SiolNET. Novice Svet
1,33

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bila je deklica izkušenega politika, nato kraljica, zdaj pa …

1,33

termometer

Triinšestdesetletna Angela Merkel je svojo politično kariero začela pod pokroviteljstvom združitvenega kanclerja Helmuta Kohla. Nato ga je pustila na cedilu in za njegovim hrbtom prišla na oblast, ki se je še vedno trdno oklepa.

[video: 64981 / ]

Vzpon Angele Merkel
Video: Planet TV

Helmut Kohl in Angela Merkel | Foto: Reuters Helmut Kohl in Angela Merkel Foto: Reuters

Za vzpon Angele Merkel ima največ zaslug kancler Helmut Kohl, ki je Vzhodni Nemki po združitvi Nemčije zaupal ministrsko funkcijo v svoji vladi. Merklove se je zato oprijel vzdevek Kohlova deklica.

Angela Merkel, Helmut Kohl in Peter Hintze | Foto: Reuters Angela Merkel, Helmut Kohl in Peter Hintze Foto: Reuters Ko v oblastni hierarhiji še ni bila na visokih klinih, je drugim še stregla kavo. Tako kot leta 1996 na kongresu CDU svojemu mentorju Kohlu in tajniku stranke Petru Hintzeju.

Angela Merkel, Helmut Kohl in Wolfgang Schäuble | Foto: Reuters Angela Merkel, Helmut Kohl in Wolfgang Schäuble Foto: Reuters Decembra 1999 je Merklova v stranki CDU izvedla tako imenovani puč Merklove. Odrekla je podporo svojemu mentorju Kohlu in častnemu predsedniku CDU, ki se je zapletel v korupcijski škandal. Ko je z mesta predsednika stranke leta 2000 odstopil tudi Wolfgang Schäuble, se je Merklovi odprla pot do položaja predsednice stranke.

Edmund Stoiber in Angela Merkel | Foto: Reuters Edmund Stoiber in Angela Merkel Foto: Reuters

Pred volitvami 2002 je Merklova kanclersko kandidaturo prepustila Bavarcu Edmundu Stoiberju, predsedniku sestrske stranke CSU. Tvegana poteza, saj bi ta skoraj premagal socialdemokrata Gerharda Schröderja in postal kancler.

Angela Merkel | Foto: Reuters Foto: Reuters Leta 2005 je Merklova na predčasnih volitvah za las premagala Schröderja in njegove socialdemokrate in prvič postala nemška kanclerka. Nemčija je po volitvah dobila veliko črno-rdečo koalicijo.

Angela Merkel in Guido Westerwelle | Foto: Reuters Angela Merkel in Guido Westerwelle Foto: Reuters Leta 2009 je Merklova še drugič zmagala na volitvah in sestavila koalicijo z liberalno stranko FDP, ki jo je takrat vodil Guido Westerwelle.

Angela Merkel in Nicolas Sarkozy | Foto: Reuters Angela Merkel in Nicolas Sarkozy Foto: Reuters

V svojem drugem mandatu na kanclerskem položaju se je morala prvič spoprijeti s kriznimi razmerami. V EU je namreč izbruhnila evrska kriza. To je bil tudi začetek grške krize. Položaj v EU in evroobmočju je Merklova reševala skupaj s takratnim francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem. Uveljavila se je tudi skovanka iz njunih imen: Merkozy ali Merklozy.

Angela Merkel in Barack Obama | Foto: Reuters Angela Merkel in Barack Obama Foto: Reuters Merklova in nekdanji ameriški predsednik Barack Obama sta bila tesna zaveznika. Kljub temu je Obama leta 2010 svojim obveščevalnim službam dovolil, da so prisluškovale njenemu telefonu.

Angela Merkel | Foto: Reuters Foto: Reuters Leta 2013 je Merklova še tretjič zmagala na volitvah. To je bil čas, ko je imela v Nemčiji veliko navdušenih privržencev, ki so ji dali ljubkovalna vzdevka Angie in Mutti (sl. mamica). Tuji mediji so o njej pisali kot kraljici Evrope. Tako kot leta 2005 je tudi leta 2013 oblikovala veliko koalicijo s SPD.

Angela Merkel in Aleksis Cipras | Foto: Reuters Angela Merkel in Aleksis Cipras Foto: Reuters

Zaradi nepopustljivosti do Grčije in mladega grškega premierja Aleksisa Ciprasa, ki je hotel tako novo milijardno pomoč kot konec varčevalnih ukrepov, so mediji o njej pisali kot železni kanclerki. Julija 2015 je v Bruslju skupaj s svojim finančnim ministrom Wolfgangom Schäublom stisnila v kot Ciprasa. Medtem ko so jo v Grčiji zaradi neizprosnosti sovražili, so ji Nemci ploskali.

Angela Merkel in sirski begunec | Foto: Reuters Angela Merkel in sirski begunec Foto: Reuters

Če je bila do prezadolženih Grkov neizprosna, pa je septembra 2015 presenetljivo odprla nemške meje za sto tisoče migrantov in beguncev iz arabskega sveta in drugih muslimanskih držav. Postala je izjemno priljubljena v arabskem svetu, v Nemčiji pa so jo nekateri oklicali za izdajalko nemškega naroda.

Angela Merkel in Viktor Orban | Foto: Reuters Angela Merkel in Viktor Orban Foto: Reuters Velik nasprotnik njene politike odprtih vrat je postal madžarski premier Viktor Orban. Orbanu so z zavračanjem migrantov in prerazdeljevanja prosilcev za azil med vse članice EU sledile še druge višegrajske države. 

Angela Merkel in Donald Trump | Foto: Reuters Angela Merkel in Donald Trump Foto: Reuters Njeno politiko odprtih vrat, ki je v Veliki Britaniji na referendumu prevesila tehtnico v korist zagovornikov odhoda Velike Britanije iz EU, graja tudi ameriški predsednik Donald Trump in ji očita, da je uničila Nemčijo. Merklova in Trump sta na nasprotnih bregovih tudi o svobodni trgovini. 

Angela Merkel | Foto: Reuters Foto: Reuters Merklova zdaj hiti k svoji četrti zaporedni zmagi. Če ji bo uspelo in bo kanclerka do leta 2021, bo po dolžini vladanja dohitela svojega mentorja Kohla. Ta je vladal Nemčiji 16 let.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 12
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin