Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 5. 2013,
11.54

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

prisluškovanje

Torek, 14. 5. 2013, 11.54

7 let, 12 mesecev

Ameriška vlada prisluškovala novinarjem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ameriško pravosodno ministrstvo je letos dva meseca tajno prisluškovalo telefonskim pogovorom novinarjev in urednikov ameriške tiskovne agencije AP, ki so jo pred dnevi uradno seznanili s tem posegom.

Associated Press je v odzivu sporočila, da je ameriška vlada skrivoma zasegla podatke o telefonskih klicih ter gre za "resno vmešavanje v ustavno pravico AP-ja do zbiranja novic in poročanja". Ameriško pravosodno ministrstvo je agencijo namreč obvestilo, da so pravosodni organi pridobili posnetke več kot 20 telefonskih številk pisarn in novinarjev, vključno z zasebnimi telefonskimi številkami in številkami prenosnih telefonov.

Agenciji razloga za prisluškovanje niso sporočili, a čas in točno določene novinarske tarče nakazujejo na to, da gre za povezavo z vladno preiskavo o uhajanju informacij pred letom dni glede terorističnega napada, ki so ga preprečili, AP je o njem poročal maja 2012, povzema nemški časnik Spiegel. Pri tem naj bi razkrili podrobnosti akcije ameriške obveščevalne službe CIA v Jemnu. Ameriško pravosodno ministrstvo naj bi med drugim pridobilo zasebne telefonske številke petih novinarjev in urednika, ki so se ukvarjali s to zgodbo.

Ministrstvo je v izjavi zapisalo, da je "pazljivo in se posvetuje", kadar gre za vprašanja glede svobode medijev. "Resno jemljemo svojo zavezo, da spoštujemo zakone, zvezne regulative in politiko pravosodnega ministrstva, kadar izdajamo sodne pozive za prisluškovanje telefonskih klicev medijskih organizacij," so sporočili.

"Ni opravičila za takšno vseobsežno zbiranje telefonskih komunikacij AP-ja in njegovih novinarjev. Ti posnetki potencialno razkrivajo komunikacije z zaupnimi viri pri zbiranju novic, razkrivajo časovnico zbiranja novic in razkrivajo informacije o dejavnostih AP-ja, za katere vlada nima nobene pravice, da ve zanje," je v pismu pravosodnemu ministru Ericu Holderju zapisal predsednik AP-ja Gariy Pruitt. Hkrati je zahteval, naj pravosodno ministrstvu AP-ju preda vse podatke in uniči vse kopije. Napovedal je tudi, da bo AP proučil pravne korake.

Po pisanju časnika Washington Post tarča prisluškovanja naj ne bi bili sami novinarji AP, temveč njihovi stiki v ameriški administraciji. Tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney je dejal, da Bela hiša ni bila vpletena v prisluškovanje. "V nasprotju z medijskimi poročili nismo vedeli za nobene poskuse pravosodnega ministrstva v zvezi s telefonskimi posnetki AP-ja. Nismo vpleteni v odločanje v povezavi s kazenskimi preiskavami," je zatrdil.

V Združenju ameriških časnikov so v sporočilu za javnost zapisali, da je telefonsko prisluškovanje udarec za ameriško vest in pomeni kršitev svobode medijev, ki jo zagotavljata ameriška ustava in listna o pravicah. AP velja za eno od največjih tiskovnih agencij na svetu. Po pisanju Spiegla bi lahko tokratna afera povzročila spopad med zagovorniki svobode medijev in ameriško administracijo Baracka Obame.

Ne spreglejte