Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 1. 2020,
12.23

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

2

Natisni članek

Sebastian Kurz Dunaj Avstrija

Torek, 7. 1. 2020, 12.23

4 leta, 3 mesece

Avstrijci od nove vlade veliko pričakujejo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

2

Pred predsednikom države Alexandrom Van der Bellnom je prisegla 17-članska vladna ekipa Avstrijske ljudske stranke in Zelenih, na čelu katerih sta Sebastian Kurz in Werner Kogler. | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na Dunaju je položaj uradno prevzela prva turkizno-zelena vlada. Pred predsednikom države Alexandrom Van der Bellnom je prisegla 17-članska vladna ekipa Avstrijske ljudske stranke in Zelenih, na čelu katere je Sebastian Kurz. Kot je dejal Van der Bellen, imajo Avstrijci od vlade velika pričakovanja.

Vlada bi se morala "hitro, mirno in vestno" lotiti dela in zlasti poskrbeti za zaupanje državljanov. "To zaupanje državljanov ni samoumevno," je dejal  Alexander Van der Bellen. "Moč je oblast in ne cilj," je vladi še položil na srce, poroča STA.

Kogler postal podkancler

ÖVP ima v novi vladi v skladu z volilnim izidom največ ministrov, in sicer deset, ter še kanclerski položaj. Zelenim, ki so tokrat prvič v zvezni vladi, pa so pripadli štirje ministrski položaji. Predsednik Zelenih Werner Kogler bo postal podkancler, vodil pa bo tudi ministrstvo za šport.

Gre za prvo turkizno-zeleno koalicijo na zvezni ravni, poleg tega je danes pred predsednikom države prvič priseglo več žensk kot moških - kar osem ministrskih položajev namreč zasedajo ženske.

Avstrijska vlada | Foto: Reuters Foto: Reuters

V vladni ekipi je med drugim pravosodna ministrica Alma Zadić iz Zelenih. Njena strankarska kolegica Leonore Gewessler, nekdanja voditeljica okoljske organizacije Global 2000, vodi ministrstvo za okolje. Na čelu novoustanovljenega ministrstva za integracijo pa je Susanne Raab iz ljudske stranke.

Avstrija bo z novo vlado dobila tudi prvo obrambno ministrico - Klaudio Tanner iz vrst ÖVP. Na čelu zunanjega ministrstva bo še naprej karierni diplomat Alexander Schallenberg (ÖVP), notranje ministrstvo bo vodil dosedanji generalni sekretar ÖVP Karl Nehammer, finančni minister pa bo Gernot Blümel prav tako iz ljudske stranke, piše STA.

Kurz še drugič prisegel kot kancler

Sebastian Kurz je že drugič prisegel kot avstrijski kancler, a je s 33 leti še vedno deset let mlajši od drugega najmlajšega kanclerja v zgodovini druge avstrijske republike.

Sebastian Kurz | Foto: Reuters Sebastian Kurz Foto: Reuters

V parlamentu bo Kurz program nove vlade predstavil v petek, predstavitvi pa bo sledila razprava. Eden poglavitnih ciljev vlade bo sicer, da Avstrija do leta 2040 postane ogljično nevtralna država, visoko na seznamu so še davčne razbremenitve in boj proti nezakonitim migracijam. Glavno vodilo vlade bo "ekologizacija".

ÖVP in Zeleni so začeli pogajanja v začetku novembra, potem ko je ljudska stranka na predčasnih volitvah 29. septembra prejela največ glasov, Zeleni pa so se zmagovito vrnili v parlament. Sklenitev koalicijskega dogovora sta Kurz in Kogler naznanila 1. januarja zvečer. Koalicija ima v 183-članskem parlamentu 97 poslancev.

Novi ministri bodo posle prevzeli od prehodne vlade pod vodstvom kanclerke Brigitte Bierlein, ki je državo vodila od junija lani. Po propadu koalicije med ÖVP in svobodnjaki (FPÖ) zaradi afere Ibiza je namreč parlament Kurzu izglasoval nezaupnico, še navaja STA.

Ne spreglejte