Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 8. 2012,
8.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

vojaki

Torek, 28. 8. 2012, 8.31

8 let

Ameriški vojaki, odgovorni za uriniranje po truplih, prejeli le blažje kazni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ameriške vojake, ki so odgovorni za uriniranje po afganistanskih truplih in sežiganje Korana, čaka disciplinski postopek.

Poveljstvi ameriških marincev in kopenske vojske sta včeraj sporočili, da bodo proti vojakom, ki so priznali krivdo za uriniranje po mrtvih sovražnikih in sežiganje Korana, sprožili disciplinske ukrepe, vendar jih čaka "le" administrativna kazen, kar pomeni nižanje čina ali pa nižanje plače. Do zdaj so krivdo za uriniranje po truplih priznali le trije marinci, za sežiganje Korana pa bodo kaznovali šest vojakov. Vojska in marinci pa za zdaj še niso sporočili, kakšne administrativne kazni bodo vojaki in marinci prejeli.

Zaradi incidentov umrlo 30 ljudi

Ameriška javnost je bila popolnoma ogorčena, ko je januarja po svetovnem spletu zaokrožil posnetek marincev, ki urinirajo po truplih padlih talibanov med operacijo proti upornikom v provinci Helmand 27. julija 2011. To je sprožilo nekaj kritik in nemirov, vendar veliko manj kot sežiganje Korana v ameriškem oporišču Bagram. Ameriška vojska trdi, da so Koran sežgali skupaj s smetmi pomotoma, vendar preiskava še ni končana. Po objavi novice so nemiri v Afganistanu zahtevali 30 življenj. V prostorih ministrstva za notranje zadeve v Kabulu sta bila ubita tudi dva ameriška vojaška častnika.

Takšne administrativne kazni pa so veliko manj, kot bi morda nekateri pričakovali. Vojaki, ki so poskrbeli za ogorčenje, ne bodo kazensko preganjani, za zdaj pa še ni znano, ali bodo takšne kazni zadovoljile afganistansko javnost, ki je že ob objavi videoposnetkov zahtevala pravico. Afganistanski predsednik Hamid Karzaj je takrat dejal, da so dejanja marincev nehumana, sprva pa je celo zahteval, da se ameriškim vojakom, ki so sežigali Koran, sodi na javnem sojenju.

Ne spreglejte