Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 6. 2012,
7.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 26. 6. 2012, 7.10

8 let

Erdogan: Odslej odgovor na vsako kršitev meje s strani Sirije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Turški premier Recep Tayyip Erdogan je Siriji očital, da je s petkovo sestrelitvijo turškega letala zagrešila "gnusen napad" in "sovražno dejanje".

Kot je zagrozil, bo Turčija v prihodnje reagirala vsakič, ko bo sirska vojska kršila njene meje. Erdogan je o petkovem incidentu spregovoril na srečanju s poslanci svoje stranke AKP, ki ga je v živo prenašala televizija. Turške oborožene sile so po njegovih besedah zaradi sirske sestrelitve njihovega letala F-4, ki je zgolj pomotoma in za kratek čas vstopilo v sirski zračni prostor, spremenile dosedanja pravila delovanja.

Odgovorili bodo na prav vsako kršitev državne meje Odslej bodo vsak sirski vojaški element, ki se bo približal meji s Turčijo, smatrale kot grožnjo in vojno tarčo. V skladu s tem bodo odgovorile na prav vsako kršitev državne meje. Obenem je Erdogan spomnil, da so sirski helikopterji samo v zadnjem času petkrat kršili turški zračni prostor, a se turška vojska na to ni odzvala.

Erdogan je sicer poudaril, da Turčija zaradi incidenta ne bo začenjala vojne. A kot je posvaril, njihov racionalen odgovor ni znak slabosti. "Jeza Turčije je velika, toliko kot je vredno njeno prijateljstvo," je opozoril.

Siriji očitajo, da je šlo za pretirano reakcijo in izzivanje V Ankari Siriji glede petkove sestrelitve očitajo, da je šlo za pretirano reakcijo in izzivanje. Zelo hitra letala, kot je F-4, namreč pogosto in nehote preletavajo državne meje in tako je bilo tudi tokrat. Poleg tega naj bi Sirci letalo, ki je bilo neoboroženo, sestrelili brez opozorila in po tem, ko je že bilo v mednarodnem zračnem prostoru.

V Damasku po drugi strani zatrjujejo, da je bilo letalo sestreljeno na ozemlju Sirije. Pravijo tudi, da se je njihova protiletalska obramba pač sprožila ob kršitvi zračnega prostora in da je šlo za dejanje samoobrambe. Kot še trdijo, sprva niso vedeli, da gre za turško letalo, ampak je bila to za njih "neznana leteča tarča". V Ankari slednjemu ne verjamejo.

Rasmussen: Sestrelitev turškega letala nedopustno dejanje Sirska sestrelitev turškega letala je bila "nedopustno" dejanje, ki ga Nato najstrožje obsoja, pa je po izrednem zasedanju zavezništva sporočil generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen. Zavezništvo je o incidentu razpravljalo na zahtevo Turčije.

"Dejanje ocenjujemo kot nedopustno in ga najostreje obsojamo" "Dejanje ocenjujemo kot nedopustno in ga najostreje obsojamo. Sirske oblasti so znova izkazale nespoštovanje do mednarodnih norm, miru, varnosti in človeških življenj," je pojasnil Rasmussen po današnjem izrednem zasedanju Nata.

Na zasedanju sicer niso razpravljali o vojaškem posredovanju, države članice Nata pa bodo še naprej skrbno spremljale razmere v Siriji, je še dejal Rasmussen in izrazil pričakovanje, da ne bo prišlo do novih podobnih incidentov.

Turška vojska je v petek sporočila, da je blizu meje s Sirijo izgubila radarski stik z enim od svojih letal F-4. V Damasku so v soboto potrdil, da je bilo letalo sestreljeno. Kot trdijo, je "neznana leteča tarča" kršila sirski zračni prostor, zaradi česar se je sprožila sirska protiletalska obramba in jo sestrelila.

Ne spreglejte