Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 4. 2017,
9.35

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Eta Francija Španija

Sobota, 8. 4. 2017, 9.35

7 let

Baskovska Eta policiji predala seznam skrivališč orožja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
orožje Eta | Foto Reuters

Foto: Reuters

Baskovska separatistična organizacija Eta, ki se bo danes razorožila, je francoski policiji predala seznam 12 skrivališč orožja na jugozahodu Francije. Policija naj bi orožje zaplenila še danes, nato pa ga bo pregledal zunanji organ.

Skrivališča so po navedbah virov v departmajih Gers, Pireneji-Atlantik in Hautes-Pireneji. Strokovnjaki in poznavalci Ete so v preteklosti navajali, da naj bi imela organizacija še okoli 130 kosov ročnega strelnega orožja in dve toni eksploziva. Organ, ki bo pregledal zaplenjeno orožje, med drugim sestavlja nekdanji generalni sekretar Interpola Raymond Kendall, ne priznavata pa ga niti francoska niti španska vlada.

Orožje so skrivali na osmih lokacijah

Francoske oblasti so Etino predajo orožja označile za pomemben korak in nesporno pomemben dan. Kot je dejal notranji minister Matthias Fekl, bodo varnostne sile izvedle vse potrebno za zavarovanje lokacij skrivališč ter orožja in eksploziva, ki bi ga tam našli. Po Feklovih besedah je bilo na seznamu skrivališč sicer osem lokacij.

Orožje bodo predali predstavnikom civilne družbe

V petkovem pismu je Eta zapisala, da bo vse svoje orožje predala predstavnikom baskovske civilne družbe in se razglasila za neoboroženo organizacijo. Navedli so še, da bodo orožje predali v Bayonnu, francoskem mestu v baskovski regiji, pričakujejo pa, da se bo dogodka udeležilo več tisoč ljudi.

Španska vlada: Ne boste dobili nobene politične koristi

Že sredi marca je organizacija sporočila, da se bo razorožila do 8. aprila. Španska vlada je v petek sporočila, naj Eta v zameno za razorožitev ne pričakuje ničesar. "Pridobila ne bo nobene prednosti ali politične koristi," je povedal španski minister za kulturo in tiskovni predstavnik vlade Mendez de Vigo.

Odgovorna za 800 smrti

Eta je bila ustanovljena leta 1959, v obdobju vladavine španskega diktatorja Francisca Franca, ter se borila proti njegovemu zatiranju baskovskega jezika in kulture. Tudi po vrnitvi demokracije leta 1975 je nadaljevala boj za neodvisno Baskijo. V 40 letih nasilja je zakrivila smrt približno 800 ljudi. Tako ZDA kot EU jo uvrščajo med teroristične organizacije.

Pred šestimi leti je opustila oborožen boj

Oktobra 2011 je organizacija razglasila dokončno ustavitev oboroženega boja. Odtlej ni izvedla nobenega napada več, ni pa predala svojega orožja in razpustila svojih podtalnih struktur.

Španija pričakuje, da se bo Eta opravičila za nasilje in dokončno razpustila

Španija je od Eta danes zahtevala, da se opraviči za več desetletij dolgo nasilje in se nato "dokončno" razpusti.  Španski premier Mario Rajoy je v današnji izjavi dejal, da predaja seznama skrivališč orožja pomeni "dokončen poraz" Ete, ki naj bi bila od leta 1968 odgovorna za smrt 829 ljudi

Ne spreglejte