Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 2. 2012,
12.49

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

volitve

Petek, 24. 2. 2012, 12.49

7 let, 12 mesecev

Anketa napoveduje zmago Putina v prvem krogu volitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ruskemu premieru Vladimirju Putinu se na predsedniških volitvah 4. marca obeta zmaga že v prvem krogu.

Kot kaže neodvisna javnomnenjska raziskava agencije Levada center, bi Putina podprlo 66 odstotkov volivcev.

Na drugem mestu je kandidat Komunistične stranke Genadij Zjuganov, ki bi glede na raziskavo prejel 15 odstotkov glasov, na tretjem pa vodja liberalno demokratske stranke Vladimir Žirinovski, ki bi ga podprlo osem odstotkov ruskih volivcev. Neodvisni kandidat Mihail Prohorov bi prejel šest odstotkov, kandidat Pravične Rusije Sergej Mironov pa pet odstotkov glasov.

Putinu podpora med Rusi upada Raziskava je tako pokazala, da je praktično nemogoče, da bi v Rusiji potekal drugi krog volitev, česar se je nadejala ruska opozicija. V agenciji Levada center ocenjujejo, da v prihodnjem tednu dni ni pričakovati dramatičnih sprememb v odnosu volivcev.

Čeprav Putin praktično že velja za zmagovalca volitev in ima šestletni predsedniški mandat že v žepu, mu podpora med Rusi upada. Najvišjo, 85-odstotno podporo, je užival sredi leta 2008, ta mesec pa mu je padla na 65 odstotkov. Izidi javnomnenjskih raziskav kažejo, da so Rusi vse bolj naveličani Putinovega značaja in njegovih obljub, ki jih pogosto ne izpolni.

V prejšnih dveh mandatih obakrat zmagal v prvem krogu Putin, ki je bil že dva mandata ruski predsednik, je obakrat zmagal v prvem krogu. Leta 2000 je zanj glasovalo 53 odstotkov volivcev, leta 2004 pa 71 odstotkov. Na volitvah 2008, na katerih Putin v skladu s tedanjo ustavo ni mogel kandidirati za tretji zaporedni mandat, pa je njegovega naslednika Dmitrija Medvedjeva podprlo 71 odstotkov Rusov.

Sodelujoči v raziskavi so odgovarjali tudi na vprašanje, ali podpirajo proteste opozicije za poštene volitve, ki so se začeli po parlamentarnih volitvah 4. decembra lani. Deset odstotkov anketirancev je odgovorilo, da jih "vsekakor podpirajo", 28 odstotkov pa se jih je odločilo za odgovor "podpiram". Okoli 26 odstotkov jih je izbralo odgovor "ne podpiram", 19 odstotkov pa jih demonstracij "nikakor ne podpira". 18 odstotkov sodelujočih v anketi na vprašanje ni želelo odgovoriti.

V raziskavi, ki so jo izvedli pred nekaj dnevi, je sodelovalo 1600 vprašanih.

Ne spreglejte