Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 4. 2021,
19.08

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

3

Natisni članek

vojska ZDA Joe Biden

Torek, 13. 4. 2021, 19.08

3 leta

Simbolni datum: Biden naznanil, kdaj bo umaknil vojsko iz Afganistana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

3

Ameriška vojska, marinci, helikopter | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Ameriški predsednik Joe Biden je odločil, da bodo umik ameriške vojske iz Afganistana, s tem pa tudi najdaljšo ameriško vojno, končali do 11. septembra. To je pet mesecev pozneje, kot je bilo načrtovano, je neimenovani predstavnik ameriške administracije povedal ameriškim medijem. Enajstega septembra bo minilo 20 let od terorističnih napadov v ZDA.

Biden bo v sredo sporočil načrt, da bodo iz Afganistana odšli v koordinaciji s silami zahodnih zaveznic vsi ameriški vojaki, razen vojaškega osebja, ki bo varovalo ameriška diplomatska poslopja, je pojasnil omenjeni predstavnik, povzema STA.

Dodal je, da Biden odhoda ne bo povezoval s pogoji na terenu, kjer naraščajo bojazni, da bi talibani lahko napredovali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prvotna Trumpova napoved je bila 1. maj

Kot je pojasnil omenjeni predstavnik administracije, je Biden menil, da je pristop upoštevanja razmer na terenu, ki mu sledijo že dve desetletji, recept za to, da bi v Afganistanu ostali za vedno.

Biden je sicer po nastopu mandata že nekajkrat opozoril, da bodo težko uresničili umik ameriške vojske do 1. maja, za kar se je s talibani dogovorila administracija nekdanjega predsednika Donalda Trumpa. ZDA imajo sicer v državi pod Hindukušem še okoli 2.500 vojakov.

Biden v telefonskem pogovoru Putinu predlagal srečanje

Biden je sicer poklical po telefonu ruskega kolega Vladimirja Putina in mu predlagal srečanje v tretji državi v naslednjih mesecih, kjer bi se lahko pogovorila o številnih vprašanjih, s katerimi se spopadata njuni državi. Ameriški obveščevalci medtem ocenjujejo, da si Rusija ne želi neposrednega spopada z ZDA.

Bela hiša je sporočila, da sta Biden in Putin govorila o številnih regionalnih in globalnih vprašanjih, vključno z namero o strateškem dialogu za stabilnost glede nadzora nad oborožitvijo in nastajajočih varnostnih vprašanjih ter nadgradnji pogodbe Novi Start.
Ne spreglejte