Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 6. 2011,
19.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ustava

Ponedeljek, 20. 6. 2011, 19.56

8 let

Beneška komisija zaskrbljena nad deli madžarske ustave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Komisija za demokracijo skozi pravo pri Svetu Evrope, bolj znana kot Beneška komisija, je v objavljenem mnenju pozdravila sprejetje nove madžarske ustave.

Obenem pa je izrazila zaskrbljenost zaradi procesa nastajanja ustave in nekaterih njenih vsebinskih delov. Pozdravila cilje nove madžarske ustave Beneška komisija je v poročilu, ki so ga objavili v Strasbourgu, kjer poteka poletno zasedanje Parlamentarne skupščine Sveta Evrope, pozdravila cilje nove madžarske ustave, s katero skuša Budimpešta uskladiti ustavne norme z evropskimi demokratičnimi vrednotami in smernicami.

Obenem pa je komisija izrazila zaskrbljenost nad samim procesom nastajanja ustave, ki jo je parlament, v katerem ima stranka Fidesz premiera Viktorja Orbana večino, potrdil 18. aprila. Ta proces je bil po mnenju komisije netransparenten, prav tako pa je komisija ugotovila pomanjkljivosti v dialogu med vladajočo večino in opozicijo v parlamentu.

Zaskrbljenost zaradi številnih zadev v vsebinskem smislu Komisija, ki je preučila besedilo nove ustave, je zaskrbljena tudi zaradi številnih zadev v vsebinskem smislu. Ob tem meni, da bi morali zadeve, ki se nanašajo na kulturne, verske, moralne, socialno-ekonomske in finančne politike, prepustiti odločitvam, ki se jih sprejema z navadno in ne dvotretjinsko večino. Ustava bi tudi morala biti bolj jasna, ko gre za zagotavljanje glavnih načel na področju pravosodja in zaščite temeljnih pravic.

Morebitna sporna določila razjasniti v preambuli Beneška komisija je še opozorila, da bi morale madžarske oblasti razjasniti morebitna sporna določila v preambuli, vključno z besedilom o zaščiti pravic Madžarov v tujini, ki bi se lahko izkazalo za problematično v odnosih med državami.

Komisija, ki velja za neodvisno svetovalno telo Sveta Evrope v ustavnih vprašanjih, se je minuli četrtek in petek sestala na dvodnevnem plenarnem zasedanju v Benetkah, na katerem je bila razprava o novi madžarski ustavi deležna največ pozornosti.

Številne kritike Konservativno naravnana ustava, ki poveličuje Boga, krščanstvo in tradicionalne družinske vrednote, je bila deležna ostrih kritik tako madžarske opozicije kot zagovornikov človekovih pravic, pomisleke v zvezi z ustavo pa je izrazila tudi Evropska komisija.

Ne spreglejte