Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Petek,
27. 3. 2015,
16.40

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 27. 3. 2015, 16.40

8 let, 5 mesecev

Belo zlato je preplavilo svet

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Svet še ni bil nikoli tako preplavljen s sladkorjem kot zdaj. Ponudba sladkorja - oziroma belega zlata, kot so mu včasih tudi rekli - že peto leto zapored presega povpraševanje.

Največji pridelovalci sladkorja načrtujejo rekordne žetve sladkornega trsa. Največja pridelovalka sladkorja na svetu je Brazilija, ki je tudi največja izvoznica sladkorja na svetu. V deželi sambe in nogometa pridelajo petino vsega sladkorja na svetu.

Brazilski izvoz poganja tudi poceni real Poleg dobre žetve brazilski izvoz spodbuja še padanje vrednosti brazilske valute real v primerjavi z ameriškem dolarjem. Real ima namreč v primerjavi z dolarjem najnižjo vrednost v zadnjih 11 letih. Zato je brazilski sladkor za tujino še toliko bolj cenejši.

Tudi Indija, drugi največja pridelovalka sladkorja na svetu, je s 26 milijoni ton pred največjo žetvijo sladkornega trsa v zadnjih treh letih. Tudi tajski pridelovalci sladkorja bodo letos poželi za 6,1 odstotka več sladkornega trsa, piše ameriška spletna stran Bloomberg Business.

Indija pomaga izvoznikom s subvencijami Kot ugotavlja Mednarodna zveza pridelovalcev sladkorja (International Sugar Organization), je zdaj na svetu toliko sladkorja kot še nikoli prej. Poleg tega konca "sladkorne poplave" na svetovnem trgu še ni na vidiku.

Indija na primer še podpira povečanje izvoza z državnimi subvencijami. V indijski zvezni državi Maharaštri, kjer pridelajo največ sladkorja, še dodatno finančno podpirajo izvoz. Indijske oblasti namreč želijo s povečanjem izvoza pomagati tovarnam sladkorja, da bi te poplačale dolgove, ki jih imajo pri kmetih.

Sladkor bo še cenejši Presežek sladkorja napoveduje, da bo njegova cena na svetovnem trgu še naprej padala. V zadnjih treh letih je njegova cena padla za okoli polovico. Predvidevajo, da bo cena sladkorja do julija padla še za okoli 6,2 odstotka.

Ne spreglejte