SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Albanija za mednarodno preiskavo trgovine z organi

2

termometer

 | Foto:
Albanska vlada je pripravila osnutek zakona, ki bi olajšal začetek evropske preiskave proti kosovskim Albancem, osumljenim trgovine z organi zapornikov med vojno na Kosovu v letih 1998-1999.

Če bo zakon sprejet, bodo mednarodni preiskovalci lahko izvajali preiskave na ozemlju Albanije.

"Albanijo zanima dosledna preiskava teh obtožb" Predlog zakona bo predvidoma v kratkem obravnaval albanski parlament, je zatrdil albanski premier Sali Berisha. "Albanijo bolj kot kogarkoli drugega zanima dosledna preiskava teh obtožb," je pojasnil Berisha na seji vlade.

Poročevalec Sveta Evrope Dick Marty je leta 2010 v poročilu navedel, da naj bi visoki poveljniki Osvobodilne vojske Kosova (OVK), vključno s sedanjim kosovskim premierom Hašimom Tačijem, sodelovali v organiziranem kriminalu in tihotapljenju človeških organov med in po vojni na Kosovu konec 90. let. Organe naj bi odvzemali zapornikom, ki jih je OVK konec 90. let zadrževala v Albaniji.

Albanski preiskovalci doslej niso našli prepričljivih dokazov Tako Kosovo kot Albanija sta obtožbe sicer zanikala in zavrnila Martyjevo poročilo, Evropska unija pa je posebni delovni skupini z ameriškim tožilcem Johnom Clintom Williamsonom na čelu naročila preiskavo dogajanja.

Albanske oblasti trdijo, da albanski preiskovalci doslej niso našli prepričljivih dokazov, ki bi nakazali, da je potrebna sodna preiskava.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin