Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 10. 2013,
14.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

volitve Azerbajdžan demokracija

Četrtek, 10. 10. 2013, 14.02

8 let

Azerbajdžanskim volitvam očitajo nedemokratičnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mednarodni opazovalci so predsedniške volitve v Azerbajdžanu ocenili kot nedemokratične, češ da so bile kršene številne temeljne pravice. Na volitvah je z 84,6 odstotka glasovi zmagal Ilham Alijev.

Azerbajdžanu nedemokratičnost pri volitvah očitajo v poročilu Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). "Predsedniške volitve je spodkopalo omejevanje svobode izražanja, združevanja in zbiranja, ki ni omogočilo pravičnih pogojev za vse predsedniške kandidate," so zapisali opazovalci.

Premalo prizorišč za kampanjske dogodke Resne probleme so opazovalci zabeležili čez celotne volitve in poudarili, da je treba pomanjkljivosti obravnavati, da bi lahko Azerbajdžan izpolnil svoje zaveze pri Ovseju glede demokratičnosti volitev, so poudarili v poročilu.

"Bili smo zadovoljni z dobro organizacijo volitev in številom kandidatov ter tudi z mirnim vzdušjem na dan volitev," je dejal vodja opazovalne misije Ovseja Michel Voisin. "A žal moramo izpostaviti pomanjkljivosti na področjih, kot je štetje glasov. Upamo, da bodo azerbajdžanske oblasti okrepile napore, da ta področja uskladijo s pogoji Ovseja," je dodal.

Za volitve se je registriralo deset kandidatov, štirim pa registracije niso omogočili, ker je osrednja volilna komisija v državi ocenila, da jim ni uspelo zbrati dovolj veljavnih podpisov, sodišča pa pozneje niso ugodila njihovim pritožbam. Oblasti so odobrile le 152 prizorišč za kampanjske dogodke, s čimer so po mnenju opazovalcev omejile svobodo državljanov po zbiranju.

Mnenja deljena. Alijev volitve označil za zmago demokracije Po drugi strani so bili volilni opazovalci Evropskega parlamenta in Parlamentarne skupščine Sveta Evrope (Pace) v svoji oceni bolj naklonjeni volitvam.

V skupni izjavi so poudarili, da volitev niso opazovali, da bi delili nauke ali merili stopnje demokratičnega razvoja v državi, ampak da bi spodbudili tranzicijski proces proti demokraciji, ki ga Azerbajdžan doživlja. Ob tem ocenjujejo, da je bil volilni proces na splošno svoboden, pošten in transparenten. Dodajajo, da so postopki na dan volitev potekali profesionalno in mirno.

V nasprotju z opazovalci Ovseja trdijo, da niso opazili ustrahovanja volivcev. Dodali so, da policija ni bila navzoča na voliščih ter da ni bil kršen volilni molk. Poleg tega so izrazili prepričanje, da je imela opozicija, čeprav maloštevilna, priložnosti na teh volitvah, ki jih bo lahko nadgrajevala tudi v prihodnje. Alijev je bil sicer danes uradno razglašen za zmagovalca volitev, potem ko je dosegel prepričljivih 84,6 odstotka glasov in tako osvojil že svoj tretji predsedniški mandat. Njegov najuspešnejši opozicijski tekmec Džamil Hasanli pa je prejel le 5,5 odstotka glasov, je sporočila volilna komisija.

Alijev pa ne deli mnenja z opazovalci Ovseja, saj je sredine volitve označil za "zmago demokracije". "Dejstvo, da so bile volitve svobodne in transparentne, je pomemben korak v smeri demokracije," je Alijev dejal v televizijskem nagovoru.

Ne spreglejte