Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 12. 2021,
13.45

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,36

42

Natisni članek

Nemčija COVID-19 cepljenje Koronavirus Andrej Trampuž

Ponedeljek, 13. 12. 2021, 13.45

2 leti, 4 mesece

Andrej Trampuž: Zaradi cepiv bo leta 2022 v Nemčiji konec pandemije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,36

42

Andrej Trampuž | Andrej Trampuž | Foto Mediaspeed

Andrej Trampuž

Foto: Mediaspeed

V Nemčiji pričakujejo, da se bo do poletja cepilo več kot 90 odstotkov prebivalcev, napoveduje infektolog Andrej Trampuž.

"Do konca leta se bo cepilo več milijonov Nemcev, pripravljenih je 30 milijonov odmerkov cepiv," je v intervjuju za Slobodno Dalmacijo razkril slovenski infektolog Andrej Trampuž, ki je zaposlen v berlinski kliniki Charite. Po njegovih besedah je v zadnjem obdobju zanimanje Nemcev za cepljenje tako veliko, da primanjkuje zdravstvenega osebja. "Dnevno se cepi okoli milijon ljudi in ta trend se bo nadaljeval v prihodnjih tednih," pravi Trampuž, ki napoveduje, da se bo do poletja 2022 cepilo več kot 90 odstotkov vseh Nemcev. "S tem se bo končala pandemija in covid-19 bo postal podoben gripi," napoveduje Trampuž.

Zdravila imajo veliko stranskih posledic

"Zdravila niso rešitev za epidemijo. Ravno danes imamo v kliniki tri bolnike, ki smo jim dali zdravila proti bolezni covid-19, da jim bodo morda pomagala," pravi Trampuž, ki poudarja, da zdravila povzročajo veliko stranskih posledic. "Poleg tega zdravila ne ustvarjajo protiteles proti novim sevom koronavirusa," pojasnjuje Trampuž, ki tudi dodaja, da nova proteinska cepiva, ta bi sicer že morala biti na trgu, niso nadomestek za obstoječa cepiva mRNK. "Zagotavljajo veliko slabšo zaščito, vendar bodo, ker gre za klasična cepiva, morda prepričala proticepilce, da se vendarle gredo cepit. Bolje nekaj kot nič," še poudarja Trampuž.

Proticepilci in omikron

"V Nemčiji je približno pet odstotkov proticepilcev, ti so v večini primerov pripadniki skrajno desnih strank in tudi nasilni. Zato so na vseh cepilnih mestih policisti," pravi Trampuž, ki pozdravlja napoved nemške vlade, da bo cepljenje kmalu postalo obvezno. "Predvsem iz vidika omikrona je cepljenje zelo pomembno, sploh poživitveni odmerki. Dokler ne bo na trgu cepiva, ki bo narejeno za omikron, je zelo pomembno, da vsi cepljeni dobijo tudi poživitveni odmerek," pravi Trampuž.

maska, trgovina
Novice Inšpektorji opozarjajo trgovce in kupce #video
Pozitivni covid test. Testiranje otrok.
Novice Znani so najnovejši podatki o okuženih
Koronavirus. Cepljenje. PCT. Covid-19
Novice Epidemija se umirja: toliko okužb s koronavirusom je bilo v soboto
Ne spreglejte