Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 8. 2012,
10.27

Osveženo pred

5 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sirija Damask

Sreda, 15. 8. 2012, 10.27

5 mesecev, 3 tedne

Blizu sirskega hotela z mednarodnimi opazovalci odjeknila eksplozija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V sirski prestolnici je danes eksplodirala bomba, ki je bila nameščena blizu hotela, v katerem prebivajo predstavniki misije ZN. Trije ljudje so bili ranjeni.

V središču Damaska je danes eksplodirala bomba, pri tem pa so bile ranjene tri osebe. Eksplozija je odjeknila v bližini hotela, v katerem so nastanjeni predstavniki opazovalne misije Združenih narodov v Siriji, je poročala sirska državna televizija. Bomba je bila po poročanju televizije nameščena na cisterni z gorivom v četrti Abu Remanih v bližini vojaškega skladišča in sedeža delavskih sindikatov. Na kraj dogodka je prihitelo več reševalnih vozil.

Odgovornost za napad je po navedbah arabske televizije Al Arabija prevzela uporniška Svobodna sirska vojska. Po navedbah aktivistov je v vsem mestu slišati močne eksplozije. Video, ki ga je objavila ena od opozicijskih skupin, prikazuje steber dima, ki se vije v nebo.

Misija ZN bo v Siriji ostala le, če se bo nasilje zmanjšalo

Opazovalni misiji ZN se bo mandat iztekel 19. avgusta, potem ko ji je Varnostni svet ZN minuli mesec mandat podaljšal za zadnjih 30 dni. Takrat je Varnostni svet ZN tudi odločil, da bodo o nadaljnjem podaljšanju misije razmislili samo v primeru, če bo prišlo do bistvenega zmanjšanja nasilja in uporabe težkega orožja v državi. Opazovalna misija, ki je prvotno imela 300 članov, sedaj pa je prepolovljena, je bila v Siriji nameščena aprila, da bi nadzirala uresničevanje prekinitve ognje v okviru mirovnega načrta, do katere pa ni nikoli prišlo. Sredi junija je misija prenehala izvajati obhode zaradi okrepitve nasilja.

Varnostni svet ZN naj bi o prihodnosti opazovalne misije razpravljal v četrtek, vendar med članicami ni soglasja. ZDA so skeptične do nadaljevanja misije, Rusija pa ga podpira. Francija, ki trenutno predseduje Varnostnemu svetu, meni, da bodo opazovalci po koncu mandata odšli iz države.

Ne spreglejte