Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 3. 2012,
16.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

kriza

Torek, 20. 3. 2012, 16.21

8 let

Ban pred zasedanjem VS ZN opozoril na nevzdržne razmere v Siriji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je dejal, da so razmere v Siriji postale nevzdržne in nesprejemljive.

Ob tem je Damask pozval, naj dovoli neomejen dostop humanitarne pomoči v državo. O Siriji naj bi znova razpravljal Varnostni svet ZN, ki naj bi sprejel posebno izjavo.

Razmere v Siriji so zelo težavne "Razmere v Siriji so postale zelo težavne in zaskrbljujoče za mednarodno skupnost," je še dejal generalni sekretar ZN Ban po današnjih pogovorih z indonezijskim predsednikom Susilo Bambangom Yudhoyonom v Indoneziji. Yudhoyono je dodal, da Džakarta sicer spoštuje sirsko suverenost, da pa bi morala mednarodna skupnost končati humanitarno katastrofo.

"Mednarodna nskupnost naj zahteva končanje nasilja" Ban je obenem od sirske vlade zahteval, naj dovoli neomejen dostop humanitarne pomoči v državo, mednarodno skupnost pa pozval, naj zahteva končanje nasilja.

Bo VS ZN pozval k "dodatnim ukrepom" proti Siriji? Do izjav Bana prihaja pred današnjim zasedanjem VS ZN, na katerem naj bi države članice razpravljale o osnutku izjave, s katero bi pozvali k "dodatnim ukrepom", če sirski predsednik Bašar al Asad ne bo spoštoval mirovnega načrta posebnega odposlanca Arabske lige in ZN za Sirijo Kofija Annana.

To bo le predsedniška izjava, ne pa resolucija Osnutek izjave je v ponedeljek predstavila Francija, v njej pa naj bi podprli Annanova prizadevanja za končanje leto trajajočega nasilja v Siriji. Gre sicer za predsedniško izjavo, ki ima manj teže kot resolucija, a je njen dogovor in sprejetje ponavadi lažje doseči.

Z izjavo, ki jo je prejela AFP, naj bi VS ZN izrazil "globoko zaskrbljenost" zaradi zaostrovanja krize v Siriji in "globoko obžalovanje" zaradi več tisoč smrtnih žrtev v preteklem letu.

V Damask je že prispela skupina strokovnjakov V Damask je v ponedeljek že prispela tehnična skupina strokovnjakov, ki jih je tja napotil Annan za dogovor o oblikovanju mednarodne opazovalne misije za Sirijo. Skupino sestavlja pet strokovnjakov za politična vprašanja, mediacijo in za vzdrževanje miru.

Se bo vzpostavila tamponska cona za zaščito civilistov? Turško zunanje ministrstvo je medtem sporočilo, da se bo skupina držav "prijateljic Sirije" srečala 1. aprila v Carigradu. Turčija, ki je kot sirska soseda aktivna pri poskusih reševanja sirske krize, je doslej že večkrat omenila možnost vzpostavitve tamponske cone za zaščito civilistov, ni pa jasno, ali bi ta bila na sirski ali turški strani meje.

Srečanje v Carigradu bo drugo srečanje skupine držav "prijateljic Sirije". Prvo je potekalo 24. februarja v Tunisu, kjer se je zbralo okoli 60 držav in mednarodnih organizacij, ki so poskušale pritisniti na sirski režim in doseči končanje nasilja v državi.

Tudi danes številni mrtvi Kljub temu se je nasilje še naprej stopnjevalo in nadaljevalo tudi danes, ko je po navedbah sirskih opozicijskih aktivistov v različnih provincah umrlo najmanj 34 ljudi. Po navedbah aktivista Omarja Homsija je v osrednjih provincah Homs in Hama umrlo 25 ljudi, devet pa v provinci Idlib na severu države.

Ne spreglejte