SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

80-letnik najstarejši človek na Mt. Everestu

1

termometer

Japonski alpinist Juičiro Miura, ki je prestal štiri operacije srca, je pri 80 letih postal najstarejši Zemljan, ki se je povzpel na najvišjo goro sveta Mount Everest.

Miura se je na Mt. Everest povzpel po standardni jugovzhodni poti, po kateri sta se pred skoraj natanko 60 leti kot prva na najvišjo goro sveta povzpela Edmund Hillary in Tenzing Norgay. Na vrh 8.848 metrov visoke gore se je povzpel v družbi še treh Japoncev, med katerimi je bil tudi njegov sin Gota, in šestih nepalskih šerp. "Občutek je fantastičen," je po satelitski zvezi po prihodu na vrh sporočil prijateljem in družini, zbranim v Tokiu.

Na vrhu sveta je bil Miura, ki si je pred dvema letoma v nesreči zlomil kolk, januarja pa prestal operacijo srca, tokrat že tretjič. Leta 2003, ko se je pri 70 letih prvič povzpel na to goro, se je prvič vpisal v Guinessovo knjigo rekordov. Leta 2007 mu je rekord ukradel sonarodnjak Kacusuke Janagisava, ki je imel 71 let, od leta 2008 pa je bil rekord v rokah Nepalca Min Bahadurja Šerčana, ki je goro osvojil pri svojih 76 letih.

"Ko sem se povzpel pri 75 letih, sem spoznal, da nič ni nemogoče. Če imaš sanje, nikoli ne smeš obupati. Sanje se uresničijo," je povedal Miura, ki se je na tokratni vzpon pripravljal tako, da je trikrat na teden hodil, natovorjen s 25 do 30 kilogrami teže na svojem hrbtu. Da ne gre za povsem navadnega osvajalca najvišje gore, kaže podatek, da je bil leta 1970 prvi, ki se je z Mt. Everesta spustil s smučmi, s katerimi je začel pol z višine osem tisoč metrov in za zaviranje uporabljal padalo. Miura pa ni edini adrenalinski navdušenec v družini; njegov oče se je s smučmi spustil z Mont Blanca – ko je bil star 99 let.

Miurov rekord pa je že v nevarnosti. Min Bahadur Šerčan, ki ima zdaj 81 let, je napovedal nov poskus vzpona na Mt. Everest prihodnji teden.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin