Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 4. 2013,
9.06

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Romi

Ponedeljek, 8. 4. 2013, 9.06

7 let, 12 mesecev

8. april - svetovni dan Romov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Romi po vsem svetu, tudi v Sloveniji, praznujejo svoj dan, ki je bil izbran na prvem svetovnem kongresu Romov leta 1971 v Londonu.

Pripadniki romske skupnosti v Sloveniji ga zaznamujejo s številnimi prireditvami, s katerimi želijo spomniti na ohranjanje svoje kulture in jezika. Že od srede poteka peti festival romske kulture Romano Čhon. Festival, ki ga prireja Romski akademski klub Murska Sobota, bo trajal do 27. aprila, zvrstilo pa se bo kar 22 dogodkov na različnih lokacijah v Pomurju. Dve prireditvi bosta tudi v Mariboru in Ljubljani, obeta pa se tudi strokovna ekskurzija na Dolenjsko, v Belo Krajino in Posavje. Svoj dan so Romi v petek slavnostno obeležili tudi na osrednji prireditvi v Murski Soboti, ki se je je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor.

Težave s katerimi se srečuje romska skupnost Predstavnike romske skupnosti v Sloveniji je v petek sprejel predsednik državnega zbora Janko Veber, o romski problematiki pa se je z njimi pogovarjala tudi predsednica državnozborske komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti Eva Irgl. Romi so na sprejemu sicer nanizali vrsto težav, s katerimi se srečuje njihova skupnost, pa tudi predlogov, kako bi te težave lahko odpravili.

V Sloveniji živi nekaj manj kot 10 tisoč Romov Romom je za njihov praznik čestitala tudi predsednica Sveta romske skupnosti Janja Rošer. Svetuje jim, naj bodo potrpežljivi v tej krizi, ki je še posebej prizadela prav romsko populacijo. "Premiki so, počasi napredujemo in tudi iz te krize se bomo enkrat izkopali tako, da bo tudi Romom boljše," je optimistično dejala Rošerjeva. V Sloveniji živi nekaj manj kot 10.000 Romov, največ v Prekmurju, na Dolenjskem in v Beli Krajini. Prvič so se resneje organizirali leta 1995, ko so ustanovili Zvezo romskih društev. Ta se je leta 2000 preimenovala v Zvezo Romov Slovenije. Romi so v Sloveniji tradicionalno nastanjeni v 20 občinah.

Krovni zakon o romski skupnosti Romsko problematiko v Sloveniji ureja krovni zakon o romski skupnosti iz leta 2007. Določa predvsem organiziranost Romov na državni in lokalni ravni ter financiranje. Zakon posega tudi na področja zaposlovanja, vzgoje in izobraževanja ter bivalnih razmer v romskih naseljih. Ukrepi na teh področjih pa so določeni v nacionalnem programu ukrepov vlade za Rome za obdobje 2010-2015. Na podlagi drugega poročila o položaju romske skupnosti v Sloveniji, ki ga je vlada sprejela lani, je največ pozitivnih premikov mogoče opaziti pri vzgoji in izobraževanju, najmanj pa pri zdravju in bivanjskih razmerah.

Izhajajo iz Indije, v Evropi jih je med osem in deset milijonov Beseda Rom sicer pomeni človek, Roma pa ljudje ali ljudstvo. Romi so etnična skupina, ki živi predvsem v evropskih državah. Izhajajo iz Indije, v Evropi jih je med osem in deset milijonov. Predsednik Zveze Romov Slovenije Jožko Horvat Muca poudarja, da je romski narod kljub selitvam skozi stoletja v evropskem in drugih prostorih uspel ohraniti svojo pristno identiteto in kulturo. Brez teh Romov po njegovem mnenju že zdavnaj ne bi bilo.

Ne spreglejte