SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Berlusconi bo zaprosil za pomilostitev

4

termometer

Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi bo po pravnomočni obsodbi v primeru Mediaset zaprosil za pomilostitev, da bi se izognil služenju kazni, ki ogroža njegovo politično kariero.

Prošnjo je napovedal Berlusconijev odvetnik Piero Longo. Italijanski predsednik Giorgio Napolitano, ki ima zadnjo besedo pri pomilostitvah, je v torek dejal, da bi takšno prošnjo s strani Berlusconija obravnaval "objektivno in strogo". Ob tem je Berlusconija in njegovo stranko Ljudstvo svobode pozval, naj spoštujejo pravnomočno sodbo sodišča.

"Mislim, da bo Berlusconi prej ali slej zaprosil za pomilostitev," je v pogovoru za radio Capital dejal odvetnik Longo, ki je tudi senator Berlusconijeve stranke Ljudstvo svobode. Ob tem pa je zavrnil možnost, da bi se nekdanji italijanski premier upokojil iz političnega življenja.

Grillo: Predsednik naj raje takoj poda svoj odstop Pred morebitno pomilostitvijo Berlusconija je sicer že ostro posvaril vodja največjega opozicijskega gibanja v Italiji Pet zvezd, Beppe Grillo. Predsednik naj raje takoj poda svoj odstop, je dejal.

Berlusconi je bil oktobra obsojen na štiri leta zaporne kazni, od tega tri leta pogojno, zaradi utaje davkov v primeru Mediaset. Obsodbo je 1. avgusta potrdilo italijansko kasacijsko sodišče, s čimer je postala pravnomočna.

Berlusconi sicer zaradi svoje visoke starosti kazni najverjetneje ne bo prestajal v zaporu. Bi mu pa služenje kazni preprečilo kandidaturo na prihodnjih volitvah.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin