Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 5. 2012,
7.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sirija

Torek, 8. 5. 2012, 7.41

8 let

Annan se boji državljanske vojne v Siriji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kofi Annan je v poročilu Varnostnemu svetu ZN opozoril, da bi utegnil biti njegov mirovni načrt zadnja možnost, s katero bi se še bilo moč izogniti državljanski vojni v Siriji.

Obenem je po besedah diplomatov izrazil bojazen, da se kršitve človekovih pravic v Siriji še stopnjujejo.

Boji se, da se kršitve človekovih pravic v Siriji stopnjujejo Kot je posebni odposlanec Združenih narodov in Arabske lige Annan dejal prek video povezave iz Ženeve, se boji, da se mučenja, množične aretacije in druge kršitve človekovih pravic v Siriji stopnjujejo. Po njegovih besedah so predstavniki režima aretirali tudi tiste posameznike, ki zagovarjajo nenasilje.

Sirske vladne sile po besedah nekdanjega generalnega sekretarja svetovne organizacije kljub prekinitvi ognja, ki je v veljavi od 12. aprila, tako še naprej zatirajo prebivalstvo. So pa napadi sedaj zaradi navzočnosti opazovalcev ZN bolj diskretni. Njegov mirovni načrt je tako na vojaškem področju dosegel le "omejen napredek", so Annanove besede 15-članskemu svetu še povzeli diplomatski viri.

Zavzel se je za začetek političnega dialoga med oblastmi in opozicijo Annan se je ob tem zavzel za začetek političnega dialoga med oblastmi in opozicijo v Siriji, kar je eden ključnih delov njegovega mirovnega načrta. Cilj navzočnosti opazovalcev ZN v državi je vzpostaviti ugodne razmere, ki bodo omogočile politični napredek, je poudaril.

Po podatkih Združenih narodov je v Siriji trenutno okoli 60 njihovih opazovalcev, na načrtovanih 300 opazovalcev pa naj bi se ta misija okrepila do konca meseca. Njihovo napotitev je sredi aprila odobril VS ZN, za zdaj pa imajo trimesečni mandat.

Poudaril, da volitev niso pripravili v okviru pravega političnega dialoga Odposlanec ZN in Arabske lige je spregovoril tudi o ponedeljkovih parlamentarnih volitvah v Siriji, ki jih je mednarodna skupnost obsodila. Kot je poudaril Annan, teh volitev niso pripravili v okviru pravega političnega dialoga, prav tako pa se z njimi ni končalo nasilje.

"Nasilje se mora ustaviti" Annan je po predložitvi poročila VS ZN spregovoril pred novinarji v Ženevi in poudaril, da je njegov glavni cilj ustaviti pobijanje v Siriji, saj bi sicer lahko izbruhnila državljanska vojna. "Ne smemo dovoliti, da bi se to zgodilo". "Nasilje se mora ustaviti, začeti pa se mora verodostojen politični proces," je dodal.

Menil je tudi, da imajo opazovalci ZN v Siriji pomirjujoč učinek, njihova končna številka, to je 300, pa bo imela še veliko večji vpliv. Kot je dejal, še prihaja do resnih kršitev prekinitve ognja, pri čemer pa je omenil tudi napade na vladne sile in objekte.

Vodja mirovnih operacij pri ZN Herve Ladsous, ki je prav tako nastopil pred VS ZN, pa je izpostavil "občutno zmanjšanje" uporabe težkega orožja s strani sirskih sil. A, tako kot Annan, je tudi povedal, da sirski režim nadaljuje vojaške operacije, čeprav bolj diskretno, v velikem obsegu pa izvaja tudi aretacije, so še navedli diplomati.

Nasilje se nadaljuje Sicer pa se nasilje v Siriji nadaljuje. Po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice sta v napadu sirskih sil na vas al Tamana življenje izgubila moški in ženska. Provinca Idlib, sicer oporišče uporniške Svobodne sirske vojske, je tarča pogostih napadov vladnih sil. Od začetka protirežimskega upora je bilo doslej sicer ubitih že več kot 11.000 ljudi.

Po navedbah aktivistov so medtem v okolici Hame umrli štirje civilisti, šest ljudi pa je bilo ranjenih. Civilist je umrl tudi v Homsu, in sicer pod streli ostrostrelca. Na območjih v bližini Damaska so medtem vojaške sile ubile moškega in aretirale najmanj 20 drugih.

Nasilje tudi na dan volitev Nasilje ni pojenjalo niti v ponedeljek, ko so v Siriji potekale parlamentarne volitve, ki jih je tamkajšnja opozicija bojkotirala. V napadih sirskih sil in spopadih med vladno vojsko ter uporniki je umrlo 17 civilistov, trije uporniki in pet vojakov.

"Majhni znaki", da se Annanov načrt spoštuje Annanov tiskovni predstavnik Ahmed Favzi je sicer pred dnevi dejal, da je načrt posebnega odposlanca Annana v teku, saj je na terenu videti "majhne znake", da se ga spoštuje. Je pa Favzi priznal, da krize v Siriji, ki traja že več kot leto dni, ne bo mogoče rešiti v enem dnevu ali tednu.

Ne spreglejte