Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 3. 2024,
14.47

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

študija led Arktika

Petek, 8. 3. 2024, 14.47

1 mesec, 2 tedna

Arktični ocean bi lahko septembra prvič ostal brez ledu, opozarjajo znanstveniki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Antarktika | Če bo celotna Arktika ostala brez ledu, se bo po ocenah avtorjev študije to verjetno zgodilo prvič po najmanj 80 tisoč letih, če ne celo po več kot 115 tisoč letih. | Foto Reuters

Če bo celotna Arktika ostala brez ledu, se bo po ocenah avtorjev študije to verjetno zgodilo prvič po najmanj 80 tisoč letih, če ne celo po več kot 115 tisoč letih.

Foto: Reuters

Arktični ocean bi lahko septembra prvič ostal brez ledu, in sicer morda že letos, so ugotovili znanstveniki. V članku, objavljenem v znanstveni reviji Nature Reviews Earth & Environment, so še navedli, da bi bila Arktika med letoma 2035 in 2067 septembra že praviloma brez ledu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot so v študiji ugotovili raziskovalci pod vodstvom Alexandre Jahn z Univerze Kolorado v Boulderju v ZDA, bi posamezni dogodki, kot je neobičajna večtedenska otoplitev, lahko imeli za posledico, da na Arktiki že letos ali v prihodnjih letih septembra ne bo ledu.

Meritve kažejo, da je september mesec z najmanj plavajočega ledu. V 80. letih prejšnjega stoletja je led v septembru praviloma prekrival 5,5 milijona kvadratnih kilometrov Arktičnega oceana. Od začetka meritev leta 1978 se velikost ledene plošče na območju v povprečju zmanjšuje za 78 tisoč kvadratnih kilometrov na leto. Se pa kljub podnebnim spremembam ledeni pokrov na Arktiki rahlo veča.

Če bo celotna Arktika ostala brez ledu, se bo to verjetno zgodilo prvič po najmanj 80 tisoč letih

"Na splošno atmosferska variabilnost predstavlja približno 75 odstotkov spremenljivosti arktičnega morskega ledu," so zapisali avtorji študije. Količina ledu je torej močno odvisna od vremenskih razmer in v manjši meri od dotoka tople vode iz sosednjih oceanov.

V študiji so uporabili izbrane modele iz primerjalnega projekta klimatskih modelov CMIP6 za simulacijo spreminjanja ledene ploskve po različnih scenarijih prihodnjega razvoja emisij toplogrednih plinov.

Če bo celotna Arktika ostala brez ledu, se bo po ocenah avtorjev študije to verjetno zgodilo prvič po najmanj 80 tisoč letih, če ne celo po več kot 115 tisoč letih.

Ruski ledolomilec
Novice Tako si bo Putin želel zagotoviti prevlado nad svetom
Ne spreglejte