Bo Šilai na sojenju zanikal obtožbe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na Kitajskem je steklo dolgo pričakovano sojenje nekoč vplivnemu politiku Bo Šilaiju, ki je lani zakuhal enega največjih političnih škandalov v državi v zadnjih desetletjih.

Boju so ob začetku sojenja prebrali obtožbe na njegov račun, ta pa je sodnika zaprosil za "pošteno" sojenje ter odločno zavrnil obtožbe na svoj račun. Obtožen je sicer korupcije in zlorabe položaja.

Sojenje v Jinanu v provinci Shandong se je začelo ob 8.30 po lokalnem času. Najprej je bila prebrana obtožnica, nato pa je tožilstvo začelo s predstavitvijo svoje strani primera, izhaja iz mikrobloga sodišča. Tokratna obravnava naj bi trajala dva dneva, sodba pa se pričakuje že v začetku septembra.

Podkupnine naj bi prejemal prek svoje soproge in sina Obtožbe o korupciji se nanašajo na čas, ko je bil Bo v 90. letih prejšnjega stoletja na čelu sedemmilijonskega mesta Dalian ter na čas, ko je bil guverner province Liaoning in pa ko je služboval kot državni minister za trgovino. Nazadnje je bil sicer Bo na čelu 30-milijonskega Chongqinga, a tega obdobja obtožbe ne navajajo.

Skupno naj bi nekoč vplivni politik od poslovnežev iz Daliana prejel za dobrega 3,5 milijona ameriških dolarjev podkupnin. Poleg tega naj bi poneveril še za približno četrtino toliko javnega denarja. Podkupnine naj bi prejemal preko svoje soproge in sina.

Tožilstvo je zahtevalo, da se Boja kaznuje v skladu z zakonom, ki za prejemanje že precej manjših podkupnin zahteva izrek najmanj desetletne zaporne kazni.

Bo se je že izrekel za nedolžnega v delu obtožnice, ki ga bremeni prejema več kot milijona juanov podkupnin s strani dalianskega poslovneža Tanga Xiaolina. Dejanje je pred tem priznal na zaslišanju disciplinske komisije vladajoče kitajske komunistične partije, a je vztrajal, da je takrat "priznal proti svoji volji".

Predstavljenim dokazom ni ugovarjal Poleg korupcije tožilstvo Boju očita še zlorabo položaja, a obtožbe tu niso tako konkretne. Nanašajo se sicer na lansko leto, ko je bila Bojeva soproga Gu Kailai obtožena umora britanskega podjetnika Neila Heywooda. Gu je bila nato avgusta lani obsojena na smrtno kazen, a z odlogom, kar pomeni, da jo bo na koncu verjetno doletel dolg, morda dosmrtni zapor.

Tujim novinarjem vstop v sodno dvorano ni bil dovoljen Ob začetku sojenja so pred sodiščem v Jinanu potekali protesti kakih 200 aktivistov in podpornikov Boja, ki pa jih je policija hitro razgnala in več ljudi aretirala. V sodni dvorani se je sicer po pisanju BBC zbralo pet Bojevih sorodnikov, 19 novinarjev in še 84 ljudi.

Tujim novinarjem vstop v sodno dvorano ni bil dovoljen. Kitajskim medijem je bilo medtem naročeno, naj se pri poročanju o sojenju zanašajo le na navedbe državne tiskovne agencije Xinhua.

Bleščeča politična kariera se je sesula kot hišica iz kart Škandal, ki je odnesel Boja, je izbruhnil lani pred kongresom kitajske komunistične partije, na katerem naj bi ta postal član politbiroja stalnega komiteja partije – najvplivnejšega organa v državi.

Njegova bleščeča politična kariera se je sesula kot hišica iz kart, ko so na dan prišle obtožbe o vpletenosti njegove žene v umor britanskega poslovneža in poskusu oviranja policijske preiskave. Šefu policije v Chongqingu Wang Lijunu naj bi Bo namreč poskušal preprečiti preiskavo o umoru. Ker se je Wang ustrašil maščevanja svojega šefa, je prebegnil na ameriški konzulat v Chengduju, kjer je razkril zaplet, ki je nazadnje pripeljal do Bojevega spektakularnega padca.

Bo je bil zaradi škandala odstavljen z vseh položajev in izključen iz partije, pretekli mesec pa je bila proti njemu vložena obtožnica. Če bo spoznan za krivega, mu grozi dosmrtna kazen. Kako bo potekal proces, bo po mnenju analitikov odvisno od politične elite, ki dejansko lahko narekuje potek sodnega postopka. Predsednik države Ši Džinping, ki je položaj prevzel marca, je obljubil izkoreninjenje korupcije v partijskih vrstah na vseh ravneh, pri čemer je opozoril, da bi lahko ta problem ogrozil obstoj partije.

Ne spreglejte