Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 4. 2016,
19.27

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

2

Natisni članek

Barack Obama David Cameron ZDA

Petek, 22. 4. 2016, 19.27

6 let, 7 mesecev

Barack Obama poziva Veliko Britanijo, naj ostane v EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

2

Ameriški predsednik Barack Obama je po srečanju z britanskim premierjem Davidom Cameronom dejal, da so ZDA prepričane, da ima članstvo Velike Britanije v EU izključno prednosti.

Ameriški predsednik Barack Obama je na skupni novinarski konferenci z Davidom Cameronom poudaril, da je članstvo Velike Britanije v EU prednost tako z gospodarskega kot varnostnega vidika in da to krepi moč države.

Velika Britanija najboljša, ko "pomaga voditi močno Evropo"

Po Obamovem mnenju je Velika Britanija najboljša, ko "pomaga voditi močno Evropo". Obenem je britanske volivce posvaril, da če se na junijskem referendumu o članstvu v EU odločijo za izstop iz Unije, bo to Veliko Britanijo postavilo na "konec vrste" pri transatlantskih trgovinskih dogovorih. Prihodnji teden se sicer začne nov krog pogajanj o prostotrgovinskem sporazumu med ZDA in EU (TTIP).

 | Foto:

Cameron je na novinarski konferenci prav tako poudaril, da članstvo v EU krepi odlike Velike Britanije in tudi njen poseben odnos z ZDA. "Povezanost ZDA z Veliko Britanijo krepi varnost sveta," je ob tem dejal Obama.

Obama je že v prispevku za  britanski Daily Telegraph podprl članstvo Velike Britanije v EU. "EU ne blaži britanskega vpliva, ampak ga povečuje. Močna Evropa ni grožnja britanskemu globalnemu vodstvu, krepi ga," je zapisal.

Londonski župan stališče Obame označil za hinavsko

Obama je stališče objavil kljub pozivom britanskih podpornikov izstopa države iz Unije, naj se ne vključuje v razpravo pred referendumom. Evroskeptični londonski župan Boris Johnson je stališče Obame označil za hinavsko, ker da se Američani nikoli ne bi še bolj vpletli v strukturo, ki je popolnoma drugačna od ameriških tradicij.

Obama se je na novinarski konferenci s Cameronom dotaknil tudi drugih mednarodnih vprašanj, kot je recimo nemirna Libija. Ameriški predsednik je zavrnil namige, da bi mednarodna skupnost lahko napotila kopenske sile v Libijo, da bi podprla nestabilno vlado narodne enotnosti in se borila proti skrajni Islamski državi, ki se v Libiji vse bolj krepi. "Ni nobenih načrtov za kopenske sile v Libiji," je dejal Obama. "Menim, da to ni potrebno in da tega nova vlada ne bi sprejela. Poslalo bi napačen signal. Kar lahko storimo, je, da jim ponudimo strokovno znanje in urjenje," je dodal.

Ob tem je poudaril, da ne sodelujejo samo z libijsko vlado, temveč tudi s številnimi mednarodnimi partnerji, da bi zagotovili, da Islamska države ne pridobi nove utrdbe, od koder bi napadala Evropo in ZDA. Ameriški predsednik je še izrazil zaskrbljenost nad krhanjem prekinitve ognja v Siriji in pod vprašaj postavil njeno trajnost.

Ne spreglejte