Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
31. 5. 2021,
10.06

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,82

13

Natisni članek

Tomislav Tomašević župan Hrvaška lokalne volitve

Ponedeljek, 31. 5. 2021, 10.06

2 leti, 10 mesecev

Dan po hrvaških lokalnih volitvah

Blondinka postala hit: Mogoče so ljudje šli na vas in niso volili, danes je nedelja #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,82

13

Dan po drugem krogu hrvaških lokalnih volitev je spletni hit postala članica stranke HDZ, ki je ob porazu Vica Mihanovića v Splitu razočarano dejala, da je tako verjetno zato, ker je nedelja in so šli ljudje na vas.

Včeraj so v drugem krogu hrvaških lokalnih volitev v štirih največjih hrvaških mestih dobili nove župane. V Zagrebu je zmagal kandidat zeleno-levičarske platforme Zmoremo! Tomislav Tomašević, v Splitu pa kandidat stranke Centar Ivica Puljak. HDZ ne bo imela župana v Splitu, a bo prvič vodila Osijek. SDP bo še naprej imela župana na Reki.

Medtem ko hrvaški mediji množično poročajo o novem županu prestolnice, pa je spletni hit postala Dragica Žuljević, članica splitske stranke HDZ, kjer je Vice Mihanović v boju za splitskega župana izgubil proti Ivici Puljak.

Na sedežu stranke so se po volitvah družili ob hrani in pijači, kjer je Dragica ukradla pozornost z rožnatim hlačnim kostimom, globokim dekoltejem in izjavo, ki danes odmeva po hrvaških medijih. "Veliko občanov ni šlo na volišča, ker je bila nedelja, morda so odšli na vas, ne vem. Predvidevam, da jih zato veliko ni šlo na volitve, drugega razloga ne vidim," je odgovorila na vprašanje novinarke, zakaj misli, da ljudje niso izbrali Mihanovića.

Ob tem so se na družbenih omrežjih in po hrvaških portalih usuli komentarji na Dragičine besede, ob čemer so najbolj izstopali zapisi, kot na primer: "drugače so volitve običajno ob sredah ali četrtkih" in "če bi kandidirala ta mlada dama, ljudje ne bi šli na vas, ampak k njej, na torto".

"Videti je, da ima vsaka hrvaška stranka svojo plavolasko," je še zapisal nekdo, drug pa: "Pa sem mislil, da jaz govorim neumnosti, ko se ga napijem."

V hrvaški prestolnici je slavil 39-letni kandidat zeleno-levičarske platforme Zmoremo! Tomislav Tomašević. | Foto: Hina/STA V hrvaški prestolnici je slavil 39-letni kandidat zeleno-levičarske platforme Zmoremo! Tomislav Tomašević. Foto: Hina/STA

Hrvaški volivci izbirali predsednike 14 županij

Če je HDZ izgubila županski stolček v Splitu, pa je njen kandidat Ivan Radić zanesljivo zmagal v Osijeku, kjer bo največja hrvaška stranka prvič imela župana, je poročala STA. Radića je podprlo skoraj 63 odstotkov volivcev, njegov protikandidat Berislav Mlinarević, ki sta ga podpirali stranki Domovinsko gibanje in Most, je zbral nekaj več kot 37 odstotkov glasov. V Osijeku je HDZ tudi že oblikovala večino v mestnem svetu.

Zmaga na Reki pa je bila ena ključnih za največjo opozicijsko stranko SDP, s katero so se izognili polomiji, kot so jo doživeli na lanskih parlamentarnih volitvah. Tedaj je SDP dosegla enega najslabših volilnih izidov na volitvah za sabor. Kandidat socialdemokratov Marko Filipović je danes zbral nekaj manj kot 58 odstotkov glasov Rečanov, kar je zadostovalo za prepričljivo zmago nad neodvisnim sredinskim kandidatom Davorjem Štimcem. SDP je na Reki na oblasti vse od osamosvojitve države, prejšnji socialdemokratski župan Vojko Obersnel je vodil mesto 21 let, Filipović je bil njegov podžupan.

Na včerajšnjih lokalnih volitvah so hrvaški volivci izbirali predsednike 14 županij ter 144 županov občin. Med drugim HDZ ni uspelo znova prevzeti županskega stolčka v Vukovarju. V mestu, ki ima na Hrvaškem veliki simbolni pomen, je kot kot neodvisni kandidat ob podpori Domovinskega gibanja zmagal bivši član HDZ Ivan Penava. SDP je med drugim dobila župana v Varaždinu in Makarski. Nekoč nepremagljiva regionalna stranka v hrvaški Istri, Istrska demokratska skupščina, pa po dolgih letih ne bo več imela župana v Pulju, Pazinu in Buzetu.

Janez Janša in Urška Bačovnik Janša na obisku na Hrvaškem
Novice Janez Janša z ženo Urško na koncertu na Hrvaškem #foto
Hrvaška
Novice Na Hrvaškem zrahljali protikoronske ukrepe
Ne spreglejte