Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Četrtek,
8. 8. 2013,
11.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Al Kaida

Četrtek, 8. 8. 2013, 11.42

8 let

Al Zavahiri s težavo obvladuje Al Kaido

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
S smrtjo Osme bin Ladna se je morda zdelo, da je Al Kaida obglavljena in na kolenih, a je njen vodja Ajman Al Zavahiri poskrbel, da se o teroristični mreži in njeni aktivnosti vnovič veliko govori.

Svet je v zadnjih dneh veliko slišal od strogega, 62-letnega Egipčana Al Zavahirija, zdravnika, ki je postal terorist in se povzpel na sam vrh piramide mednarodne teroristične mreže, ko se je to mesto s smrtjo bin Ladna leta 2011 spraznilo. S pomočjo videoposnetka svojega govora, objavljenega na džihadstičnih spletnih straneh, je pozval k napadom na Američane zaradi ravnanja z zaporniki v Guantanamu in prisegel, da si bo njegova skupina na vse kriplje prizadevala osvoboditi zapornike.

Nekaj dni pozneje je strmoglavljenje egiptovskega predsednika Mohameda Morsija označil za del zarote križarjev, da bi razdelili Egipt, hkrati pa je okaral Morsijevo Muslimansko bratovščino, ker je Egiptu poskušala vladati demokratično in ne v skladu s šarijo. Vendar je bilo tajno komuniciranje Al Zavahirija z voditeljem ene od podružnic Al Kaide v Jemnu tisto, ki je povzročilo veliko zaskrbljenost v ameriški vladi, da skupina pripravlja novo teroristično zaroto.

Strah je sprožil množično zapiranje ameriških diplomatskih misij, analitiki pa na novo ocenjujejo, ali Al Zavahiri dejansko drži niti teroristične mreže veliko bolj trdno v svojih rokah, kot so mislili do zdaj. Komunikacija med Al Zavahirijem in vodjo jemenske veje nakazuje večje sodelovanje med "centralo" in njenimi podružnicami ter prizadevanja Al Zavahirija, da bi vplival na dogajanje v od njegovega domnevnega skrivališča precej oddaljenih krajih.

Al Zavahiri naj bi Nasirja Al Vuhajšija, pozival k izvedbi velikega terorističnega napada ter da mu je dal pomembnejšo vlogo znotraj Al Kaide. Za nekatere zadnji obupni poskus voditelja, ki nima več nekdanjega vpliva, po mnenju drugih pa dela načrte za prihodnost mreže, za katero upa, da bo aktivna še dolgo po njegovi smrti. Al Zavahiri, ki nima karizme, vodstvenih sposobnosti in globalnega vpliva svojega predhodnika, je po mnenju nekaterih spoznal, da je pametno odstopiti nekaj več oblasti Vuhajšiju, voditelju Al Kaide na arabskem polotoku, eni od podružnic, ki je pokazala sposobnost, da z večjimi napadi ogrozi ameriške interese.

Al Zavahiri naj bi Nasirja Al Vuhajšija pozival k izvedbi velikega terorističnega napada ter da mu je dal pomembnejšo vlogo znotraj Al Kaide. Za nekatere zadnji obupni poskus voditelja, ki nima več nekdanjega vpliva, po mnenju drugih pa dela načrte za prihodnost mreže, za katero upa, da bo aktivna še dolgo po njegovi smrti. Al Zavahiri, ki nima karizme, vodstvenih sposobnosti in globalnega vpliva svojega predhodnika, je po mnenju nekaterih spoznal, da je pametno odstopiti nekaj več oblasti Vuhajšiju, voditelju Al Kaide na arabskem polotoku, eni od podružnic, ki je pokazala sposobnost, da z večjimi napadi ogrozi ameriške interese. "Nima smisla, da je celotno vodstvo Al Kaide v Pakistanu, ko pa so vsi operativci, ki lahko naredijo kaj opaznega, drugje," je za New York Times povedal Daniel Benjamin, nekdanji direktor protiterorističnih operacij ameriškega zunanjega ministrstva.

Nepriljubljeni vodja Al Kaide Al Zavahiri ima težave z vodenjem različnih skupin znotraj Al Kaide. Nazadnje mu ni uspelo pomiriti razprtij med sirskimi džihadisti, ki se borijo proti Bašarju Al Asadu, ter borcev iz iraške veje Al Kaide, ki so se želeli združiti s sirsko skupino, a je njeno vodstvo to zavrnilo. Al Zavahiri je v pismu pozval k opustitvi ideje o združitvi, a so iraški džihadisti to prezrli in razglasili, da se bo združena skupina bojevala pod imenom Islamska država v Iraku in Levantu.

Čeprav se njegova organizacija cepi na občasno neposlušne regionalne podružnice in se svetovni dogodki ne odvijajo, kot bi želel, pa ima Al Zavahiri še vedno avtoriteto v gibanju, ki mu je predan že več kot tri desetletja. "Ni priljubljen in ima osebnost zgodnjega leninista – vedno ima kaj za povedati in pada v polemike," je dejal Benjamin za New York Times in dodal: "Vendar ostaja bin Ladnov imenovani naslednik, in to nekaj pomeni."

Ne spreglejte