Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 6. 2013,
10.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Afganistan ZDA pokol

Četrtek, 6. 6. 2013, 10.32

8 let

Ameriški vojak priznal poboj 16 Afganistancev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Robert Bales je v zameno za ukinitev zahteve po smrtni kazni priznal krivdo za poboj 16 civilistov lani v Afganistanu.

Ameriški vojak je obtožen šestih poskusov umora, sedmih napadov in 16 umorov, ki jih je zagrešil 11. marca lani v nočnem napadu na dve vasi v južnem Afganistanu. Žrtve so bile večinoma ženske in otroci.

Bales je po nasvetu svojih odvetnikov priznal krivdo v zameno za to, da tožilci opustijo zahtevo po smrtni kazni. Sodnik na vojaškem sodišču v Seattlu se mora zdaj odločiti, ali bo sprejel priznano krivdo. Sojenje se bo začelo 19. avgusta, o Balesovi usodi pa bo odločala 12-članska porota, ki bo morala odločiti tudi, ali bo sodba vključevala možnost pogojnega izpusta.

Bales naj bi marca lani ponoči zapustil vojaško oporišče v Pandžavajiju in odšel na morilski pohod s strelnim orožjem v vas Alkozai. Ko se je vrnil v oporišče, je zbudil svojega vojaškega kolega in mu priznal svoja dejanja, a mu ta ni verjel in zaspal nazaj. Bales je nato spet zapustil vojaško oporišče in napadel vas Nadžiban.

Njegovi odvetniki menijo, da je Bales trpel za posttravmatskim sindromom in poškodbo možganov, ki jo je utrpel še pred misijo v Afganistanu.

V predhodnem zaslišanju je dejal, da za pokol "ni bilo niti enega dobrega razloga". Na vprašanje, zakaj je moril, je namreč odgovoril: "O tem sem se vprašal vsaj milijonkrat. Ni niti enega dobrega razloga za to, da sem naredil grozovite stvari, ki sem jih." Čeprav so številne žrtve našli zažgane, se Bales požiga ne spomni. Spomni se, da je imel v žepu vžigalice, ko se je vrnil v oporišče, samega dejanja požiga pa se ne spomni. Sam meni, da je edina mogoča razlaga, da jih je zažgal sam.

Balesovi odvetniki trdijo, da vojak obžaluje svoja dejanja, na noč umorov pa naj bi bil v slabem psihičnem stanju. Bil je že na četrti misiji v Afganistanu, pil je veliko alkohola in vdihaval valium. Odvetniki dodajajo, da neprištevnosti ne bodo mogli dokazati. Večino žrtev je ubil s strelom v glavo, šest je bilo poškodovanih. Nekatera trupla so bila zbrana na kup in zažgana. Sorodniki žrtev za Balesa zahtevajo smrtno kazen, čeprav v ZDA v zadnjih 50 letih niso usmrtili nobenega vojaka.

Ne spreglejte