Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 12. 2020,
9.09

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

6

Natisni članek

ukrepi COVID-19 testiranje Avstrija

Sobota, 12. 12. 2020, 9.09

3 leta, 4 mesece

Epidemija ne popušča: Hrvati z visokim številom okužb in smrti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

6

Novi koronavirus na Hrvaškem | Epidemija novega koronavirusa na Hrvaškem ne popušča. | Foto Reuters

Epidemija novega koronavirusa na Hrvaškem ne popušča.

Foto: Reuters

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili še 4.135 novih okužb z novim koronavirusom. Za boleznijo covid-19 je umrlo še 78 bolnikov, je sporočil hrvaški nacionalni štab civilne zaščite. Zaradi okužbe z novim virusom je pri naših južnih sosedih trenutno hospitaliziranih 2.792 ljudi, od tega 295 bolnikov diha s pomočjo medicinskih ventilatorjev.

19:15

Italija brez rdečih območij

17:26

Zaostritev ukrepov v Nemčiji?

16:35

V Srbiji bolje

16:34

Nizozemska: skokovit porast

15:43

Na Slovaškem rekord

15:05

Pet ključnih genov

12:30

Čehi na nogah zaradi kave

10:08

Nov rekord v Južni Koreji

  • 19:15

    Italija brez rdečih območij

    V Italiji pet tednov po delnem zaprtju beležijo manj novih okužb z novim koronavirusom, zaradi česar nimajo več treh rdečih območij. Lombardija na severu in Kalabrija na jugu države sta poslej rumeni, Abruci oranžni. V nekaterih predelih države naj bi v nedeljo ponovno odprli restavracije, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

    V rumenih območjih so čez dan lahko odprti lokali, prebivalci pa lahko brez omejitev zapuščajo svoje domove. Po vsej državi morajo sicer lokali še vedno zapreti svoja vrata ob 18. uri. Še naprej velja za vso državo policijska ura, ki se začne ob 22. uri.

    Italijanski minister za zdravje Roberto Speranza je danes v Rimu sicer dejal, da ga skrbi bližajoči se božični čas. Tudi italijanski strokovnjaki svarijo pred prezgodnjim optimizmom. Vodja italijanskega inštituta za javno zdravje ISS Silvio Brusaferro je danes poudaril, da je število novih okužb še vedno precejšnje.

    V Italiji so danes že drugi dan zabeležili manj smrti bolnikov s covidom-19. Umrlo je 649 bolnikov s covidom-19. V petek so potrdili 761 smrti. Skupno je v Italiji od začetka epidemije zaradi covida-19 umrlo 64.036 bolnikov.

    Zmanjšuje se tudi število bolnikov s covidom-19 v italijanskih bolnišnicah. Trenutno zdravijo 28.066 bolnikov s covidom-19, kar je 496 manj kot dan prej. Na intenzivnih oddelkih je 3199 bolnikov, kar je 66 manj kov v petek, je sporočilo italijansko ministrstvo za zdravje.

    Število novih okužb se je v zadnjih 24 urah povečalo z 18.727 na 19.903. V zadnjih 24 urah so opravili 196.439 testov. Pozitivnih na okužbo jih je bilo 10,1 odstotka.

    Italijanska vlada je za čas po 21. decembru sprejela stroge omejitve potovanj v času praznikov. Posamezne dežele na drugi strani zahtevajo omilitve ukrepov in več izjem, piše STA.

  • 17:26

    Zaostritev ukrepov v Nemčiji?

    Nemška kanclerka Angela Merkel bo v nedeljo z voditelji zveznih dežel razpravljala o zaostritvi ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Med drugim naj bi razpravljali o zaprtju šol in trgovin še pred božičem, na spletu poroča agencija Reuters.

    V Nemčiji že šest tednov velja delna zaustavitev javnega življenja. Med drugim so zaprti bari in restavracije, v nekaterih nemških deželah veljajo strožji ukrepi.

    V nedeljo bodo po napovedih poznavalcev razpravljali o vprašanjih, ali pred božičnimi prazniki zapreti trgovine in kdaj bi bil najprimernejši čas za takšen ukrep. "V naslednjih dneh moramo sprejeti zelo daljnosežne in ambiciozne ukrepe," se je zavzel nemški finančni minister Olaf Scholz.

    Nemčija, ki velja za največje evropsko gospodarstvo, je bila v prvem valu pandemije marca in aprila v boju proti novemu koronavirusu uspešnejša od številnih drugih evropskih držav. Tudi v drugem valu si prizadeva za zajezitev širjenja virusa, vendar se število novih okužb zaenkrat ne umirja. Po podatkih tamkajšnjega Inštituta Roberta Kocha so danes v Nemčiji potrdili 28.438 novih okužb, umrlo je 496 bolnikov s covidom-19. Skupno so v Nemčiji po podatkih ameriške univerze Johnsa Hopkinsa doslej potrdili več kot 1,3 milijona okužb z novim koronavirusom, umrlo je 21.620 bolnikov s covidom-19.

    Nemški minister za gospodarstvo Peter Altmaier je danes za medijsko hišo RND opozoril, da na oddelkih za intenzivno nego v bolnišnicah začenja zmanjkovati kapacitet. Ocenil je, da Nemčija z ukrepi ne bi smela čakati do božiča.

    Merklova se je sicer že zavzela za ostrejše ukrepe, ki bi veljal za celotno državo, vendar ni uspela doseči soglasja vseh 16 zveznih dežel. So pa nekatere med njimi kljub temu ostreje koronske ukrepe začele uvajati same, piše STA.

  • 16:35

    V Srbiji bolje

    V Srbiji so v zadnjih 24 urah ob 16.886 testih potrdili 5679 okužb z novim koronavirusom. Tako so prvič v zadnjih dveh tednih potrdili manj kot 6000 novih okužb. V zadnjih 24 urah je v Srbiji umrlo 48 bolnikov s covidom-19, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

    V srbskih bolnišnicah se zdravi 8744 bolnikov s covidom-19, od tega 318 na ventilatorjih.

    V Srbiji so od začetka epidemije novega koronavirusa 6. marca doslej opravili 2.016.984 testov in potrdili potrdili 261.437 okužb z virusom sars-cov-2. Doslej je umrlo 2275 bolnikov s covidom-19, piše STA.

  • 16:34

    Nizozemska: skokovit porast

    Na Nizozemskem so zabeležili skokovit porast okužb z novim koronavirusom. V zadnjih 24 urah so potrdili več kot 9000 novih okužb, kar je največji dnevni porast okužb od oktobra letos, na spletni strani poroča Reuters

    Na Nizozemskem so doslej potrdili več kot 600.000 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je več kot 10.000 bolnikov s covidom-19.

    Po napovedih naj bi se v nedeljo sestala nizozemska vlada in sprejela odločitev o morebitnih strožjih koronskih ukrepih pred božičem, piše STA.

  • 15:43

    Na Slovaškem rekord

    Na Slovaškem so danes zabeležili rekordno število novih okužb s koronavirusom. Po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje so s PCR-testi potrdili 3707 novih okužb. Še dodatnih 2357 okužb so potrdili z uporabo manj zanesljivih antigenskih testov. Oblasti napovedujejo zaustavljanje javnega življenja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

    Slovaški minister za zdravje Marek Krajči je v petek napovedal, da bo vladna komisija predlagala dodatne omejitve gibanja znotraj države. Po predlogu bi lahko državljani svoja domovanja zapustili samo v primeru odhoda na delo ali nakupov najnujnejših stvari.

    Slovaški premier Igor Matovič je že v sredo napovedal načrt za postopno delno zaustavitev javnega življenja v državi. Od petka bodo tako morale restavracije in kavarne zapreti tako notranje prostore kot terase. Hoteli bodo lahko sprejemali samo goste, ki bodo ob vstopu pokazali negativni test na okužbo z novim koronavirus. Podobno bo veljalo za žičniške naprave na tamkajšnjih smučiščih.

    Tri dni pred božičem bodo vsaj za tri tedne zaprli večino trgovin, razen tistih z živili in drugih trgovin z najnujnejšimi izdelki.

    Ukrepe bo država uvedla kljub nedavni odločitvi za množično hitro testiranje, ki jo je premier predstavil kot alternativo zaustavljanju javnega življenja na Slovaškem, piše STA.

  • 15:05

    Pet ključnih genov

    Z najhujšo obliko covida-19 je povezanih pet ključnih genov, so britanski znanstveniki ugotovili v raziskavi. Ta je obenem pokazala, da bi več obstoječih zdravil lahko preoblikovali v zdravila, s katerimi bi zdravili hude oblike covida-19, na spletni strani poroča Reuters.

    Raziskovalci so preučevali DNK 2700 bolnikov s covidom-19 v 208 oddelkih za intenzivno terapijo po vsej Veliki Britaniji. Ugotovili so, da je osrednjo vlogo pri številnih hudih primerih obolenj igralo pet genov, ki sodelujejo v dveh molekularnih procesih - protivirusni imunosti in pljučnici.

    "Rezultati so takoj nakazali, katera zdravila naj bodo na vrhu seznama za klinična testiranja," je o rezultatih povedal vodja raziskave Kenneth Baillie, akademik in svetovalec za medicino intenzivne nege na univerzi v Edinburghu. Ti geni, ki se imenujejo IFNAR2, TYK2, OAS1, DPP9 in CCR2, po njegovih besedah tudi delno pojasnjujejo, zakaj nekateri zbolijo za hudo obliko bolezni, medtem ko ostalih ne prizadene.

    Ugotovitve, ki so jih objavili v reviji Nature, bi lahko znanstvenikom pomagale pospešiti iskanje potencialnih zdravil proti covidu-19, in sicer s kliničnih testiranjem zdravil, s katerimi bi naslovili specifične protivirusne in protivnetne poti.

    Po besedah Baillieja bi pri covidu-19 lahko učinkovala vrsta protivnetnih zdravil iz skupine zaviralcev Janusove kinaze (JAK), kamor sodi tudi zdravilo proti artritisu baricitinib. Prav tako je skupina raziskovalcev ugotovila, da bi zaščito pred covidom-19 lahko ustvarilo povečanje aktivnosti gena INFAR2.

    Za zdaj sta po svetu za zdravljenje bolnikov s covidom-19 odobreni dve zdravili, in sicer steroid deksametazon in na novo razviti remdesivir, ki ni priporočljiv za hude oblike bolezni. Prejšnji mesec je ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) za protitelesa proti covidu-19 odobrila tudi zdravilo bamlanivimab, in sicer za bolnike, ki niso hospitalizirani, a jim zaradi starosti ali pridruženih bolezni grozi resen potek bolezni, piše STA.

  • 12:30

    Čehi na nogah zaradi kave

    Češka vlada je v okviru novih koronskih ukrepov poskrbela za kar nekaj negodovanja, saj je prepovedala prodajo kave za s seboj. V odloku vlade sicer okorno piše, da je prepovedana prodaja pijač izven notranjih prostorov, ki jih postrežejo ali pripravijo na kraju samem, zaradi česar so številni menili, da gre za napačno formulacijo.

    Češki minister za zdravje Jan Blatny je nato razblinil dvome, ko je dejal, da ne gre za napako. Ukrep je po njegovih besedah namenjen temu, da ljudje med božičnimi stojnicami ali na ulicah ne bodo "tekali naokoli s kozarci ali hrano v rokah", poroča STA. Za novo zmedo je kasneje poskrbel češki minister za trgovino Karel Havliček, ki je dejal, da meni, da je kava za s seboj dovoljena, če si jo "kdo odnese domov v torbi".

    Na družbenih omrežjih so se na račun prepovedane kave za s seboj že pojavili številni nezadovoljni komentarji. "To je čisto posmehovanje. Nimam časa, da bi zjutraj pred delom posedal v kavarni," se je glasil eden od njih. Drugi uporabnik pa je denimo sarkastično ugotavljal, da bo ta ukrep Čehe zagotovo rešil pred pandemijo.

  • 10:08

    Nov rekord v Južni Koreji

    V Južni Koreji so danes potrdili rekordno število novih okužb z novim koronavirusom. Potem ko so v zadnjih dneh poročali od okoli 500 do 600 novih okužbah na dan, so jih danes potrdili 950. Večino novih okužb so potrdili na širšem območju prestolnice Seul, od koder poročajo o 669 novih okužbah.

    Predsednik Mun Dže In je prebivalce opozoril, da so razmere "zelo težke" in dodal, da je to "zadnja ovira" pred začetkom cepljenja. Napovedal je, da bodo storili vse za zajezitev okužb.

    Južnokorejska vlada je minuli teden zaostrila koronske ukrepe v prestolnici. Med drugim so omejili druženje na 50 ljudi ter prepovedali prisotnost gledalcev na športnih dogodkih. Ponudba kavarn je omejena samo na prevzem hrane, restavracije morajo svoja vrata zapreti ob 21. uri, po tej uri pa lahko ponujajo dostavo hrane na dom. Kljub ukrepom se okužbe v prestolnici povečujejo.

    V Južni Koreji z okoli 52 milijonov prebivalcev so po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa do zdaj potrdili 41.736 okužb z novim koronavirusom, skupaj je umrlo 578 bolnikov s covid-19, poroča STA.

Na Hrvaškem imajo trenutno 25.270 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom, poroča HRT. V samoizolaciji je trenutno 63.908 ljudi. Od začetka epidemije so pri naših južnih sosedih potrdili 172.523 okužb z novim koronavirusom, za boleznijo covid-19 pa je umrlo 2.562 ljudi. Do danes so na Hrvaškem testirali 872.515 ljudi, od tega 11.114 v zadnjih 24 urah. V državi od danes veljajo novi koronski ukrepi za trgovine in nakupovalna središča, ki se nanašajo predvsem na število ljudi v prodajalnah, poroča STA.

Cepivo proti covid-19
Novice Američani prižgali zeleno luč za cepivo proti covid-19

Avstrija: za božič in silvestrovo bodo omilili koronske ukrepe

V Avstriji so v zadnjih 24 urah potrdili 3.241 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je še 126 bolnikov z boleznijo covid-19. V bolnišnicah se zaradi bolezni covid-19 zdravi 3.599 bolnikov, od tega 591 na intenzivni negi, kar je 19 več kot dan prej. Skupaj je novi koronavirus pri naših severnih sosedih terjal 4.415 smrtnih žrtev.

Avstrijska vlada je v petek zvečer omilila nekatere koronske ukrepe za božične praznike in silvestrovo. 24. in 25. decembra bodo tako dovoljena zasebna druženja do deset oseb, za silvestrovo pa ne bo veljala policijska ura. V Avstriji so sicer zasebna združenja omejena na šest odraslih in šest otrok iz največ dveh gospodinjstev. V veljavi je tudi policijska ura od 20. do 6. ure.

"Po 26. decembru bo vse tako, kot je zdaj," je prebivalcem Avstrije sporočil avstrijski kancler Sebastian Kurz. Ob tem je posvaril, da pandemije še zdaleč ni konec in sodržavljane pozval, naj omejijo stike. Po njegovih besedah jih težki časi čakajo tudi v prihodnjih mesecih, zaradi česar so koronski ukrepi nujni, poroča STA.

Šal, maska
Novice Pomembna novost: od danes po opravkih samo še z masko

Kurz: Številke padajo, a raven novih okužb je še vedno visoka

Prva resna rahljanja ukrepov bo po besedah avstrijskega kanclerja prineslo le cepljenje, ki bo na začetku namenjeno predvsem starejšim. "Čeprav naše številke padajo, je raven novih okužb z novim koronavirusom še vedno visoka," je dejal Kurz. Posamezne zvezne dežele so zdaj dobile možnost, da na prostem, kjer je veliko ljudi, uvedejo obvezno nošnjo zaščitnih mask. Prav tako bodo zaščitne maske od zdaj obvezne na delovnih mestih, kjer ni mogoče spoštovati priporočene medsebojne razdalje.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je prebivalce Avstrije pozval, da se v času praznikov povsem ne sprostijo. | Foto: Reuters Avstrijski kancler Sebastian Kurz je prebivalce Avstrije pozval, da se v času praznikov povsem ne sprostijo. Foto: Reuters

Po besedah avstrijskega podkanclerja Wernerja Koglerja naj bi z množičnimi testiranji, ki bodo stalnica do cepljenja, preprečili tretji val epidemije covid-19 v državi. Kurz je v zvezi s tem napovedal nova množična testiranja v zvenih deželah, ki naj bi potekala od 8. do 10. januarja, na Dunaju celo do 17. januarja. Zaposlene, ki imajo tesne stike z drugimi, kamor med drugim sodijo učitelji in pedagogi, naj bi od 8. januarja testirali vsaka dva tedna.

Aleš Rozman
Novice Stroka vlado opozorila na zelo malo preostalih bolnišničnih rezerv #video

Množično testiranje prebivalstva postaja stalnica

Na Štajerskem in Spodnji Avstriji se je danes začelo prostovoljno množično testiranje. Dvodnevno testiranje poteka danes od 8. ure zjutraj do nedelje do 18. ure. Na Štajerskem se je od okoli 1,25 milijona upravičenih za testiranje do petka popoldan prijavilo okoli 160 tisoč ljudi, kar je 12,8 odstotka. Za nemoten potek testiranja skrbi okoli osem tisoč ljudi. V Spodnji Avstriji za nemoten potek testiranja skrbi okoli 20 tisoč ljudi, od tega šest tisoč prostovoljnih gasilcev. Do testiranja je upravičenih okoli 1,53 milijona ljudi. Do petka zvečer se je k testiranju prijavilo več kot 440 tisoč ljudi ali več kot 28,8 odstotka.

Avstrija je prejšnji teden omilila nekatere koronske ukrepe. Trgovine, frizerski, kozmetični in masažni saloni, knjižnice ter muzeji so tako spet odprli vrata. Od 24. decembra bodo na prostem spet dovoljeni posamični športi, kot sta smučanje in drsanje. Restavracije, hoteli ter druge kulturne ustanove ostajajo še naprej zaprti, poroča STA.

Ne spreglejte