Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 7. 2018,
9.44

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,27

8

Natisni članek

meja migranti migrantska kriza Avstrija italija Nemčija

Torek, 3. 7. 2018, 9.44

5 let, 10 mesecev

Avstrija pripravlja ukrepe za zaščito meje, Slovenija zahteva pojasnila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,27

8

bodeča žica | Foto STA

Foto: STA

Potem ko so v Nemčiji dosegli dogovor o vzpostavitvi tranzitnih centrov na nemško-avstrijski meji, je avstrijska vlada danes sporočila, da pripravlja ukrepe za zaščito svoje južne meje s Slovenijo in Italijo.

Nemška Krščansko-demokratska unija (CDU) in Krščansko-socialna unija (CSU) sta se v ponedeljek dogovorili o vzpostavitvi tranzitnih centrov ob nemško-avstrijski meji, iz katerih bodo prosilce za azil, ki so bili registrirani že v drugih članicah EU, vračali v te države. Dogovor naj bi predvideval, da bodo deportacije izvajali ob soglasju teh držav, na primer na podlagi administrativnih dogovorov. V primeru, da jim takih dogovorov ne bi uspelo doseči, bodo migrante vseeno deportirali, in sicer v Avstrijo.

Avstrijska vlada je pripravljena sprejeti ukrepe za zaščito

"Strinjanje CDU in CSU pomeni, da namerava Nemčija za boj proti migracijskim tokovom uveljaviti nacionalne ukrepe. Če bo to potrdila celotna vlada, bomo prisiljeni sprejeti ukrepe za preprečitev škode za Avstrijo in njene ljudi," so v skupni izjavi zapisali avstrijski kancler Sebastian Kurz, podkancler Heinz-Christian Strache in notranji minister Herbert Kickl.

Angela Merkel
Novice Bild: Angela Merkel v kratkem načrtuje izredni vrh vpletenih članic EU o migracijah

''Avstrijska vlada je pripravljena sprejeti ukrepe za zaščito naših južnih meja," predvsem meje s Slovenijo in Italijo, so navedli po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA. Dodali so, da pričakujejo hitro razjasnitev nemškega stališča.

Slovenija bo zaprosila za dodatna pojasnila

Slovenija bo Avstrijo in Nemčijo zaprosila za dodatna pojasnila glede ukrepov za varovanje mej, so pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ).

Ob tem so dodali, da ne razpolagajo s podrobnostmi o nemških ali avstrijskih načrtih ter da ostaja dejstvo, da slovenska policija zelo dobro opravlja svoje delo in učinkovito varuje zunanjo schengensko mejo EU, kar je meja Slovenije s Hrvaško. Poudarili so tudi, da imata tako MNZ kot slovenska policija pripravljene ustrezne načrte za ukrepanje in obvladovanje razmer na terenu. STA

Se obeta dogovor med Dunajem in Berlinom?

Danes sicer na Dunaju niso pojasnili, ali so pripravljeni skleniti dogovor z Berlinom, v skladu s katerim bi sprejemali na nemški meji zavrnjene prosilce za azil. Avstrije prav tako ni med 14 državami, od katerih je Nemčija po besedah Angele Merkel prejela soglasje o vračanju prosilcev, v katerih so ti bili že registrirani. Kickl je že pretekli teden dejal, da ne bodo kar sprejemali zavrnjenih ljudi. Horst Seehofer | Foto: Reuters Foto: Reuters

Seehofer je sicer danes z avstrijskim kanclerjem govoril po telefonu. "Dobil sem vtis, da ga zanimajo razumne rešitve," je povedal vodja CSU. Dodal je, da se bo karseda hitro odpravil tudi na pogovore na Dunaj.

Usklajevanja CDU in CSU se nadaljujejo

Popoldne naj bi po telefonu govoril še z italijanskim kolegom Matteom Salvinijem, ki je do zdaj kategorično zavračal sprejemanje zavrnjenih prosilcev za azil. Salvini je morebiten ostrejši nadzor za zajezitev migracij, ki ga zaradi odločitev v Nemčiji na svojih južnih mejah pripravlja Avstrija, ocenil kot pozitivno novico za Rim. "Za nas bi to bil dober posel," je dejal in pojasnil, da več migrantov iz Avstrije nezakonito vstopi v Italijo kot obratno.

V Evropski komisiji še niso želeli komentirati niti dogovora CDU in CSU niti avstrijske napovedi o zaščiti avstrijskih južnih meja. Kot so pojasnili, se namreč še nič ni zgodilo. CDU in CSU se morata uskladiti še s koalicijskim socialdemokrati (SPD), pri čemer je del slednjih kritičen do dogovora obeh konservativnih strank.

Svoj komentar o uskajevanjih je dodal tudi predsednik komisije Jean-Claude Juncker, ki je dejal, da se mu na prvi pogled zdi, da je dogovor CDU in CSU v skladu s pravom EU.

 
Angela Merkel, Horst Seehofer
Novice Viri: Seehofer ni zadovoljen z dosežkom Merklove na vrhu EU
Prav tako je danes v Evropskem parlamentu v Strasbourgu avstrijski kancler Sebastian Kurz dejal, da predstavlja boj proti nezakonitim migracijam glavno skrb avstrijskega predsedovanja Svetu Evropske unije.

Pri tem je še izpostavil pomembnost sodelovanja s severnoafriškimi državami.  "Odločilno je namreč, kje se izkrcajo v Sredozemskem morju rešeni migranti. Mi moramo odločati, kdo lahko pride v EU in kdo ne," je še poudaril Kurz, ki je bil ob razpravi evropskih poslancev deležen tako podpore kot kritik.
Ne spreglejte