Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 4. 2013,
9.58

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

George Bush mlajši knjižnica muzej

Četrtek, 25. 4. 2013, 9.58

7 let, 12 mesecev

Barbara Bush: Imeli smo dovolj predsednikov iz družine Bush

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
George W. Bush je Belo hišo zapustil pred štirimi leti in se umaknil iz javnosti, zdaj pa svojega brata Jeba prepričuje, naj kandidira na naslednjih predsedniških volitvah.

George Bush mlajši je prepričan, da bi bil njegov mlajši brat Jeb izvrsten kandidat. "Bil bi izvrsten kandidat za predsednika, če bi se za to odločil," je povedal George Bush v intervjuju za televizijsko hišo ABC. "Ne potrebuje mojih nasvetov, saj ve, da bi moral kandidirati. Če se bo za to odločil, pa je njegova osebna odločitev," je še povedal.

"Je še veliko drugih, ki so usposobljeni" Mnenja o tem so znotraj družine sicer deljena. Jeb Bush je večkrat dejal, da ZDA niso pripravljene na še enega Busha, to pa je sedaj v pogovoru za televizijo NBC povedala tudi Barbara Bush, ki je znana po tem, da ji bila vedno brez dlake na jeziku. "Jeb Bush je daleč najbolj usposobljen za predsednika. Vendar ne. Imeli smo dovolj Bushev. Ne gre le za štiri družine ali karkoli. Je še veliko drugih, ki so usposobljeni."

Nekateri pa so prepričani, da bi bil Jeb Bush, nekdanji floridski guverner, najverjetneje eden izmed favoritov za kandidata republikanske stranke, če ne bi bilo bratovo predsednikovanje označeno za izredno kontroverzno, piše Telegraph. Če bo uspel premagati to oviro in zmagati na volitvah, bi s tem sledil svojemu bratu in očetu, družina Bushevih pa bi postala politična dinastija. George Bush mlajši je še prepričan, da bi bila tekma za predsedniški stolček izredno zanimiva, če bi se za demokratsko kandidatko potegovala Hillary Clinton. "To bi bilo fantastično," je povedal Bush mlajši.

Golf znova zamenjal za soj žarometov Bush je v intervjuju za ABC še razkril, kaj je počel vse od "upokojitve". Posvečal se je golfu, svojemu ranču in učenju slikanja, vendar pa se je znova začel pojavljati v javnosti, saj je v Dallasu odprl svoja knjižnico in muzej.

Georgea Busha mlajšega je sicer ob odhodu s položaja ameriškega predsednika podpiralo le 33 odstotkov Američanov, kar je med vsemi odhajajočimi predsedniki daleč najmanj, tudi manj kot takrat, ko je zaradi afere Watergate odstopil Richard Nixon. Američani pa so Bushu mlajšemu v zadnjem času veliko bolj naklonjeni, saj ga odpira 47 odstotkov ljudi, kar je še vedno manj kot kateregakoli od nekdanjih predsednikov, vendar veliko več kot ob njegovem odhodu, piše Telegraph.

Na odprtju bodo številni ugledni gostje Čeprav se je Bush umaknil iz javnosti, pa se ji ob odprtju knjižnice in muzeja ne bo mogel izmakniti. Slavnostnemu odprtju se bodo pridružili tudi aktualni predsednik ZDA Barack Obama z ženo in nekdanji predsedniki Bill Clinton, George Bush starejši in Jimmy Carter z ženo, ki bodo med nekaj tisoč povabljenimi. Vabilo pa naj bi prejel tudi nekdanji britanski premier Tony Blair, ki je bil v času predsednikovanja Busha mlajšega eden njegovih najtesnejših zaveznikov.

Bush mlajši je za predsedniški center, v katerem bosta knjižnica in muzej, zbral 500 milijonov ameriških dolarjev. Ob odhodu s predsedniškega položaja je namreč nameraval zbrati le 300 milijonov, saj je njegova priljubljenost močno padla, vendar pa je Obama v njegovih prvih letih s svojim nasprotujočim dejanjem poskrbel, da je lahko zbral dovolj prispevkov, kot jih je sprva načrtoval.

Knjižnica in muzej v duhu terorističnih napadov S temi prispevki pa je George Bush mlajši ustvaril knjižnico in muzej, kjer je približno 43 tisoč eksponatov in več milijon dokumentov, ki odsevajo njegovo konservativno politično smer. Tako bo v knjižnici in muzeju mogoče videti nekaj najbolj kontroverznih epizod njegove administracije, med njimi tudi iraške in afganistanske vojne, hurikan Katrina in svetovne gospodarske krize, kot tudi njegove pobude izobraževalne reforme. V središču vsega pa so dogodki 11. septembra 2001, ko je Al Kaida napadla New York in Washington, v glavni stavbi centra bosta tako figuri dveh stolpov, ki jih je Al Kaida zrušila.

Ne spreglejte