Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 1. 2016,
19.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Joe Biden Turčija terorizem Ahmet Davutoglu

Sobota, 23. 1. 2016, 19.32

8 let

Biden kot grožnjo proti Turčiji PKK postavil ob bok IS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Podpredsednik ZDA Joe Biden je na obisku v Turčiji dejal, da je Kurdska delavska stranka (PKK) grožnja za Turčijo, tako kot Islamska država (IS).

Obenem je menil, da so kurdske milice preprosto teroristična skupina. Po pogovorih s turškim premierjem Ahmetom Davutoglujem je Biden Turčijo pohvalil za "zelo pomembne korake", ki jih je sprejela proti džihadistom IS ter dejal, da se bo napredek v boju povečal.

IS "ni edina eksistenčna grožnja za turško prebivalstvo, PKK je enakovredna grožnja in mi se tega zavedamo. Preprosto gre za teroristično skupino in to, s čimer nadaljujejo, je nezaslišano," je med drugim menil Biden.

"IS, PKK in Al Nusra so preprosto teroristične skupine" PKK, ki sta jo Washington in EU uvrstila na seznam terorističnih skupin, je v napadih od prekinitve premirja julija lani ubila več deset pripadnikov turških varnostnih sil.

A Turčija je večkrat izrazila zaskrbljenost nad tem, da skuša Washington PKK, tako kot kurdske milice v Siriji, imenovati za zaveznike v boju proti IS.

"Strinjamo se z vami, da so IS, PKK in z Al Kaido povezana teroristična skupina Al Nusra v smislu svojih dejanj preprosto teroristične skupine," je povedal Biden.

Američani bi raje politično rešitev Pohvalil je Turčijo, da je naredila "zelo pomembne korake za izboljšanje varnosti na svojih mejah" pred skrajneži IS, ki so do nedavnega nadzirali velik del mejnega območja v Siriji.

Biden je še dejal, da postaja sodelovanje Turčije in ZDA bolj usklajeno. "Napredujemo in današnje srečanje bo ta napredek še pospešilo."

Ameriški podpredsednik je omenil tudi vojaško posredovanje, če politična rešitev ne bi bila mogoča. Sicer ni bilo jasno, ali je s tem imel v mislih zračne napade na tarče IS v Siriji ali morebitno drugo operacijo, še piše AFP.

"Vemo, da bi bilo bolje doseči politično rešitev," je med drugim povedal Biden in dodal: "A pripravljeni smo, če to ne bo mogoče, vojaško posredovati in uničiti IS."

Ne spreglejte