Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 10. 2022,
6.58

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

96

Natisni članek

Joe Biden Vladimir Putin jedrsko orožje vojska orožje žrtve vojna Rusija Ukrajina

Petek, 28. 10. 2022, 6.58

1 leto, 6 mesecev

"Pripravljeni smo na pogajanja, a ne bomo prenehali obstreljevanj"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

96

Vladimir Putin | Ruski predsednik Vladimir Putin je v četrtek znova pozval IAEA, naj čim prej pregleda ukrajinske jedrske lokacije.  | Foto Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je v četrtek znova pozval IAEA, naj čim prej pregleda ukrajinske jedrske lokacije.

Foto: Reuters

247. dan vojne v Ukrajini. Rusija je danes sporočila, da je v mesecu dni končala mobilizacijo 300 tisoč rezervistov, od katerih jih 41 tisoč že deluje v bojnih enotah v Ukrajini. Rusi, ki se bojujejo v Ukrajini, prebivajo v začasnih bivališčih, barakah, ki so videti kot nekakšne velike hale. Rusko notranje ministrstvo je danes na seznam iskanih oseb uvrstilo Artema Ussa, sina guvernerja sibirske regije Krasnojarsk Aleksandra Ussa. Ussa mlajšega so pretekli teden zaradi domnevnega izogibanja sankcijam proti Moskvi na zahtevo ZDA aretirali italijanski organi. Ukrajinske sile so doslej sestrelile več kot 300 iranskih brezpilotnih letal Shahed-136, je povedal tiskovni predstavnik ukrajinskih letalskih sil Jurij Ihnat.

Poudarki dneva: 

20.40 ZDA naznanile 275 milijonov dolarjev dodatne vojaške pomoči Ukrajini
19.24 "Pripravljeni smo na pogajanja, a ne bomo prenehali obstreljevanja"
18.43 Šojgu: Mobilizacija 300 tisoč rezervistov končana
18.42 Zelenski povabil Melonijevo na obisk v Kijev
16.05 Rusi prebivajo v dotrajanih in vlažnih barakah
15.22 Moskva na seznam iskanih oseb uvrstila sina guvernerja regije Krasnojarsk
14.16 Ukrajina: Sestrelili smo več kot 300 iranskih dronov
14.11 Na Poljskem odstranili štiri spomenike sovjetskim vojakom
11.45 Evakuacija civilistov iz Hersona po navedbah proruskih oblasti zaključena

10.30 V Ukrajini neodvisna preiskava obtožb o pripravi umazane bombe
8.45 Zelenski: Rusija v dveh dneh izvedla več kot 30 napadov z brezpilotnimi letali
6.45 Biden skeptičen o Putinovih besedah o uporabi jedrskega orožja
6.00 Zagorelo 12 rezervoarjev z nafto 

20.40 ZDA naznanile 275 milijonov dolarjev dodatne vojaške pomoči Ukrajini

ZDA bodo Ukrajini v njenem boju z rusko agresijo zagotovile dodatno vojaško pomoč v vrednosti 275 milijonov dolarjev. Pentagon je danes potrdil, da tokratni paket vključuje rakete za sisteme himars, topovske granate, drugo strelivo in štiri satelitske komunikacijske antene.

Pentagon zatrjuje, da pri antenah ne gre za nadomestilo za komunikacijski sistem starlink, ki ga je Ukrajini zagotovilo vesoljsko podjetje Elona Muska SpaceX, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Musk je v začetku meseca namreč dejal, da starlinka večno ne bodo mogli dajati Ukrajini na razpolago, vendar pa ni napovedal ukinitve brezplačne storitve, ki na bojišču koristi ukrajinskim silam.

S tokratnim svežnjem se je skupna vrednost ameriške vojaške pomoči Ukrajini od začetka leta 2021 povečala na 18,5 milijarde ameriških dolarjev.

19.24 "Pripravljeni smo na pogajanja, a ne bomo prenehali obstreljevanja"

"Odprti smo za pogajanja in pripravljeni na pogovore o morebitnih dogovorih, a ne pod pogoji, ki jih pogosto slišimo tudi v tem studiu in od ukrajinskih osebnosti in politikov, da naj prenehamo obstreljevanje in šele nato začnemo pogajanja," je v studiu na ruski televiziji povedal eden izmed govornikov. Posnetek je na Twitterju delil tudi svetovalec ukrajinskega predsednika Volodomirja Zelenskega, Anton Geraščenko. Zaradi besed je zaskrbljen tudi ukrajinski politični vrh.

18.43 Šojgu: Mobilizacija 300 tisoč rezervistov končana 

Rusija je danes sporočila, da je v mesecu dni končala mobilizacijo 300 tisoč rezervistov, od katerih jih 41 tisoč že deluje v bojnih enotah v Ukrajini. Cilj mobilizacije je bil s tem izpolnjen, nadaljnji ukrepi pa niso predvideni, je dejal ruski obrambni minister Sergej Šojgu v današnjem poročilu predsedniku Vladimirju Putinu.

"Naloga rekrutiranja 300 tisoč ljudi je bila opravljena. Dodatne naloge niso predvidene," je obrambni minister Šojgu sporočil Putinu na srečanju, ki ga je prenašala državna televizija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po ministrovih besedah se od 300 tisoč mobiliziranih rezervistov v ruskih vojaških bazah usposablja 218 tisoč rezervistov, medtem ko jih je bilo 82 tisoč razporejenih na območje spopadov v Ukrajini. Od teh je bilo 41 tisoč razporejenih v vojaške enote, ki se borijo na območju.

Kot je še dejal Šojgu, bo prihodnje dodatno povečanje ruskih enot temeljilo zgolj na prostovoljcih in profesionalnih vojakih namesto na mobilizaciji rezervistov.

Putin je v pogovoru s Šojgujem dejal, da je treba na fronto v okviru posebne vojaške operacije, kot vojno v Ukrajini imenujejo v Moskvi, poslati le dobro izurjene rezerviste, čemur je minister pritrdil, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Putin je prejšnji mesec odredil delno mobilizacijo 300 tisoč rezervistov za bojevanje v Ukrajini, kjer ruska vojska v zadnjem obdobju beleži neuspehe. Napoved mobilizacije je povzročila eksodus na tisoče ruskih moških v tujino, v Rusiji pa so jo spremljali tudi manjši protesti.

18.42 Zelenski povabil Melonijevo na obisk v Kijev

Italijanska predsednica vlade Giorgia Meloni se je danes po telefonu pogovarjala z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in vnovič izrazila podporo Italije ukrajinskemu boju proti ruski agresiji. Medtem je Zelenski novi premierki čestital za nedavno imenovanje in jo povabil na obisk Kijeva, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

"Čestital sem Melonijevi ob njenem imenovanju za predsednico italijanske vlade. Upam na nadaljnje plodno sodelovanje," je na Twitterju zapisal Zelenski in pojasnil, da se je z italijansko premierko pogovarjal o vključevanju Ukrajine v EU in Nato.

"Povedal sem ji o trenutnih razmerah v naši državi in jo povabil, naj obišče Ukrajino," je dodal ukrajinski predsednik.

Melonijeva je Zelenskemu vnovič izrazila podporo v okviru mednarodnih zavezništev na političnem, vojaškem, gospodarskem in humanitarnem področju ter prihodnji obnovi Ukrajine. Prav tako je potrdila zavezo Italije, da si bo za zaustavitev ruske agresije prizadevala tudi na diplomatski ravni, še navaja Ansa.

Poleg tega je italijanska premierka izrazila tudi upanje, da bodo sporazum o izvozu žita iz ukrajinskih pristanišč, ki je temeljni dogovor za preprečitev morebitne prehranske krize, obnovili, so še sporočili iz njenega urada.

16.05 Rusi prebivajo v dotrajanih in vlažnih barakah

Rusi, ki se borijo v Ukrajini, prebivajo v začasnih bivališčih, barakah, ki so videti kot nekakšne velike hale. Kot prikazujejo posnetki, so razmere zelo slabe in se bodo še poslabšale zaradi jesenskega vremena in prihajajoče zime. Že zdaj se veliko ruskih vojakov pritožuje nad slabo bolniško oskrbo, številni izmed njih so zboleli ali pa so ranjeni. Barake, v katerih so nastanjeni, so vlažne in mokre.

15.22 Moskva na seznam iskanih oseb uvrstila sina guvernerja regije Krasnojarsk

Rusko notranje ministrstvo je danes na seznam iskanih oseb uvrstilo Artema Ussa, sina guvernerja sibirske regije Krasnojarsk Aleksandra Ussa. Ussa mlajšega so pretekli teden zaradi domnevnega izogibanja sankcijam proti Moskvi na zahtevo ZDA aretirali italijanski organi.

Artema Ussa so na zahtevo ZDA na milanskem letališču Malpensa italijanski organi aretirali 17. oktobra, saj naj bi po navedbah Washingtona nezakonito prodajal ameriške tehnologije ruskim orožarskim podjetjem. Te naj bi se po trditvah ameriškega pravosodnega ministrstva med drugim znašle na bojiščih v Ukrajini.

Njegova uvrstitev na seznam iskanih oseb bi Moskvi lahko odprla pot, po kateri bi zahtevala njegovo izročitev, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po poročanju ruske tiskovne agencije Tass je bil Uss mlajši v Rusiji obtožen "pranja denarja ali drugega premoženja, pridobljenega na nezakonit način v okviru organizirane skupine", pri čemer se je agencija sklicevala na navedbe moskovskega sodišča Mešanski. Za omenjeno kaznivo dejanje je v Rusiji predvidena zaporna kazen do sedem let.

Obenem je Kremelj obsodil aretacijo Ussa v Italiji in dejal, da bo storil "vse, kar je mogoče" za zaščito svojih državljanov. Tako Kremelj kot Ussov oče sta aretacijo označila za politično motiviran pregon. Poleg Ussa mlajšega so italijanske oblasti sicer aretirale še pet ruskih državljanov, ki naj bi jih v prihodnje izročile ZDA.

14.16 Ukrajina: Sestrelili smo več kot 300 iranskih dronov

Ukrajinske sile so doslej sestrelile več kot 300 iranskih brezpilotnih letal Shahed-136, je povedal tiskovni predstavnik ukrajinskih letalskih sil Jurij Ihnat.

Brezpilotna letala iranske izdelave so v zadnjem mesecu postala ključno orožje v ruskem arzenalu. Ruske sile jih uporabljajo za napade na ukrajinsko energetsko infrastrukturo, pa tudi na stanovanjske zgradbe. Iran še vedno zanika obtožbe Ukrajine in Zahoda o dobavi bojnih brezpilotnih letal Rusiji.

14.11 Na Poljskem odstranili štiri spomenike sovjetskim vojakom

Na Poljskem, ki si z javnih krajev prizadeva odstraniti simbole nekdanje nadvlade Moskve, so v četrtek odstranili štiri spomenike vojakom nekdanje sovjetske Rdeče armade, ki so umrli med drugo svetovno vojno. Moskva je odstranitev spomenikov obsodila.

Spomenike so odstranili v času, ko so se odnosi med Poljsko in Rusijo, ki imata že zgodovinsko napete odnose, dodatno zaostrili po ruski invaziji na Ukrajino, poroča nemški Deutsche Welle.

"To je spomenik sramoti, spomenik prezira zmagovalcev nad žrtvami," je dejal vodja Inštituta za narodni spomin Karol Nawrocki v Glubczycah na jugu Poljske, medtem ko so delavci razstavljali enega od spomenikov.

Poudaril je, da leta 1945 Sovjeti Poljski niso prinesli osvoboditve, temveč novo ujetništvo. Zavzeli so Poljsko in jo obravnavali kot plen, je poudaril. Ocenil je, da je duh tega sistema še vedno prisoten v Ruski federaciji, ki ubija civiliste v Ukrajini.

Po podatkih inštituta so v času komunizma na Poljskem na javnih krajih postavili 500 spominskih obeležij v znak hvaležnosti sovjetskim vojakom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nawrocki je še opozoril, da v Rusiji vsakogar, ki odstranjuje spomenike nekdanje sovjetske vojske, tudi v tujini, sodno preganjajo in obsodijo na do tri leta zapora.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je obsodil rušenje spomenikov na Poljskem.

Rusija trdi, da je osvobodila Poljsko, ko je sovjetska vojska ob koncu druge svetovne vojne pregnala nemške naciste. Večina Poljakov pa meni, da je Sovjetska zveza nacistično okupacijo nadomestila z drugo obliko represije.

Odkar na Poljskem od leta 1989 ne vladajo več komunisti, oblasti sprejemajo ukrepe za odstranitev simbolov pretekle dominacije Moskve z javnih krajev. Doslej so uničili ali premestili v skladišča in muzeje več spomenikov in spominskih plošč sovjetskim vojakom, ki so se na Poljskem borili proti nacistom. Vojaška pokopališča padlih sovjetskih vojakov medtem ostajajo.

Zaradi ruske invazije na Ukrajino v začetku leta so prizadevanja za odstranitev simbolov sovjetske nadvlade še okrepili, saj Poljska politično, vojaško in gospodarsko podpira boj Ukrajine proti Rusiji.

Od začetka ruske invazije na Ukrajino so spomenike iz sovjetskega obdobja razstavili ali odstranili tudi v Estoniji in Latviji.

11.45 Evakuacija civilistov iz Hersona po navedbah proruskih oblasti zaključena

Evakuacija civilistov iz ukrajinske regije Herson na jugu države se je zaključila, je v četrtek sporočil proruski guverner Krima Sergej Aksjonov, ki je skupaj z visokim ruskim uradnikom Sergejem Kirijenkom obiskal Herson. Nasprotno pa trdijo ukrajinske sile, ki opozarjajo, da je evakuacija še vedno v teku, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Evakuacija prebivalcev z levega brega reke Dneper je končana," je na Telegramu sporočil Aksjonov in dodal, da sta s Kirijenkom obiskala tudi jedrsko elektrarno v Zaporožju, kjer sta se srečala z osebjem in ocenila splošne razmere na območju elektrarne.

Ukrajinske sile pa so danes opozorile, da se evakuacija Hersona, ki jo izvaja Rusija, še vedno nadaljuje in da rusko poveljstvo v regiji poskuša prikriti svoje dejanske izgube, da bi se izognilo preplahu. | Foto: Reuters Ukrajinske sile pa so danes opozorile, da se evakuacija Hersona, ki jo izvaja Rusija, še vedno nadaljuje in da rusko poveljstvo v regiji poskuša prikriti svoje dejanske izgube, da bi se izognilo preplahu. Foto: Reuters

Visoke izgube v regiji je sicer priznal čečenski voditelj Ramzan Kadirov, ki je v četrtek na Telegramu zapisal, da je bilo v ukrajinskem obstreljevanju v regiji ubitih 23 čečenskih vojakov, 58 pa jih je bilo ranjenih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Čečenska enota naj bi po poročanju ukrajinskih virov v začetku tedna s fotografijami, objavljenimi na družbenih omrežjih, izdala svojo lokacijo. V luči izgub je Kadirov svoje rojake pozval k mobilizaciji.

Medtem ko so ruske in proruske oblasti v preteklem tednu izvajale evakuacije prebivalcev regije Herson, pa je svetovalec ukrajinskega predsednika Oleksij Arestovič opozoril, da se ruske sile v regiji pripravljajo na svojo najtežjo bitko doslej. "Rusi vpoklicujejo rezerviste, to pa pomeni, da se ne nameravajo umakniti," je dejal.

Od štirih ukrajinskih regij, ki si jih je Rusija priključila septembra, je Herson verjetno strateško najpomembnejši, saj povezuje edino kopensko pot do polotoka Krim.

10.30 V Ukrajini neodvisna preiskava obtožb o pripravi umazane bombe

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) bo ta teden izvedla neodvisno preiskavo dveh jedrskih lokacij v Ukrajini, je v četrtek sporočil generalni direktor agencije Rafael Grossi. Inšpektorji bodo v luči nedavnih ruskih obtožb, da Kijev pripravlja umazano bombo, na lokacijah preverili morebitne neprijavljene jedrske dejavnosti.

Grossi je pojasnil, da si bodo v preiskavi prizadevali odkriti, ali je na lokacijah neprijavljen jedrski material in ali potekajo kakršnekoli neprijavljene jedrske dejavnosti, med drugim proizvodnja, predelava ali preusmeritev jedrskega materiala. Prav tako je zatrdil, da bodo sklepi preiskave prišli zelo hitro, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

IAEA je sicer prejšnji mesec pregledala eno od teh lokacij in sporočila, da niso odkrili nobenih neprijavljenih jedrskih dejavnosti ali materialov.

Ruske oblasti že več trdijo, da se Ukrajina pripravlja na uporabo umazane bombe, Kijev pa je izrazil sum, da bi lahko Rusija dejansko sama odvrgla umazano bombo v napadu, za katerega bi potem okrivila Ukrajino.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v četrtek ponovno pozval IAEA, naj čim prej pregleda ukrajinske jedrske lokacije. Ruski odposlanec pri ZN Vasilij Nebenzija pa je Grossiju dejal, da mora biti posebej pozoren, saj naj ti objekti ne bi bili edini, kjer bi se lahko proizvajale umazane bombe.

Umazana bomba je izraz, s katerim se označuje konvencionalno orožje, ki nosi jedrski material. Običajno je sestavljena iz razstreliva in radioaktivnega materiala, ki je lahko v obliki majhnih kroglic ali prahu. Namen je razširitev jedrskega materiala, zaradi česar je predvsem nevarna za civiliste. Cilj je z radioaktivnimi delci onesnažiti zgradbe in okolico ter prebivalce izpostaviti sevanju.

8.45 Zelenski: Rusija v dveh dneh izvedla več kot 30 napadov z brezpilotnimi letali

Rusija je v zadnjih dveh dneh v Ukrajini izvedla več kot 30 napadov z brezpilotnimi letali iranske izdelave, je v svojem dnevnem govoru v četrtek dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in hkrati dodal, da je Moskva do zdaj skupno izvedla približno 4.500 raketnih in več kot osem tisoč zračnih napadov.

Kijev in njegove zahodne zaveznice so Moskvo v zadnjih tednih večkrat obtožili, da v napadih na Ukrajino uporablja brezpilotna letala iranske izdelave. Po navedbah ukrajinskih oblasti je Rusija v napadih proti civilnemu prebivalstvu skupno uporabila približno 400 brezpilotnih letal, naročila pa naj bi jih okoli dva tisoč.

Uporabo tovrstnih letal je v četrtek med obiskom v kanadski prestolnici Ottawa kritiziral tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken. Označil jo je za grozljivo in ruske poveljnike obtožil, da naprave uporabljajo za pobijanje ukrajinskih civilistov in uničevanje infrastrukture, pomembne za ogrevanje ter dobavo elektrike in vode, poroča BBC.

"Kanada in ZDA bodo še naprej sodelovale z našimi zavezniki in partnerji pri razkrivanju, odvračanju in preprečevanju iranskega zagotavljanja tega orožja," je obljubil.

Teheran je sicer večkrat zanikal, da bi s Kremljem sklenil kakršenkoli sporazum o dobavi orožja, tudi Moskva vseskozi zanika uporabo brezpilotnih letal iranske izdelave.

Iranski zunanji minister Hosein Amir Abdolahian je v sredo obtožbe označil za neutemeljene in Ukrajino pozval, naj predloži vse dokaze, ki jih imajo. "Če nam bo jasno, da je Rusija v vojni proti Ukrajini uporabila iranska brezpilotna letala, nas to vprašanje zagotovo ne bo pustilo ravnodušne," je dodal.

V četrtek pa je dejanja iranskega režima kritiziral tudi izraelski predsednik Jicak Hercog. "Dejstvo je, da Iran s svojimi dejanji, ko ubija lastne državljane in si v nedogled prizadeva za jedrsko orožje, ogroža ves svet. Zdaj pa ubija tudi nedolžne civiliste v Ukrajini," je Hercog dejal ob robu srečanja z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom.

6.45 Biden dvomi o Putinovih besedah o uporabi jedrskega orožja 

Ameriški predsednik Joe Biden je v četrtek izrazil dvome glede izjav ruskega predsednika Vladimirja Putina, da ne namerava uporabiti jedrskega orožja v Ukrajini.

"Če nima namena, zakaj kar naprej govori o tem? Zakaj govori o možnosti uporabe taktičnega jedrskega orožja?" je dejal Biden v intervjuju za televizijo NewsNation.

V četrtkovem govoru je Putin zavrnil trditve, da Rusija načrtuje uporabo jedrskega orožja v Ukrajini, in vztrajal, da Rusija ni grozila z uporabo takšnega orožja, ampak se je le odzvala na jedrsko "izsiljevanje" zahodnih voditeljev.

6.00 Zagorelo 12 rezervoarjev z nafto 

Služba za nujne primere je v četrtek sporočila, da je med ukrajinskim obstreljevanjem na bližnji železniški postaji v Šahtarsku zagorelo 12 rezervoarjev z nafto. 

 
Putin Šojgu
Novice Rusija svari pred "umazano" bombo
Novice Neverjeten posnetek pilota: tik pred sestrelitvijo se je katapultiral
Novice Ujeli ukrajinskega poslovneža, ki je Rusom prek Hrvaške hotel dostaviti opremo za letala
Novice Odjeknile so nove eksplozije, svarijo pred zračnimi napadi
Viktor Jerofejev
Novice Ruski pisatelj o Putinu: Da, zagotovo bo uporabil jedrsko orožje
Ukrajina
Novice Strokovnjak na ruski TV priznal: Napačno smo ocenili svoje sile, izgubljamo vojno
Novice Zagorelo 12 rezervoarjev z nafto, ogenj goltal vse pred seboj

Ne spreglejte