Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 3. 2013,
10.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Avstralija posvojitev

Četrtek, 21. 3. 2013, 10.33

8 let

Avstralska premierka se je opravičila za "sramotne" prisilne posvojitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Avstralska predsednica vlade Julia Gillard se je v imenu avstralske vlade uradno opravičila vsem materam, ki jih je prizadela avstralska politika prisilnih posvojitev med letoma 1950 in 1970.

Na desettisoče avstralskih dojenčkov neporočenih, v večini najstniških mater je država prisilno odvzela in dala v oskrbo poročenim parom brez otrok. Številne matere naj bi bile prisiljene v podpis posvojitvenih papirjev. V nagovoru pred več sto žrtvami je Gillardova poudarila, da je sramotna politika ustvarila dolgotrajno zapuščino bolečin, poroča BBC.

"Danes parlament v imenu avstralskega ljudstva prevzema odgovornost in ponuja opravičilo za politike in dejavnost, ki je matere prisilila v ločitev od svojih otrok, s tem pa ustvarila dolgotrajno zapuščino bolečine in trpljenja," je povedala premierka med nagovorom parlamenta v Canberri. "To sramotno ravnanje, ki je vam, materam, odvzelo temeljno pravico in dolžnost v zvezi s skrbjo za svoje otroke, ostro obsojamo," je sporočila Gillardova, ki je ob tem pojasnila, da materam niso bile zaupane temeljne pravice, ki jih posedujejo, s tem pa je bila odvzeta tudi pravica utemeljene privolitve. Govor, ki ga je večkrat prekinilo ploskanje množice, je mnoge zbrane žrtve pripravil do joka.

Nekatere matere so bile celo omamljene Premierka je zagotovila, da bo vlada za boljšo podporo, nadzor in duševno skrb prizadetih mater namenila pet milijonov avstralskih dolarjev (štiri milijone evrov). Parlamentarni odbor, ki je preiskoval učinek sporne politike, je lanskega februarja avstralski vladi podal sklep, da se mora avstralska vlada prizadetim materam zaradi prisilnih posvojitev opravičiti. Poročilo so pripravili na podlagi več sto pričevanj mater, nekatere izmed njih so celo izjavile, da so jih za pridobitev podpisa avstralske oblasti omamile oziroma ponaredile njihov podpis.

Avstralija ima sicer dolgo zgodovino skrb vzbujajoče ravnanja s posvojitvami. Avstralska vlada se je tako že leta 2008 opravičila staroselskim prebivalcem aboriginom zaradi prisilne integracije, ki so jo izvajali večji del 20. stoletja. Od leta 1910 do 1970 so okoli sto tisoč aboriginskih otrok večinoma mešanega porekla na podlagi zvezne zakonodaje odvzeli staršem in jih dali v posvojitev oziroma rejo belim staršem ali jih namestili v posebnih ustanovah.

Ne spreglejte