Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Ponedeljek,
16. 12. 2013,
15.46

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Afrika

Ponedeljek, 16. 12. 2013, 15.46

7 let, 12 mesecev

Afriške države, ki ne potrebujejo Pedra Opeke

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Številne afriške države spadajo med najrevnejše države na svetu, toda nekaterim državam na črni celini se je uspelo uvrstiti v zgornji in srednji del lestvice najbogatejših držav. Katere so te države?

Afrika je druga največja celina na svetu, pred njo je le Azija. V zadnjih desetletjih je doživela velikansko rast prebivalstva – leta 1950 je na celini živelo 221 milijona prebivalcev (v istem obdobju je na primer v ZDA živelo 150 milijonov ljudi), zdaj pa jih živi dobro milijardo, do leta 2050 pa naj bi se po podatkih agencije US Census Bureau število prebivalstva v 56 afriških državah povečalo na dve milijardi, leta 2100 pa na štiri milijarde.

Revne afriške države brez naravnih bogastev in z visoko rodnostjo Prav rast prebivalstva, ki presega gospodarsko rast, je v številnih najrevnejših afriških državah, zlasti v podsaharskih, eden od pomembnih razlogov za slabšo rast blaginje ljudi oziroma za revščino. Slovencem je – zaradi medijsko odmevnega delovanja misijonarja Pedra Opeke – zlasti blizu revščina najnižjih slojev prebivalstva na Madagaskarju.

Vse afriške države pa ne potrebujejo takšnih dobrotnikov. To so bogate afriške države, ki so večinoma obogatele zaradi nafte in rudnih bogastev. Pri tem je tudi opazna značilnost najbogatejših afriških držav, da nimajo številnega prebivalstva oziroma njihova rast prebivalstva ne "požira" rasti gospodarstva.

Najbogatejša na črni celini je Ekvatorialna Gvineja Tako je najbogatejša afriška država z nafto bogata Ekvatorialna Gvineja, ki šteje nekaj več kot 700 tisoč prebivalcev. V tej državi, ki je tretja največja izvoznica nafte v podsaharski Afriki, je bil po podatkih Svetovne banke bruto domači proizvod (BDP) na prebivalca, ki upošteva primerjavo kupne moči, 22.071 evra. Po lestvici Svetovne banke to zadošča za 32. mesto na svetu.

Ekvatorialna Gvineja je po tem kazalcu bogatejša od cele vrste evropskih držav, tudi od Slovenije (20.057 evra na prebivalca), in je okoli 83-krat bogatejša od Burundija, ene od najrevnejših držav v Afriki in na svetu.

Tropski raj v Indijskem oceanu Malo manjši BDP na prebivalca od naše države imajo Sejšeli, in sicer 19.716 evra. Razlog za bogastvo te otoške državice je – poleg izvoza tropskega sadja in začimb – turizem. V turističnem biseru v Indijskem oceanu živi manj kot 100 tisoč ljudi.

Tretja najbogatejša afriška država je z nafto bogata Libija, ki je imela lani BDP na prebivalca 12.895 evrov. Nekdanjo Gadafijevo ljudsko republiko je precej prizadela krvava državljanska vojna leta 2011. Čeprav država počasi okreva po vojni – po podatkih CIA World Factbook je imela Libija lani skoraj 104-odstotno gospodarsko rast, kar je bila daleč največja rast na svetu v tem letu –, pa rast blaginje v tej šestmilijonski državi ovirajo negotove politične razmere.

Diamantna Bocvana in naftni Gabon Četrta najbogatejša afriška država je dvomilijonska Bocvana, ki je imela lani BDP na prebivalca 11.914 evrov. Rast bogastva in blaginje temelji na izkoriščanju rudnih bogastev. V tej nekdanji britanski koloniji na jugu Afrike je največji rudnik diamanta na svetu – rudnik Orapa. Poleg diamantov se pod bocvanskimi tlemi skrivajo tudi bogata nahajališča urana, zlata in bakra.

Gabon, nekdanja francoska kolonija na zahodni obali osrednje Afrike, je peta najbogatejša država na črni celini (na svetovni lestvici je mesto za Bocvano, na 62. mestu). 1,5-milijonski Gabon ima BDP na prebivalca v višini 11.743 evrov. Največji afriški gospodarstvi JAR in Nigerija Država, ki je tako kot vrsta drugih nekdanjih francoskih kolonij postala samostojna leta 1960, je – tako kot severna soseda Ekvatorialna Gvineja – obogatela s pomočjo nafte. Gabon je bogatejši od cele vrste držav: od Urugvaja, najrevnejše države EU Bolgarije, Črne gore, Venezuele, Brazilije, Bosne in Hercegovine, Kitajske, Indije …

Največji afriški gospodarstvi sta sicer Južna Afrika (JAR), ki je imela lani BDP 280 milijard evrov (28. največje gospodarstvo na svetu), in z nafto bogata Nigerija z 191 milijardami evrov (37. največje gospodarstvo na svetu).

Na repu lestvice države z nekaj sto evri Manj uspešni sta državi glede BDP na prebivalca. V 53-milijonski državi na skrajnem jugu Afrike, ki se je pred dnevi poslovila od svojega nekdanjega voditelja Nelsona Mandele, je bil lani BDP na prebivalca 8.351 evrov (77. mesto na svetu), v najštevilnejši afriški državi, 145-milijonski Nigeriji, ki je razcepljena na islamski sever in krščanski jug, pa precej manj, le 1.943 evrov (136. mesto na svetu).

Kaj pa najrevnejše afriške države? Te so obenem tudi najrevnejše na svetu: Madagaskar, Malavi, Srednjeafriška republika, Niger, Liberija, Eritreja, Burundi in Demokratična republika Kongo. Madagaskar ima BDP na prebivalca 714 evrov, DR Kongo pa 308 evrov.

Ne spreglejte