Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 5. 2013,
15.42

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Silvio Berlusconi sojenje

Natisni članek

Nedelja, 12. 5. 2013, 15.42

8 let, 3 mesece

20 let sodnih procesov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Silvio Berlusconi pravi, da je imel že več kot 2500 zaslišanj. Lani jeseni je bil zaradi utaje davkov obsojen na ječo, zdaj ga čaka še ena razsodba glede mladoletnice Ruby.

"Najbolj preganjana oseba v zgodovini človeštva" "Še sreča, da obstaja Silvio, drugače bi bili popolnoma v rokah gospodov na levi. Branil se bom na sodiščih, razkril smešnost tožnikov. Italijanom bom pokazal, iz kakšnega testa so oni in iz kakšnega testa sem jaz." Izjava Silvia Berlusconija iz leta 2009, ko mu je italijansko ustavno sodišče kot predsedniku vlade odvzelo imuniteto pred sodnim pregonom. Z gospodi na levi je Berlusconi bolj kot na svoje politične nasprotnike mislil na italijanske sodne mline. "Spravili so se name zaradi politike," je zatrjeval in: "Sem najbolj preganjana oseba v zgodovini človeštva." Sodnike v Milanu, kjer je in še poteka večina sojenj proti njemu, je že dolgo, preden mu je ustavno sodišče odvzelo imuniteto, preimenoval v rdeče toge in jim jasno pokazal, iz kakšnega testa je. Kljub celi vrsti sodnih procesov, celo obsodb, Berlusconi za zapahi ni preživel niti enega samega dneva.

Self made man Sin bančnega uradnika in gospodinje iz Milana je študiral pravo, "poslovne prakse" se je izučil kar sam. Med študijem je prodajal sesalce in s serenadami zabaval petičneže na luksuznih križarkah. Nato je šel v nepremičninske posle, najprej v Milano, nato še na lokalne radije in televizije, v bančništvo, založništvo in marketing. Mrežo podjetij je obvladoval s finančno družbo Fininvest. Preden je vstopil v politiko, je bil milijonar, in že preden je vstopil v politiko, je bil pravnomočno obsojen zaradi krivega pričanja, a po amnestiji oproščen.

"100 sodnih procesov" Zdaj najbogatejši Italijan, lastnik največjega medijskega imperija Mediaset, nogometnega kluba Milan, 4-kratni predsednik vlade, pravi, da je bilo od 90. let naprej proti njemu sproženih več kot 100 sodnih procesov in da ga sodstvo nadleguje. Novinarji so našteli okrog 25 sodnih postopkov, najpogostejši očitki in obtožnice pa so korupcija, podkupovanje, utaja davkov, prirejanje poslovnih knjig, finančne prevare, povezave z mafijo, tudi povezave z umorom, lažna pričanja. Tudi ko je bil obsojen, je ali prišlo do amnestije ali do sprememb zakona ali pa je bila razsodba po pritožbi zavrnjena. V enem primeru ponarejanja poslovnih knjig je bil oproščen, ker naj bi bil prebogat za tako majhno vsoto denarja. Zdaj proti njemu potekajo trije sodni postopki. Eden od njih je primer Mediaset, v katerem je bil zaradi utaje davkov oktobra lani obsojen na štiri leta zapora. Prvo pritožbo je sodišče zavrnilo, Berlusconi se lahko pritoži še dvakrat.

"Vladal bom pet let, z ali brez zakonov" Je dejal leta 2008. In res se je ves čas obnašal, kot da je nad zakoni. Izogibal se je sodnim dvoranam, oporekal sodnim postopkom ali motivom zanje. Skoparil ni z diskreditacijami sodstva. Enkrat je izjavil, da "moraš biti antropološko drugačen od preostalega človeštva, da se ukvarjaš s tem poslom", Italijansko sodstvo je označil za rakotvorno. Ko je bil predsednik vlade, je prikrojeval zakone po svoji meri: dekriminaliziral je utajo davkov, pod njegovo vlado je bil sprejet zakon o imuniteti najvišjih predstavnikov oblasti pred sodnim pregonom. Leta 2009 je italijansko sodišče zakon razglasilo za neustaven, zato je leta 2010 sprejel zakon, ki dovoljuje vladnim ministrom odlog sodnih postopkov zaradi delovnih obveznosti. Nekoč je rekel, da mu ni treba biti premier, ker ima moč. Zdaj se je izkazalo, da ni čisto tako. Za zapahi pa verjetno ne bo sedel nikoli. Pri svojih 76 letih je prestar za prenatrpane italijanske zapore.

180 milijonov evrov za svobodo Izjemnemu bogastvu in najboljšim odvetnikom se lahko zahvali, da se vedno znova izmuzne roki pravice. Leta 2009, ko mu je ustavno sodišče odvzelo imuniteto, je dejal, da ga italijansko sodstvo nadleguje, in razkril ceno za svobodo: več kot 180 milijonov evrov, je dejal. Niccolo Ghedini, eden izmed njegovih odvetnikov, je lani zaslužil več kot milijon evrov. Zdaj je, kot mnogi, ki so Berlusconija reševali, stopil še v politiko in postal poslanec njegove stranke. Zanimivo, med prvimi Berlusconijevimi zagovorniki je bil tudi nekdanji francoski predsednik Nicolas Sarkozy.

"Nisem svetnik, to ste že ugotovili" Je dejal, ko je pred dvema letoma izbruhnil škandal Ruby – škandal z mladoletno maroško barsko plesalko, s katero naj bi imel Berlusconi spolno razmerje, in izpovedi o dekadentnih zabavah z dekleti na poziv v njegovih vilah. Bunga bunga zabave so jih poimenovali italijanski mediji. Sodniki v Milanu pa so govorili o napeljevanju k otroški prostituciji. "Ni užitka, če si odvzameš možnost osvojitve," je odgovarjal Berlusconi, češ da ne plačuje za seks. "Ženske čakajo v vrsti name. O meni kroži legenda, da znam." Njegova žena Veronica je po izbruhu škandala nehala čakati nanj in vložila zahtevo za ločitev. 200 tisoč evrov na dan za preživnino, je odločil milanski sodniški zbor. "Tri feministične komunistke," je na svoji televiziji vpil Berlusconi. "Od mene zahtevajo 36 milijon evrov preživnine na leto. To ni realno! To so milanski sodniki, ki me preganjajo že zadnjih 20 let!"

Ne spreglejte