Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 4. 2012,
17.00

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 17. 4. 2012, 17.00

8 let, 5 mesecev

Ban za svobodo gibanja in učinkovito mobilnost opazovalcev ZN po Siriji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Generalni sekretar ZN Ban Ki moon je pozval Sirijo, naj predhodni skupini opazovalcev ZN omogoči prost dostop do želenih območij in jim zagotovi svobodo gibanja po državi.

Šestčlanski predhodni skupini neoboroženih opazovalcev, ki je v Sirijo dospela v nedeljo, v prihodnjih dneh pa naj bi njeno število povečali na 30 članov, "bi morali dovoliti svoboden dostop do katerega koli mesta, kjer bodo lahko nadzirali prekinitev ognja," je med obiskom v Luksemburgu dejal Ban Ki Moon. "Odgovornost sirske vlade je, da tem opazovalcem zagotovi svoboden dostop in svobodo gibanja znotraj države," je še poudaril generalni sekretar ZN.

Predhodno skupino opazovalcev, ki jo je VS ZN potrdil minuli konec tedna, naj bi dolgoročno nadomestili z od 200 do 250 mednarodnimi opazovalci. To bo sicer zahtevalo sprejetje nove resolucije v VS ZN. Kot je Ban še dodal, bo v sredo na zahtevo VS ZN pripravil "uradni predlog za opazovalno misijo ZN".

Ban: Potrebujemo zelo mobilno opazovalno misijo Ban se je obenem vprašal, če bo 250 opazovalcev zadostovalo, glede na to, da je prekinitev ognja "zelo krhka". "Mislim, da (250) ne bo dovolj, če razmišljamo o trenutnih razmerah in prostranosti države," je dejal Ban. "Zato potrebujemo zelo mobilno opazovalno misijo," je poudaril Ban.

Bo EU pomagala s helikopterji in letali? Slednji se je zato v ponedeljek v Bruslju s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom in predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompuyem pogovarjal o možnosti, da bi EU dala na razpolago helikopterje in letala ter tako zagotovila mobilnost in učinkovitost opazovalcev ZN.

Van Rompuy: EU pripravljena podpreti opazovalno misijo na kakršenkoli način Ban je ob tem izrazil mnenje, da je vodstvo EU pokazalo naklonjenost predlogu, Van Rompuy pa je dejal, da je "EU pripravljena podpreti opazovalno misijo na kakršenkoli način". Po navedbah Bana o predlogu razpravljajo tudi s sirskimi oblastmi.

Ne spreglejte